‘Ze liet me stilstaan bij de mooie momenten van onze werkdag’

Claudia (45) volgde de Harrie Helpt-training als Hoofd Office Management bij IDTV, de producent van tv-programma’s als Wie is de Mol?, Lingo en De Rijdende Rechter.

Claudia IDTV en Harrie Helpt training

Claudia komt terecht bij de Harrie Helpt-training na een herijking van de kernwaarden van haar bedrijf in 2018. Claudia: “We hebben bij IDTV nagedacht over waar we als bedrijf voor staan. We zijn een storytelling company. Met de kracht van het verhaal willen we mensen in beweging brengen. Dat doen we met tv-programma’s en ons label idtv+, dat storytelling inzet voor merken en organisaties. In ons eigen verhaal zochten we meer maatschappelijke betrokkenheid. Dat wilden we gaan invullen door een medewerker met een arbeidsbeperking een werkplek te bieden.”

Begeleiding toekomstige collega

Claudia wilde graag de begeleiding van haar toekomstige collega op zich gaan nemen. Claudia: “Al op jonge leeftijd maakte ik van dichtbij mee wat het betekent om met een beperking te leven. Ik trok veel op met een nicht die vanaf haar geboorte al slechtziend en kleurenblind is. Dan ging ik mee naar het internaat waar zij doordeweeks verbleef. Daar kwam ik al vroeg in aanraking met kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.”

Sociale werkplek

Maar ja, een sociale werkplek bieden: hoe pak je zoiets aan? Claudia: “We hebben eerst intern gekeken wat een mooie werkplek zou zijn. We wilden in de centrale hal bij de entree graag een gastvrouw of -heer die ons bezoek een prettige ontvangst kan geven en helpen bij de catering. Vervolgens hebben we contact gezocht met WSP. Samen met onze contactpersoon Lisanne van de Nieuwe Giessen hebben we een profiel opgesteld voor een Assistent Catering en is WSP kandidaten gaan werven.”

Tweedaagse Harrie Helpt-training

Om haar toekomstige collega te kunnen begeleiden volgde Claudia op advies van WSP de tweedaagse Harrie Helpt-training bij CNV jongeren. Claudia: “Daar heb ik veel aan gehad. De taken van Harrie, valkuilen en randvoorwaarden werden besproken. Een realist – zo noemen ze iemand met een arbeidsbeperking – vertelde als ervaringsdeskundige wat een Harrie moet kunnen. En ik kreeg handige tips en tools voor een goede begeleiding op de werkvloer. Bijvoorbeeld hoe je werk kunt organiseren en verwachtingen kunt managen.”

Sollicitaties

Ondertussen werden de eerste sollicitatiegesprekken gepland. Claudia: “De kunst is om bij de selectie niet uit te gaan van iemands beperking, maar vanuit zijn of haar talenten. Wat kan iemand wél? En wat vindt hij of zij leuk?” Dankzij die aanpak werd de vacature uiteindelijk vervuld door Flora. Claudia: “Samen met Marscha de Dreu van cateringbedrijf OSP was het best even zoeken om haar op weg te helpen. Wat kon Flora wel aan en wat niet? Maar we hadden een leuke klik. Flora was heel enthousiast. Precies het talent dat we zochten. Ze had oog voor alles en iedereen. Het kan bij ons nogal hectisch zijn, maar Flora liet me stilstaan bij de mooie momenten van onze werkdag. Dat was haar kracht.”

Prikkels

Helaas bleek echter na een paar maanden dat Flora toch te veel last van de prikkels kreeg en moest stoppen in haar rol als gastvrouw. Claudia vindt het jammer dat Flora niet kon blijven. Toch is dat ook onderdeel van een sociale werkplek: mensen de ruimte geven zich te ontwikkelen. Dat kan ook betekenen dat gaandeweg blijkt dat de functie soms niet goed past, net als bij andere werknemers. Claudia: “We hebben nog wel regelmatig contact via WhatsApp. Dan stuurt ze me een foto van iets moois dat ze meemaakt.”

Nieuw talent Giel

Inmiddels heeft Claudia met hulp van WSP al ruim een jaar een nieuw talent aan haar zijde. “Giel is ontzettend sociaal. Daardoor voelen onze gasten zich meteen welkom. Daarnaast heeft Giel ervaring in de horeca. Als je ziet hoe mooi hij de lunchsalades opmaakt! Ik help Giel onder andere door samen de dag te starten met een eigen takenlijstje, een tool van de Harrie Helpt-training. Aan het einde van de dag bespreken we wat er goed ging en wat nog aandacht nodig heeft. Waar mogelijk voert Giel ook officetaken uit. Giel wil zich blijven ontwikkelen en daar helpen wij hem graag bij.”

Wil je net als Claudia van IDTV de Harrie Helpt training volgen? WSP biedt in 2022 weer trainingen aan. Lees meer bij Agenda/Events en meld je aan.

Claudia IDTV volgde de Harrie Helpt training

Wie is HARRIE?

Harrie staat voor hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk. Deze talenten, én de training, heb je nodig om collega’s met een arbeidsbeperking te kunnen begeleiden op de werkvloer. Claudia: ‘Als Harrie ben je zo veel meer dan alleen een hulpje.’

Harrie is de ideale collega voor een werknemer met een arbeidsbeperking. Harrie helpt, overlegt, luistert en stuurt bij. Dankzij Harrie is de kans dat iemand met een arbeidsbeperking succesvol kan werken vele malen groter, volgens onderzoek van CNV Jongeren en Vilans, de initiatiefnemers van de training. Werkgeverservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) ondersteunt het initiatief en is een van de leden van Sociaal Werkkoepel Amsterdam.

Deel dit artikel: