Training ‘Begeleiding op de werkvloer’

Volg de training Begeleiding op de werkvloer en leer hoe je je directe collega’s met een ondersteuningsbehoefte kunt begeleiden op de werkvloer. In vijf modules, verspreid over enkele maanden, krijg je praktische tools en methodieken om je collega jouw vak te leren en een inclusieve werkplek te creëren. Deze training wordt volledig gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Meld je snel aan, het biedt waardevolle inzichten.

Creëer een inclusieve werkvloer

De training ‘Begeleiding op de werkvloer’ biedt werkgevers in Amsterdam de unieke kans om bij te dragen aan inclusie op de werkvloer. Deze training wordt vormgegeven in samenwerking met en uitgevoerd door Combo Emonomy en georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Het is speciaal ontworpen voor medewerkers die collega’s met een ondersteuningsbehoefte optimaal willen begeleiden op de werkvloer. Je ontwikkelt vaardigheden om de talenten van je collega te herkennen, begeleiding op maat te bieden, en een inclusieve werkcultuur te stimuleren.

Doelgroep

De training richt zich op werknemers die hun eigen vak goed beheersen en dat graag overbrengen op collega’s met een ondersteuningsbehoefte. Doordat zij begeleiden tijdens de uitvoering van het werk kunnen zij een belangrijke en actieve rol spelen in het creëren van een inclusieve werkvloer binnen de organisatie. Met deze training leer je hoe je medewerkers optimaal kunt laten functioneren in een werkomgeving die aansluit bij hun capaciteiten en talenten.

De training in vijf modules

De training bestaat uit vijf modules, elk een volledige dag, en is verspreid over een periode van 3 à 4 maanden. Dit maakt het programma goed te combineren met een drukke werkweek. De bijeenkomsten vinden eens in de twee weken plaats op een locatie van de gemeente Amsterdam.

De trainingen worden in de eerste drie maanden van 2025 gegeven, de exacte data zijn nog niet bekend. De aftrap staat medio december 2024 gepland.

Om deel te nemen is een akkoord van je leidinggevende vereist, zodat jij en wij er zeker van zijn dat je op de trainingsdagen uitgeroosterd bent.

Overzicht van de modules

Module 1: Je rol als begeleider op de werkvloer, en de methodiek

De eerste module behandelt de rol van de Begeleider op de Werkvloer. Hier leer je hoe je een verschil kunt maken binnen je organisatie, We introduceren de methodiek van Emonomy en Supported Employment, die als basis dienen voor duurzame begeleiding.

Thema’s van Module 1

  • Jouw rol als Begeleider op de Werkvloer: Persoonlijke leerdoelen
  • Jouw invloed op je collega en de afdeling
  • Methodiek van Emonomy / Supported Employment in de praktijk

Module 2: Het talent van de medewerker herkennen en de medewerker begeleiden.

In deze module ga je aan de slag met onderzoek naar talenten en behoeften van medewerkers. We bespreken hoe je omgaat met medewerkers die misschien afwijken van de ‘norm’, en welke gesprekstechnieken je kunt inzetten om hen te coachen en zelf regie te laten nemen.

Thema’s van Module 2

  • De informatie verkrijgen, die je nodig hebt voor een duurzame plaatsing
  • Hoe kijk je naar afwijkend gedrag
  • Het uitzoeken van talenten
  • Gespreksvoering en het stimuleren van eigen regie

Module 3: De werkplek & wet- en regelgeving

In deze module leer je hoe je een passende werkplek kunt maken en bespreken we de Banenafspraak en het Doelgroepenregister. Je leert hoe je een werkplek kunt aanpassen om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van de medewerker.

Thema’s van Module 3

  • Inzicht in medewerkers en de werkplek
  • Creëren en behouden van een passende baan.
  • Wet- en regelgeving in de dagelijkse begeleiding

Module 4: De duurzame match & coaching

Deze module focust op coachingsvaardigheden en het ontwikkelen van een coachingsplan. Je leert om samen met de werknemer doelen te stellen die aansluiten bij de behoeften van de medewerker en de organisatie. We bespreken verschillende coachingstrategieën.

Thema’s van Module 4

  • Opstellen van coachdoelen en vertaalslag naar een coachingsplan
  • Coachen vanuit de unieke persoonlijkheid en talenten
  • Coachingstrategieën.

Module 5: Coaching in je eigen praktijk

In de laatste module richten we ons op de verdieping van je coachingsvaardigheden. Je krijgt een plan van aanpak aangereikt om inclusie verder te brengen binnen jouw organisatie, en we helpen je met je eigen ontwikkeling als Begeleider op de werkvloer.

Thema’s van Module 5

  • Verbreden van coachingsvaardigheden
  • Inclusieve werkplekken creëren binnen je organisatie
  • Persoonlijke groei als Begeleider op de Werkvloer

Kosten en voorwaarden

De training wordt volledig gefinancierd door de gemeente Amsterdam, waardoor deelname gratis is voor deelnemers en werkgevers. Om deel te nemen is wel een akkoord van je leidinggevende vereist, zodat je uitgeroosterd bent op de trainingsdagen.
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je dus snel aan!

Meer informatie of aanmelden

Voor vragen over deze training, of om je aan te melden, neem contact op met Anneke Broekman.