De eerste ervaringen met MBO praktijkleren bij Cordaan

Werkt praktijkleren bij Cordaan?

MBO-instellingen en werkgevers werken in Amsterdam samen met gemeente, leerwerkbedrijven en UWV om vorm te geven aan de pilot MBO Praktijkleren.

Kandidaten zonder startkwalificatie krijgen hierbij een opleiding op de werkplek om beroepsgerichte vaardigheden te leren.

Het MBO erkent en vermeldt op een MBO-praktijkverklaring deze stage en werkervaring.

In onze arbeidsmarktregio gaat het om de volgende sectoren:

  • Zorg
  • Retail
  • Fietstechniek
  • Logistiek
  • Hospitality
  • Groen

Eén van de deelnemende leerbedrijven is Cordaan.

Wij zijn benieuwd naar de eerste ervaringen en gelukkig mogen we Renata Wieringa, manager Werk en Dagbesteding bij Cordaan hier alles over vragen.

Renata Wieringa vertelt over Praktijkleren bij Cordaan

Cordaan: van Dagbesteding tot Leer-Werkbedrijf

Cordaan is een grote zorgorganisatie met verpleeg- en verzorgingsinstellingen, thuiszorg en woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met GGZ problematiek.

Verder is er een grote afdeling dagbesteding, met locaties in de wijken voor thuiswonende ouderen, verstandelijk beperkte mensen van jong tot oud en gespecialiseerde dagbesteding voor mensen met meervoudige beperkingen. En dan is er het Leer-Werkbedrijf, waar mensen leren en werken.

Er zijn bij Cordaan in totaal meer dan 135 mensen aan het werk die vallen onder de banenafspraak of onder Beschut Werk.

Start van de pilot praktijkleren Cordaan

‘We zijn van start gegaan met het ROC van Amsterdam voor de inrichting van praktijkleren voor Woonhulp in de Zorg (15 inschrijvingen bij het ROC), maar we doen inmiddels ook mee met Winkel (7), en zijn bezig met het opzetten van de pilot in de sectoren Groen en Horeca’, vertelt Renata Wieringa ons enthousiast.

Wieringa geeft aan dat de mensen in hun Leer-Werkbedrijf vaak niet goed uit een boek kunnen leren en soms kunnen ze niet lezen of schrijven. Maar in de praktijk kunnen ze wel heel goed dingen leren.

‘Zo zijn we al een aantal jaren geleden begonnen met het leren in de praktijk, waarbij we mensen ontwikkelen op vakvaardigheden, werknemersvaardigheden en veilig werken.

Deze mensen kregen altijd een zogenaamde Boris Praktijkverklaring  voor de werkprocessen die ze beheersen’, vertelt Renata Wieringa. Bijvoorbeeld bij de woonhulpen de Boris praktijkverklaring “Ondersteuning bij eten en drinken” of “Bedden verschonen en opmaken”. En nu kunnen we de woonhulpen dus ook opleiden voor een MBO praktijkverklaring.

De mensen waarvan je in eerste instantie zou denken dat ze niet heel goed hun werk kunnen doen, omdat ze geen diploma hebben, kunnen wel heel goed leren in de praktijk. Daar heb je wat aan in je bedrijf!

Renata Wieringa

Flexibiliteit gevraagd in deze tijden..

Per jaar komen er ongeveer  400 nieuwe mensen binnen bij de gespecialiseerde dagbesteding en het Leer-Werkbedrijf. ‘Normaal hebben we altijd werk. En als het niet genoeg is, starten we ergens anders. Bijvoorbeeld nu in het geval van de Woonhulpen. We zijn begonnen met de kandidaten in te zetten op twee verpleeghuizen en dat zijn er inmiddels vijf. zegt Wieringa vol trots.  

‘Maar Corona gooit alles door de war. Veel locaties voor dagbesteding zijn (ten dele) gesloten en er is maar heel beperkt nieuwe instroom mogelijk. Maar de bestaande groep kunnen we aardig actief houden, behalve de horecalocaties. We proberen alternatieve werksituaties te verzinnen. Thuis-coaching helpt helaas niet voldoende om te voorkomen dat iemand de hele dag in zijn bed blijft liggen of gaat gamen’, geeft Wieringa aan.

Diverse sectoren

We werken nu vanuit de dagbesteding bij 3 winkels: de Makro, de Kweker en Ikea. Het Leerwerkbedrijf heeft ook opdrachtgevers in andere sectoren.

Zo zitten ze in de horeca bij de eigen Buren locaties. Ook in het Mediacafé in het Westerpark zit al bijna 20 jaar een groep. De ondernemer van dat café draagt de doelgroep een warm hart toe.

‘Wij hebben altijd mensen die een plek zoeken, we kunnen heel goed matchen en ook het leerproces begeleiden.

En de IPS-coaches zorgen, als dat mogelijk is, voor uitstroom naar veelal beschut werk.’ geeft Renata Wieringa aan.

praktijkleren cordaan

Toekomst praktijkleren Cordaan

Cordaan vindt het heel fijn dat andere bedrijven ons de mogelijkheid bieden om daar te werken, van toegevoegde waarde te zijn en dat ze de kandidaten daar zo goed mogelijk kunnen laten leren.

Want leren daar draait het om bij Cordaan. En de MBO-praktijkverklaring is een hele mooie manier om voor dat wat de kandidaat heeft geleerd volwaardige erkenning te krijgen!

Cordaan ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet. We willen heel graag bedrijven socialer maken en dat kan onder andere door het inzetten van medewerkers met een beperking’, geeft Renata Wieringa tot slot aan. Nadat we haar hartelijk bedankt te hebben en haar veel succes gewenst te hebben voor de toekomst, hebben wij nog maar 1 missie!

Hier moeten meer werkgevers van weten! Een duidelijke win-win situatie. Zowel uw organisatie als de kandidaten kunnen er veel toegevoegde waarde van hebben.

Meer achtergrond informatie is hier te vinden of neem vrijblijvend contact op met Marije.Uilenberg@UWV.nl of via haar LinkedIn.

Deel dit artikel: