Opening nieuwe sociale werkplaats van The Good Roll in Weesp

The Good Roll is ontstaan vanuit een gezamenlijke frustratie. Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die GEEN toegang hebben tot veilige en schone toiletten, één derde (!) van de wereldbevolking.

Daarnaast worden er dagelijks 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier…..

The Good Roll

Samen met Sander de Klerk startte Melle Schellekens in 2017 The Good Roll; een initiatief waarmee ze beide problemen willen aanpakken. Een uniek Nederlands win-win concept: een 100% boomvriendelijke toiletrol, gemaakt van gerecycled papier, waarmee ze zoveel mogelijk mensen toegang willen geven tot veilige en schone toiletten. 

Hun missie is simpel: Veilige en schone toiletten voor iedereen! Met 50% van hun nettowinst bouwen ze toiletten in diverse landen in Afrika, vnl. in Ghana.

Een extra 1000 m2…

Sinds kort heeft The Good Roll hun sociale werkplaats uitgebreid. Hier kunnen zij nu werk en begeleiding bieden aan meer dan 30 werknemers met een arbeidsbeperking. En wij mochten deze nieuwe werkruimte in Weesp met duizend vierkante meter komen bewonderen. 

Waarom een eigen sociale werkplaats?

Melle Schellekens en Desiree Geldorp

We spraken met Melle Schellekens over de maatschappelijke bijdrage die ze willen leveren. Het liefst zo lokaal mogelijk. Om deze reden hebben ze er sinds begin 2020 ervoor gekozen om te werken met een eigen sociale werkplaats. Hier worden de toiletrollen gewikkeld, verpakt en klaargezet voor de orders. ‘Door de recente uitbreiding van onze ruimte kunnen we nu nog meer mensen met een arbeidsbeperking een passende werkplek bieden. De ruimte naast onze plek kwam vrij, dus dat was perfect’ gaf Schellekens aan. 

Begeleiding van interne jobcoach

Desiree van Geldorp is sinds november vorig jaar in dienst als interne jobcoach. ‘Ik doe de intakegesprekken, samen met de jobcoach of klantmanager van de gemeente. En als er een match is, kunnen ze aan de slag’. Ja, natuurlijk komen hier ook mensen op gesprek die niet passen. Als ze niet te lang kunnen staan, is dat bijvoorbeeld lastig. 

Ik probeer zoveel mogelijk naar hun wensen en behoeften te luisteren. Maar in sommige gevallen, past het echt niet en dan is het ook voor de werknemer beter om niet te starten.’

Selectieproces

‘Maar dit kan verholpen worden door het selectieproces aan de voorkant te verbeteren. Nel Gerritsen, accountmanager bij het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam (WSP)helpt ons erg goed daarmee.‘ geeft Van Geldorp enthousiast aan.

Nel Gerritsen was deze middag ook bij het feestelijke bezoek en zij bevestigt wat Desiree van Geldorp aangeeft. 

‘Het is belangrijk dat de gemeente vooraf goed in kaart te brengt wat een werknemer wel en niet kan.

Dan kan er van tevoren beter ingeschat worden of er inderdaad een match kan zijn. Dit scheelt veel tijd en teleurstellingen van beide kanten tijdens het intakegesprek.’ 

Er zijn nu circa 28 werknemers vanuit de gemeente Amsterdam aan het werk bij The Good Roll. Op 28 april jl. heeft The Good Roll 6 werknemers die geplaatst waren met een proefplaatsing een contract aangeboden. ‘We hebben nu wel even een ‘rustpauze’ ingelast, geeft Nel aan. Zodat iedereen die er nu werkt, genoeg aandacht en begeleiding blijft houden. Zodra iedereen goed ingewerkt is komt er weer ruimte voor nieuwe instroom.’ 

muurschildering bij the good roll

Een van de belangrijkste pijlers: teamspirit en betrokkenheid

Melle Schellekens voegt toe: ‘De groep werknemers die er nu zit heeft een enorme teamspirit. We hebben allemaal een gezamenlijk doel en dat is super mooi om te zien. Als ik naar Ghana ben geweest, vragen ze ook meteen hoe het was. Ik laat ze de foto’s en films zien van de gebouwde toiletblokken bijvoorbeeld en ja, dan weten ook zij waar ze het voor doen.’ 

wc bouwen ghana

Iedereen krijgt een swapfiets te leen om vanuit het OV naar je werk te fietsen als dat nodig is. En heel belangrijk: we gaan respectvol met elkaar om.. Of je nu een roller, accountmanager of een van de eigenaren bent, dat maakt niets uit. We maken het product samen en lunchen ook allemaal samen.

We hebben gemerkt dat deze teamspirit absoluut de betrokkenheid van de hele groep bevordert. Een tip ook naar andere sociale werkgevers om hier veel tijd en aandacht aan te besteden.’ 

fietsen bij the good roll

Nog andere tips voor sociale werkgevers?

Jazeker, zegt Desiree van Geldorp. ‘Ik werk al heel lang als jobcoach, maar toch heb ik officieel geen certificering. Ik ga nu de 1-jarige opleiding naast mijn werk doen. Als je namelijk gecertificeerd bent, dan kun je als werkgever met meer dan 5 sociale werknemers subsidie vanuit de gemeente Amsterdam krijgen voor de jobcoaching.

‘Bij meer dan 5 sociale werknemers kun je een jobcoach subsidie bij de gemeente aanvragen.’ 

Desiree van Geldorp

Belangrijkste tip misschien wel…

Grenzen aangeven 

‘Naast betrokkenheid is duidelijkheid zijn naar medewerkers  ook heel belangrijk,’ onderstreept Melle Schellekens. ‘Voor onze Rollers met een afstand tot de arbeidsmarkt is het fijn om op een zo ‘normaal’ mogelijke werkplek te werken, zodat het werk goed en soepel verloopt en ze in een normaal dagritme terechtkomen. Vaak te laat komen of gedrag dat tegen de normen en waarden gaat die hier spelen, wordt niet geaccepteerd. Dit zorgt ervoor dat mensen weten waar ze aan toe zijn.’

Als commercieel bedrijf moeten ze natuurlijk ook zorgen dat ze een bepaalde kwaliteit blijven leveren en een marktconforme bedrijfsvoering hebben. En ze willen graag een maximaal bedrag reserveren voor de donatie aan hun foundation én voor de samenwerking met SIMAVI. 

Want zoals Melle Schellekens grappend citeert:

‘Onze marges zijn flinterdun..

dit in tegenstelling tot

onze 3-laags vellen:).’ 

Toekomstplannen van the Good Roll?

Ook dat beamen ze allebei. Desiree van Geldorp vertelt ons lachend: ‘Ik ken Sander al meer dan 15 jaar en toen ik vorig jaar binnenkwam zag ik twee jonge enthousiaste honden met superveel ideeën en plannen.’ Fantastisch natuurlijk. Maar zoals Van Geldorp bevestigt: het stap-voor-stap verder groeien brengt je op lange termijn ook naar mooie bestemmingen. Schellekens ziet veel mogelijkheden in het nieuwe materiaal bamboe. Hij laat ons het verschil voelen met het ‘gewone’ toiletpapier en wij raken zelf ook enthousiast.

Wat een mooi bedrijf en fijne werkplek voor veel mensen! We kijken nog even rond en wensen ze heel veel succes met alle werknemers en de mooie business of The Good Roll.

Deel dit artikel: