Circulaire Hub van Pantar wint Werkinnovatie Prijs
Sociaal leer/werkbedrijf Pantar uit Amsterdam is een van de prijswinnaars van de Werkinnovatie Prijs. Deze werkinnovatie prijs is namelijk bedoeld om ‘nieuwe banen voor maatschappelijk waardevol werk’ mogelijk te maken. Het voorstel van Pantar om afvalstromen in de stad te benutten om er grondstoffen en energie van te maken viel daarom in de prijzen en wint (maximaal) 1 miljoen euro. Het project gaat uiteindelijk 120 nieuwe banen opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De prijs is een initiatief van Cedris en Start Foundation.
Pantar & Werkinnovatie Prijs:
Zij hebben de prijs vorig jaar in het leven geroepen. Omdat op dat moment duidelijk was dat corona de afstand tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen verder vergroot. Het plan van Pantar biedt daarvoor soelaas. Want het helpt mensen uit die groep aan maatschappelijk waardevol en plezierig werk. En levert tegelijkertijd een bijdrage aan de circulaire economie. Belangrijk, want Amsterdam wil een schone stad zijn die zuinig omgaat met grondstoffen en energie en waar hergebruik en duurzaamheid centraal staan.
Van koffiedroes naar oesterzwammen
In de Circulaire Hub werkt Pantar met eigen inzamellogistiek:
- Organisch afval zoals koffiedroes.
- Oud brood en sinaasappelschillen haalt Pantar op.
- En verwerkt ze tot grondstoffen en energie.
- Pantar werkt bovendien met elektrische ophaalwagens en een speciaal ontwikkelde app voor het aanmelden van afvalstromen.
Het idee is namelijk van afval grondstoffen te maken voor onder meer de productie van oesterzwammen en zeep. Pantar voert het werk uit in samenwerking met:
- Partners uit het bedrijfsleven
- Gemeente Amsterdam
- Universiteit en onderwijs
- Startups
Ondernemers gevraagd die meedoen
Peter van ’t Klooster, strategisch adviseur en kwartiermaker Circulaire Hub Pantar: ‘Het winnen van de prijs – en ook de interesse vanuit andere organisaties – bevestigen het draagvlak voor ons plan juist nu. De prijs geeft ons de ruimte de Circulaire Hub helemaal vorm te gaan geven zoals we in gedachten hadden. We willen zoveel mogelijk zinvol en duurzaam werk creëren voor mensen die met hun handen willen werken.
We verzamelen nu afval in West en Oost. En de bedoeling is dat we gaan uitbreiden naar 59 locaties in de stad. Daarvoor hebben we zoveel mogelijk ondernemers nodig die bereid zijn afval gescheiden in te leveren én ondernemers die bereid zijn onze grondstoffen af te nemen die we van het afval hebben gemaakt. Die willen we verbinden binnen de Circulaire Hub.
Daarmee krijg je circulariteit, want afval is pas afval als je het verspilt’.
Toekomstbestendig
Meedoen of meer weten?
Wilt u ook bijdragen aan circulariteit in Amsterdam? Neem contact op met Pantar, Peter van ’t Klooster: 06-20114143 of Peter.van.t.klooster@pantar.nl
Pantar is een van de partners van de Sociaal Werkkoepel.