Commissarissen diner 12 juni 2018

Het is een frisse zomerse dinsdagavond, normaal gesproken is de Van der Madeweg uitgestorven rond dit tijdstip, maar vanavond is het druk. De kantine van Amsterdamwerkt! is omgetoverd tot restaurant. Aan lange tafels met witte lakens zitten de voorzitters van de Raad van Commissarissen van grote Amsterdamse bedrijven: GVB, Carré, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, 1012 INC, LSFA, VGA en de Johan Cruijf ArenA, Stadsherstel en NV Zeedijk. Zij worden bedankt voor hun sociale betrokkenheid bij de stad in hun rol van commissaris  van een van de bovengenoemde deelnemingen ‘Van beperkte mogelijkheden naar onbeperkte kansen,’ staat er op de menukaart.


De avond ademt Sociaal Ondernemen

Normaal gesproken is Amsterdamwerkt een leerwerkplaats aan de Van der Madeweg in Amsterdam. Amsterdammers Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zetten de eerste stappen in een vak onder begeleiding van een leermeester. In de keuken wordt hard gewerkt, het menu van het commissarissendiner wordt bereid door deelnemers van Amsterdamwerkt!, de Prael en leerlingen van Kolom Praktijkcollege Noord. De kunst aan de muur, het brood, alles dat je kunt zien, aanraken, eten en drinken is afkomstig van een Amsterdamse Sociale Firma.


We dienen een publiek belang

‘Welkom allemaal!’ Terwijl de eerste gang geserveerd wordt door leerlingen van het praktijkcollege Noord opent Udo Kock, wethouder van financiën, de avond. ‘We hebben als Gemeente Amsterdam geen aandelen in jullie bedrijf om commerciële belangen, we dienen een publiek belang.’ Aan twee grote tafels wordt het onderwerp Sociaal Ondernemen benoemd en verkend door de gasten.

Aan de hand van drie vragen. Wat zijn je ervaringen met werken met mensen met een beperking?

Hoe kijk je aan tegen mensen met een beperking als werknemer?

En hoe ziet voor jou Sociaal Ondernemerschap eruit?

Iedereen moet mee kunnen doen

Na het voorgerecht houdt Katrijn Kliphuis van de gemeente Amsterdam een bevlogen en betrokken Ted Talk. Naast de zakelijke en inhoudelijke betrokkenheid, vertelt ze ook over haar zoon die een auditieve beperking heeft. ‘“Mama, wat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?”, vroeg hij toen hij zeven was. “Oh ik weet het al, dat zijn mensen die niet net zoals jullie op de fiets naar het werk gaan.” Een op de zes Amsterdammers heeft een licht verstandelijke beperking,’ vervolgt Kliphuis. ‘Om dat concreet te maken, zij hebben een IQ tussen de 80 en 90. Zij moeten allemaal mee kunnen doen in Amsterdam.’ De zaal stemt in met applaus. En dan besluit ze: ‘Ik hoop dat mijn zoon later ook bij een betrokken werkgever aan het werk kan, misschien wel bij een van jullie.’

De rol van de Raad van Commissarissen

Tijdens het hoofdgerecht wordt aan tafel verder gediscussieerd over vragen als: Wat is de rol van de Raad van Commissarissen richting het bestuur als het gaat om Sociaal Ondernemerschap? Ben je intrinsiek gemotiveerd of commercieel gemotiveerd? Het werden levendige en inspirerende gesprekken aan de lange tafels. Ton Wilthagen, hoogleraar Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt, schuift aan bij een van de tafels om het gesprek te begeleiden.


‘Wat kunt u doen om Sociaal Ondernemen mogelijk te maken?’

Wat gaat u morgen anders doen?

‘We wilden jullie verrassen en vooral inspireren,’ vertelt Judith Duveen, directeur Werk bij de gemeente Amsterdam. ‘Maar nog veel liever wilden wij jullie koppelen aan één iemand met een arbeidsbeperking. Maar tot mijn grote teleurstelling is dat niet gelukt. Ze durfden niet te komen…’ De zaal luistert gespannen. ‘Ik en twee andere directeuren met mij, ben buddy van iemand met een beperking. Wij hopen dat u volgend jaar ook allemaal iemand onder uw hoede neemt.’ Duveen wijst de aanwezigen tot slot op het beloftekaartje dat iedereen voor zich heeft liggen op tafel. Er staan twee vragen op: Wat gaat u morgen anders doen? En: Wat kunt u doen om Sociaal Ondernemen mogelijk te maken? ‘We sturen u over een paar weken een herinnering zodat u kunt kijken of het is gelukt.’

Denk eens aan een Sociale Firma

‘Verder wil ik u vragen nog eens een blik te werpen op de menukaart. Denk eens aan een sociale firma als u een teamuitje heeft, een heidag organiseert of een grote lunch geeft. Alles wat u hier ziet en gegeten en gedronken heeft komt van Sociale Firma’s en de kunst die u ziet komt van Beeldend Gesproken. En u mag na afloop een zeepje meenemen van Soop, geproduceerd bij Pantar en gemaakt van sinaasappelschillen en de resten van de koffie die gedronken wordt in het stadhuis.’ Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door: iambe broodbakkerij, Kwekerij Osdorp, Brouwerij de Prael, Amsterdamwerkt!, Beeldend Gesproken, Pantar Amsterdam, Kolom Praktijkcollege Noord, Shootlab Amsterdam.