“Sociale impact, gewoon doen!”
Facilicom zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen de kans krijgt om te werken en te groeien. Consultant Social Impact Patrick Janssen deelt hoe begeleiding, jobcoaching en praktijkgerichte aanpakken bijdragen aan duurzame werkplekken.

Van missie naar praktijk
Als één van de grootste dienstverlenende organisaties op het gebied van schoonmaak, beveiliging, catering en facilitair management werkt Facilicom dagelijks aan duurzame inzet van hun medewerkers. Hun services worden landelijk en regionaal door organisaties als KLM, Provincie Noord-Holland, de Vrije Universiteit en ABN AMRO afgenomen. Hierin nemen zij hun missie voor een meer inclusieve arbeidsmarkt mee en leggen hun ambities ook bij hun opdrachtgevers neer. Als consultant sociale impact is dit voor Patrick zijn dagelijkse werk: “Zo hebben we bij ABN AMRO de ambitie om binnen vijf jaar 15% van onze dienstverlening in te vullen met mensen uit de social return-doelgroep. We zijn gestart met slechts 0,6%, en inmiddels staan we op ruim 13%. Dat laat zien dat het niet alleen haalbaar is, maar dat je ook kunt groeien terwijl je kwaliteit levert.”
Vrij logisch dus dat Facilicom een netwerkpartner is van Sociaal Werkkoepel Amsterdam: “wat de ‘koepel’ onder meer wil bereiken – het creëren van duurzame werkplekken en het doorbreken van stigma’s – zie je terug in onze dagelijkse praktijk”, vertelt Patrick. “Wij zorgen ervoor dat medewerkers met begeleiding en training kunnen groeien. Tegelijk laten we werkgevers zien dat sociale impact een positieve bijdrage levert, zowel aan de organisatie als aan de samenleving.”
“De samenwerking met Sociaal Werkkoepel voelt bijna vanzelfsprekend”
Patrick
De kracht van samenwerking
“De samenwerking met Sociaal Werkkoepel voelt bijna vanzelfsprekend,” zegt Patrick. “Hun missie om een inclusieve arbeidsmarkt te creëren, sluit naadloos aan op wat wij bij Facilicom doen. Ze stimuleren werkgevers om verder te kijken dan de vooroordelen en laten zien wat er mogelijk is. Dat is precies wat wij ook willen laten zien: niet praten over beperkingen, maar over kansen.”
Patrick benadrukt dat wij een belangrijke rol spelen als verbinder. “Zij zorgen ervoor dat werkgevers ervaringen en oplossingen met elkaar delen. Dit verlaagt de drempel om aan de slag te gaan met sociale impact. Het is inspirerend hoe de Werkkoepel steeds een stap verder gaat en werkgevers op een positieve manier uitdaagt.”

Succesverhalen als inspiratie
Facilicom en Sociaal Werkkoepel omarmen het idee dat goede voorbeelden uit de praktijk anderen kunnen inspireren: “We zien dat als medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen, zij niet alleen hun plek vinden, maar ook doorgroeien naar een volgende stap,” vertelt Patrick.
“Zo hebben we een werknemer van midden veertig met privéproblematiek en een auditieve belemmering. Hij begon als facilitair medewerker, maar had als doel om elders een carrière op te bouwen. Facilicom heeft voor hem als springplank gefungeerd. We hebben hier vanaf het begin open over gesproken en hem de ruimte geboden om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk heeft hij de stap gezet naar een functie buiten Facilicom, en dat is precies waar we het voor doen: mensen verder helpen.”
“We zien dat als medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen, zij niet alleen hun plek vinden, maar ook doorgroeien naar een volgende stap”
Patrick
Een ander mooi voorbeeld is een medewerker die begon in de spoelkeuken op het hoofdkantoor van ABN AMRO. “Nu begint hij aan de volgende stap naar een functie als cateringmedewerker. Eerst start hij met voorbereidingen in de keuken en het bereiden van broodjes. Als dat goed gaat, breiden we zijn werkzaamheden verder uit en krijgt hij de kans om door te groeien. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we medewerkers niet alleen een baan, maar ook een ontwikkelpad bieden.”
Daarnaast is er een collega binnen het autismespectrum die zich binnen Facilicom sterk heeft ontwikkeld, eveneens op de locatie ABN AMRO. “Zij begon vorige zomer in de banqueting op locatie Zuidas, met ondersteuning van de forfaitaire loonkostensubsidie. Inmiddels heeft ze haar takenpakket uitgebreid en werkt ze zo goed als volwaardig mee in de catering met een kleinere bijdrage in loonkostensubsidie. Dit laat zien dat door de juiste begeleiding en een kans op de werkvloer, medewerkers kunnen doorgroeien en steeds zelfstandiger worden.”
Deze aanpak sluit aan bij onze aanpak van het delen van ervaringen tussen werkgevers. Patrick: “We geloven in de kracht van voorbeeldverhalen. Of het nu gaat om een statushouder die een mbo-diploma haalt via de derde leerweg, of een schoonmaakmedewerker die dankzij taallessen sterker in zijn schoenen staat: deze verhalen zijn de sleutel om meer bedrijven mee te krijgen.”
Leren en ontwikkelen: een gezamenlijke ambitie
Een andere gedeelde prioriteit is het investeren in ontwikkeling. Bij Facilicom gebeurt dat bijvoorbeeld via innovatieve trajecten zoals de derde leerweg. Patrick vertelt: “We hebben statushouders die via dit traject deelcertificaten behalen. Dit biedt hen niet alleen een kans op een mbo-diploma, maar ook een duurzame plek in onze organisatie. Zo dragen we samen met Sociaal Werkkoepel bij aan structurele oplossingen.”
Facilicom biedt daarnaast jaarlijks tientallen mbo-stageplekken aan in de regio Amsterdam. “Dat gaat verder dan alleen ervaring opdoen,” benadrukt Patrick. “Voor ons is het een manier om te laten zien dat leren en werken hand in hand gaan, en om de impact van sociale werkgelegenheid zichtbaar te maken. Bovendien profileren we onszelf graag als mbo-organisatie en zien we deze stages als kans om toekomstig talent aan ons te binden.”
Overbruggen van obstakels
Natuurlijk erkennen we ook dat het integreren van werknemers met een ondersteuningsvraag uitdagingen met zich meebrengt. Patrick: “Vooroordelen vormen een grote drempel. Werkgevers denken vaak dat het veel gedoe oplevert. Door samenwerking en begeleiding nemen we die zorgen weg.”
Een belangrijke uitdaging is de complexiteit van regelingen en subsidies. “Elke regio heeft andere regels en structuren. Hierin speelt Sociaal Werkkoepel een belangrijke rol door werkgevers te ondersteunen en verbindingen te leggen met instanties zoals het Werkgeversservicepunt,” zegt Patrick. “Dat maakt de drempel om te beginnen een stuk lager.”
“Wat ons verbindt met Sociaal Werkkoepel is het geloof dat een inclusieve arbeidsmarkt voor iedereen bereikbaar moet zijn”
Patrick
Samen werken aan een inclusieve toekomst
Patrick is trots op de stappen die gezet zijn, maar weet ook dat er nog veel werk te doen is. “Wat ons verbindt met Sociaal Werkkoepel is het geloof dat een inclusieve arbeidsmarkt voor iedereen bereikbaar moet zijn. Dat vraagt om blijvende inzet, innovatie en samenwerking.”
De gezamenlijke missie van Facilicom en Sociaal Werkkoepel Amsterdam laat zien dat inclusie niet alleen een ideaal is, maar een doel dat met de juiste aanpak binnen handbereik ligt. “We willen werkgevers laten zien dat sociale impact niet alleen haalbaar is, maar ook bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van hun organisatie. Samen maken we het verschil.”
