ROETZ fair factory

De Roetz Fair Factory is een sociale fietsenfabriek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid worden tot fietstechnicus. We zien talenten in mensen waar anderen juist hun valkuilen waarnemen. In de Roetz Fair Factory maken mannen en vrouwen met een ‘rugzak’ prachtige hoogkwalitatieve Roetz fietsen met gerecyclede frames. Met de hand én met trots. We leiden ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken en goede vooruitzichten voor een betaalde baan binnen en buiten Roetz Fair Factory.

Wat doet ROETZ fair factory op het gebied van sociaal werk?

Ons doel is om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt of arbeidsbeperking te begeleiden en opmaat opleidingsprogramma’s aan te bieden. In de Roetz Fair Factory ligt de focus bij het fietstechniek vak en op het ontwikkelen van werknemersvaardigheden. Medewerkers worden, binnen hun kunnen, met zorg opgeleid tot fietsenmakers. Hierbij staat de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker voorop, om zo te zorgen voor een betere toekomst voor deze mensen.

Heeft u al mensen met een arbeidsbeperking in dienst en kunt u daar iets meer over vertellen?

We hebben vanuit de oude SW regeling werknemers gedetacheerd bij ons werken. Ook hebben we werknemers met loonkostensubsidie in dienst en beschut werk. In onze fabriek werken we met ‘Job carving’; werkzaamheden worden in stukjes aangeboden, waardoor het werk overzichtelijk blijft. Zo kan de werknemer stukje bij beetje het gehele proces van de fietsfabriek ontdekken en leren.

Wat we heel belangrijk vinden, is dat de werknemer zich op zijn of haar gemak voelt en het vak van fietsmonteur goed kan leren. We hebben daarom een leermeester en een participatieregisseur op de werkvloer rondlopen. De leermeester op de werkvloer geeft persoonlijke instructies over de technische vaardigheden. De participatieregisseur houdt zicht op het traject en bespreekt regelmatig de voortgang met de leermeester en de plaatsingsorganisatie om een zo optimaal mogelijk leerklimaat te behouden. De participatieregisseur speelt een rol in de persoonlijke ontwikkeling, opleiding en ervaring van alle monteurs.

Wat zou ROETZ fair factory willen/kunnen delen met de andere partners van de Sociaal Werkkoepel Amsterdam?

Graag zou ik kennis en netwerk willen delen met de andere partners in de sociale Werkkoepel.

Wat inspireert u aan sociaal werk?

Het  begeleiden van mensen naar meer zelfredzaamheid en het laten toenemen van eigen waarde. Ik vind het inspirerend om  te zien dat je – als je uitgaat van de kracht van mensen en focust op wat mensen wél kunnen – hele mooie ontwikkelingen bij mensen ziet gebeuren. Juist de tijd en de ruimte creëren om een relatie aan te gaan met de ander en zoeken naar het tempo van de ander om zo een aansluiting te vinden bij zijn of haar leefwereld, dat geeft mij energie!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op onze website: www.roetz-bikes.nl en www.roetzfairfactory.nl of neem contact op via 020 8200804 of info@roetz-bikes.com.

Deel dit artikel: