“Niet labelen, maar luisteren”
Hoe zorgcoördinator Femke Peereboom met HARRIE en werkvloerbegeleiding het verschil maakt voor medewerkers bij Tzorg.

Ondersteuning naar een hoger niveau
Tussen de team-overleggen door neemt Femke Peereboom even de tijd voor een gesprek. Ze is zorgcoördinator bij Tzorg, een landelijke thuiszorgorganisatie die mensen ondersteunt met huishoudelijke hulp en individuele begeleiding. De kern van hun werk: zorgen voor een aangenaam thuis, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Sinds kort is Tzorg partner van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, een samenwerking die naadloos aansluit bij hun inzet voor inclusie op de werkvloer.
Femke werkt inmiddels 13,5 jaar bij het bedrijf, waar ze ooit zelf begon als thuishulp. “Superleuk werk, maar ik wist ook: dit wil ik niet mijn hele leven doen. Ik wilde meer betekenen, op een andere manier.” Die wens bracht haar uiteindelijk naar haar huidige functie, waarin ze nieuwe collega’s aanneemt en begeleidt zodat thuishulpen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen én daarbij scherp houdt hoe ondersteuning van collega’s beter kan. In haar rol is ze verantwoordelijk voor Diemen, IJburg en Amsterdam-Zuidoost.
Van ongrijpbaar verloop naar gerichte begeleiding
Na een vliegende start als zorgondersteuner, groeide Femke snel door. Maar al in haar eerste jaar als zorgcoördinator viel haar iets op: “Ik nam mensen aan die soms na een paar weken weer weggingen. Telefoon afgesloten, geen reactie meer. Je vraagt je af: wat is hier aan de hand?” Het antwoord kreeg ze niet via een spreadsheet of een evaluatieverslag, maar tijdens de HARRIE-training*. “Toen viel alles op z’n plek. Veel mensen met een ondersteuningsvraag krijgen geen eerlijke kans, omdat we ze direct in het diepe gooien. Geen wonder dat ze afhaken!”
Met HARRIE*, een aanpak voor collega’s die iemand op de werkvloer begeleiden, kreeg Femke niet alleen meer begrip, maar ook concrete handvatten. “Ik kreeg meer begrip voor hoe belangrijk structuur, vertrouwen en een goede start zijn voor sommige medewerkers. Het zijn geen ingewikkelde dingen, maar je moet het wel leren zien.”
Het begin van iets groters
Wat begon met twee medewerkers die ‘HARRIE’ wilden worden, groeide in korte tijd uit tot een succesformule. Inmiddels zijn er in Femkes werkgebied acht collega’s actief als HARRIE, die samen twaalf medewerkers met een ondersteuningsbehoefte begeleiden. De eerste dagen of weken gaan de nieuwe collega’s samen met een HARRIE de adressen van de cliënten langs, langzaamaan wordt dit afgebouwd. “We maken alles op maat. De één heeft bijna geen ondersteuning meer nodig, de ander loopt letterlijk nog een tijdje met een ervaren collega mee. Maar iedereen groeit.” De aanpak sloeg zo aan dat ook andere stadsdelen in Amsterdam binnen Tzorg willen aanhaken. “We rollen het nu uit in West, Oost en Noord. Het gaat keihard.”
De sleutel? Vertrouwen, tijd, en de juiste tools. Na de HARRIE-training kreeg Femke de kans om ook de vijfdaagse training ‘Begeleiding op de werkvloer’ van Combo Emonomy te volgen. “Deze door Sociaal Werkkoepel aangeboden training gaf mij structuur. Hoe voer je een goed gesprek? Hoe stel je een begeleidingsplan op dat wérkt? Sindsdien weet ik wat ik van iemand kan verwachten én wat iemand misschien zelf nog droomt te bereiken.”
Het mes snijdt aan twee kanten
Femkes aanpak maakt het verschil, voor zowel de thuishulp als de cliënt thuis: “We nemen mensen serieus en bieden collega’s de begeleiding die bij hen past. Daardoor blijven ze. En daardoor kunnen we de cliënten thuis weer beter van dienst zijn.” “Dat zegt wel iets, de uitstroom is lager, de betrokkenheid hoger.”
De medewerkers die binnenkomen via dit traject blijken vaak extra gemotiveerd. “Ze weten hoe het is om buitenspel te staan. En nu krijgen ze een kans. Niet allemaal redden ze het, maar velen pakken die kans met beide handen aan. Dat zijn diamanten. Het contact is fijn, ze zijn dankbaar, en ze voelen zich geen uitzondering meer, maar volwaardig medewerker.
Een nieuwe norm
Wat Femke betreft zouden meer organisaties deze aanpak kunnen omarmen. “Begeleiding op de werkvloer zou net zo standaard moeten zijn als een kolfruimte of gebedsruimte. Het is eigenlijk gek dat dat nog niet zo is. Zeker in een sector waar je mensen aan het werk wil houden én cliënten goed wil bedienen, is het van beide kanten zó waardevol.”
Binnen Tzorg wordt de aanpak nu geëvalueerd. Met cijfers, ervaringen en resultaten wil Femke de meerwaarde aantonen, in de hoop dat de aanpak eerst Amsterdam-breed, en daarna landelijk wordt ingevoerd. En dat niet alleen: ze droomt ook van een eigen jobcoach in huis. “Dat zou echt goud zijn. Iemand die mee kan denken, en het team nog verder versterkt.”
Samen vooruit
Het contact met Sociaal Werkkoepel en het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam is hierbij onmisbaar, zegt Femke. “We hebben korte lijnen, kennen elkaar, en weten wat we aan elkaar hebben. Dat maakt samenwerken prettig én effectief.” Bijzonder veel dank heeft ze ook voor Stefan Voorbij en Ricky Sastrawidjaja, beiden accountmanager en adviseur bij het WSP. “Stefan en Ricky snappen hoe het bij Tzorg werkt, denken actief mee, en zijn altijd bereikbaar. Dat maakt het verschil. Zonder mensen zoals zij was dit nooit zo snel van de grond gekomen.”
Wat Femke betreft is het begin pas net gemaakt. “Ik hoop dat we hier nog lang mee doorgaan. Want hoe je het ook wendt of keert: goede zorg begint bij goed en sociaal werkgeverschap. En dat begint bij zien wat iemand nodig heeft om te kunnen floreren.”
HARRIE?
*De ééndaagse HARRIE-training is speciaal bedoeld voor collega’s die samenwerken met werknemers die net wat extra tijd of hulp nodig hebben. De training geeft handvatten om hen beter te ondersteunen. Werknemers leren hoe ze als HARRIE de ideale collega kunnen zijn. HARRIE staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. De training wordt aangeboden door de gemeente Amsterdam en door het Werkgeversservicepunt georganiseerd in samenwerking met Sociaal Werkkoepel Amsterdam. Lees hier alle informatie over de training, én hoe je je kunt aanmelden: De eendaagse Amsterdamse HARRIE-training – Sociaal Werkkoepel Amsterdam.