Meet & Match dagen 2021
De Meet & Match dagen 2021 hebben als doel Amsterdammers in een kwetsbare arbeidsmarktpositie laagdrempelig in contact te brengen met werkgevers.
Meet & Match dagen 2021
De Sociaal Werkkoepel Amsterdam organiseert de Meet & Match dagen 2021. Samen met Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, het UWV en de gemeente Amsterdam. Deze Meet & Match Markt is een vervolg op de Pitch en Match. Waar de deelnemers vaak nog in begeleiding zijn bij de WMO of GGZ. Deze 6e editie (3e keer online) was voor kandidaten die een betaalde werkplek zoeken. En die zich bij verschillende werkgevers willen oriënteren. Ruim 60 kandidaten meldden zich hiervoor aan.
De eerste 3 dagen konden de deelnemers zich voorbereiden. Op dag 4 gingen ze vervolgens in gesprek met een keuze uit 22 werkgevers.
Workshop ‘Jezelf Presenteren’
Op maandag en dinsdag in de ochtend stond de online workshop ‘jezelf presenteren’ op de agenda. Trainsters Els Schuyt en Corry Blom heetten iedereen welkom en de 3 basisonderdelen kwamen eerst aan de orde.
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Wat zoek ik of wat wil ik?
Ook raadden ze aan om een goede afsluiting van het gesprek te oefenen.
Oefenen van de pitch
Na het kijken naar een pitch als voorbeeld werden de deelnemers door de trainsters gevraagd naar hun mening en hoe zij het wellicht anders zouden doen. De deelnemers gaven aan dat dit wel een erg goed geoefende pitch was… bijna robotachtig :-). Patrick van der Vliet, accountmanager van het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam bevestigde dat de pitch inderdaad ook echt wel persoonlijk mag zijn.
Tips voor een online pitch
Corry Blom gaf nog wat praktische tips die voor een online pitch erg belangrijk zijn. Denk aan de kleur van de achtergrond bijvoorbeeld. Of hoe je de camera hebt staan: zorg dat je goed in beeld bent, oftewel je gezicht met een stukje van je lijf.
Oogcontact
‘Zet de laptop wat hoger zodat je niet helemaal naar beneden hoeft te kijken. Oogcontact met je gesprekspartner is ook erg belangrijk. Even van het schermpje wegkijken is natuurlijk niet erg, maar houdt dat in balans.’ voegde Blom toe.
Corry Blom sloot af met een opdracht om de pitch zelf te maken. Iedereen kreeg daarna de mogelijkheid via break-out rooms de pitch te oefenen. Els Schuyt gaf ook praktische tips 1 op 1, zodat de deelnemers op de werkgeversdag goed beslagen ten ijs zouden komen!
Bij deze danken we beide trainsters hartelijk voor hun praktische workshop!
Presentatie Arbeidsmarktkansen regio Groot-Amsterdam
Lothar de Graaff en Patrick van der Vliet zijn beiden accountmanager bij het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam. Zij hielden op maandagmiddag een interessante presentatie over de kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking.
Gevolgen van corona?
Ook al was het lastig in sommige sectoren, het aantal banen daalde maar weinig, de werkloosheid steeg niet (fors) en het aantal uitkeringen bleef stabiel. Dus overall gelukkig niet al te grote gevolgen.
Tussen beroepen en sectoren zien we wel grote verschillen in de mate waarin zij getroffen zijn:
Sectoren in regio Amsterdam die hard geraakt zijn:
- luchtvaart
- horeca
- cultuur
- recreatie
- evenementen
Er zijn ook sectoren met juist meer werk:
- zorg
- ict
- supermarkten
- overheid
- koerierswerk
- webwinkels
Zeer goede kans op werk
In de gespecialiseerde schoonmaak is veel werkaanbod. Bijvoorbeeld in de industrie. Of bijvoorbeeld raambewassing. De vraag naar personeel is in onze regio het grootst in:
- ICT
- de technische beroepen
- zorg en welzijn
- transport en logistieke beroepen is
Zo gaven beide heren, Lothar de Graaff en Patrick van der Vliet, aan. Zeker als je het vergelijkt met hoeveel mensen het werk kunnen en willen doen. De baankansen zijn in deze beroepen het best. In deze sectoren wel vaak certificaten of diploma’s nodig. Soms zijn die te behalen terwijl de werknemer in dienst is.
Minder goede kans op werk
De digitalisering bedreigt veel administratieve beroepen op lager en middelbaar niveau al jaren. Ook in de facilitaire richting zijn er beroepen waar de baankansen al jaren minder goed zijn. Tijdens de coronacrisis werd iedereen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Hierdoor zijn vooral veel facilitaire beroepen (extra) getroffen, waaronder medewerkers in bedrijfsrestaurants. De verwachting is, dat mensen – ook na de crisis – meer blijven thuiswerken.
Meet & Match dagen 2021: baankansen per sector
In de culturele sector zijn er al een tijd lang minder goede baankansen. Beroepen in de persoonlijke dienstverlening en het personenvervoer kregen vooral een klap door de coronacrisis. Inmiddels is de vraag naar personeel bij een deel van deze groepen hersteld, maar het blijft onzeker wat de toekomst ons gaat brengen.
Daarna werd er door de heren nog specifieker ingegaan op de verschillende sectoren. Hoe groot zijn hier de arbeidsmarktkansen en vanaf welk niveau?
Ook werd er naar de toekomst gekeken:
Factoren die zorgen dat het begrip ‘werk’ verandert, zijn volgens het WSP:
- Digitalisering/automatisering/robotisering: werk wordt uitdagender en verandert snel.
- Thuiswerken: minder kantoor gerelateerd werk, meer (digitaal) werken vanuit huis.
- E-commerce (thuiswinkelen): meer bezorg- en magazijnwerk, minder werk in winkels.
- Energietransitie en duurzaamheid: meer werk in techniek en industrie, recycling (ophalen van grondstoffen en uit elkaar halen van producten voor hergebruik.
Een aantal beeldende films en ervaringen van werkenden sluit de heldere presentatie vervolgens af.
Meer informatie
Bent u op zoek naar meer informatie over deze presentatie of Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam in het algemeen?
Neem dan contact op met: Lothar de Graaff of Patrick van der Vliet.
Workshop: ‘Van digibeet naar digibeter’
Drie middagen rond lunchtijd was er de mogelijkheid voor de deelnemers om te oefenen met het online MS Teams software programma. Dit in het kader van de workshop ‘Van digibeet naar digibeter’
Anneke Broekman en Wilai Verhoeve zijn beiden werkzaam bij Sociaal Werkkoepel Amsterdam. Zij namen alle functies van MS Teams rustig 1 voor 1 door.
Sommige deelnemers hadden de MS Teams App gedownload op hun mobiel. Dat gaat dan net ietsje anders. Ook gaven de dames tips over hoe het best in beeld te komen.
Alle drie de middagen zijn overigens goed bezocht. En sommige deelnemers kwamen zelfs twee keer! Dit bleek een goede voorbereiding voor de donderdag met de online afspraken met de werkgevers.
Laatste dag Meet & Match dagen 2021:
Online gesprekken met de werkgevers
In de ochtend heette Robbie Verwei, teammanager bij het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam alle werkgevers van harte welkom.
Na deze interessante aftrap waren er helaas technische problemen. Daardoor konden we de Meet & Match Markt niet in zijn geheel uitvoeren. De kandidaten en werkgevers zijn daarom onderling met elkaar in contact gebracht. Zodat zij 1 op 1 op een goed moment voor beide het online kennismakingsgesprek konden inplannen.
Hopelijk is het de volgende keer weer offline mogelijk.
Werkgevers bedankt!
We danken bij deze graag ook alle werkgevers nogmaals waar de kandidaten digitaal kennis mee hebben kunnen maken:
- Vermaat Catering
- Munckhof Taxi
- Swiss Hotel
- Vrije Universiteit
- Gemeente Amsterdam
- NS Retail
- Pantar
- RataPlan
- Albert Heijn
- Kruidvat
- Randstad
- The Flower Family
- Haute Culture
- Rijksoverheid
- BMS Security
- Nelis glazenbewassing
- PostNL
- De Lokatie
- Juice Brothers
- Olympia
- Social Capital
Graag allen tot een volgende keer! Houd daarvoor onze agenda in de gaten. Daar is het ook mogelijk je aan te melden zodra er weer iets georganiseerd wordt. Organisatie Meet & Match Markt