Terug naar nieuws

Feestelijke huldiging!

Vijftien begeleiders uit twaalf Amsterdamse organisaties ontvingen op 19 maart hun certificaat voor de training ‘Begeleiding op de Werkvloer’ bij Breugem Meeting Point.

Deel op social media

‘Begeleiders op de Werkvloer’ ontvangen hun certificaat

Ze kwamen uit alle hoeken van Amsterdam: van Paradiso tot Trigion, van Amsterdams Grachtenhout tot T-zorg. Vijftien begeleiders uit twaalf heel verschillende organisaties die zich de afgelopen maanden verdiepten in wat het betekent om er echt te zijn voor een collega met een ondersteuningsbehoefte. Op 19 maart ontvingen zij bij Breugem Meeting Point hun certificaat voor de training Begeleiding op de Werkvloer — en dat werd gevierd.

Trainer Anke Fokkens van Combo Emonomy sprak elke deelnemer persoonlijk toe, waarna zij een certificaat van haar en een roos van opleider Joost de Boer ontvingen. Een sleutelhanger kregen zij van Jaap Weijenberg namens Sociaal Werkkoepel Amsterdam, een klein voorwerp, maar vol betekenis: de sleutel die symbool staat voor hun rol op de werkvloer.

De deelnemers aan de training kwamen ook nog vanuit Milieuwerk, BMS-Security, Breugem Bier, Vebego, TolHuisTuin, Cre8, Vermaat en Amsterdamwerkt!. Verschillende sectoren, één gemene deler: collega’s die zich verantwoordelijk voelen voor een ander, en daar nu ook beter op zijn toegerust: “Ik heb geleerd begripvoller te zijn en dat niet iedereen op dezelfde manier wil en kan werken”. “Ja, en dóór te vragen wat er speelt en daarin de kern te zoeken!”

De vijfdaagse training is gestoeld op de principes van Supported Employment: duurzame werkrelaties ontstaan doordat directe collega’s leren om vanuit het gelijkwaardigheidsprincipe te ondersteunen, signaleren, begrenzen en stimuleren. In het dagelijks werk, tussen de bedrijven door, met de focus op ieder zijn talenten. Zo realiseer je samen een inclusieve werkvloer.

Jaap verwoordde het treffend: “Wij denken dat de begeleider op de werkvloer wel eens dé sleutel kan zijn tot duurzame banen. Deze training is een eerste stap – misschien wel het vliegwiel dat iets groters in gang zet. Met zoveel enthousiasme kunnen we de pilot geslaagd noemen. We zijn blij dat werkgevers hier tijd in geïnvesteerd hebben en trots dat alle begeleiders het gehaald hebben. We blijven de groep volgen en hopen dat het effect nog lang merkbaar is, maar roepen werkgevers nu al op om ook te investeren in coachingsvaardigheden van collega’s op de werkvloer.”  

Deze middag werd nog extra bijzonder; uit deze groep is namelijk een intervisiegroep ontstaan. Een aantal deelnemers van de training blijft elkaar  opzoeken om casussen te bespreken, ervaringen te delen en elkaar scherp te houden. Intervisie is geen les of training, maar een gelijkwaardig gesprek tussen collega’s die van elkaar willen leren. Voor veel begeleiders is dat een waardevolle manier om hun rol nóg verder te verdiepen. Sociaal Werkkoepel Amsterdam zal de groep opstarten.

Ben je werkgever, en denk je dat deze training ook wel eens de sleutel tot succes kan zijn naar jouw inclusieve werkvloer? Neem dan contact op met projectmanager Anneke Broekman.