info@sociaalwerkkoepelamsterdam.nl

Circulaire Hub van Pantar wint Werkinnovatie Prijs

Sociaal leer/werkbedrijf Pantar uit Amsterdam is een van de prijswinnaars van de Werkinnovatie Prijs. Deze werkinnovatie prijs is om ‘nieuwe banen voor maatschappelijk waardevol werk’ mogelijk te maken. Het voorstel van Pantar om afvalstromen in de stad te benutten om er grondstoffen en energie van te maken viel in de prijzen en wint (maximaal) 1 miljoen euro.  Het project gaat 120 nieuwe banen opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De prijs is een initiatief van Cedris en Start Foundation.

Pantar & Werkinnovatie Prijs:

De prijs werd vorig jaar in het leven geroepen toen duidelijk werd dat corona de afstand tot de arbeidsmarkt voor kwetsbare groepen verder vergroot. Het plan van Pantar helpt mensen uit die groep aan maatschappelijk waardevol en plezierig werk, en levert tegelijkertijd een bijdrage aan de circulaire economie. Amsterdam wil een schone stad zijn die zuinig omgaat met grondstoffen en energie en waar hergebruik en duurzaamheid centraal staan.

Van koffiedroes naar oesterzwammen

In de Circulaire Hub werkt Pantar met eigen inzamellogistiek: organisch afval zoals koffiedroes, oud brood en sinaasappelschillen wordt opgehaald en verwerkt tot grondstoffen en energie. Pantar werkt met elektrische ophaalwagens en een speciaal ontwikkelde app voor het aanmelden van afvalstromen.

Het idee is om van afval grondstoffen te maken voor onder meer de productie van oesterzwammen en zeep. Het werk wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, gemeente Amsterdam, universiteit en onderwijs en startups.

werkinnovatie prijs

Ondernemers gevraagd die meedoen

Peter van ’t Klooster, strategisch adviseur en kwartiermaker Circulaire Hub Pantar: ‘Het winnen van de prijs en ook de interesse vanuit andere organisaties bevestigen het draagvlak voor ons plan juist nu. De prijs geeft ons de ruimte om de Circulaire Hub helemaal vorm te gaan geven zoals we in gedachten hadden. We willen zoveel mogelijk zinvol en duurzaam werk creëren voor mensen die met hun handen willen werken.

We verzamelen nu afval in West en Oost en de bedoeling is dat we gaan uitbreiden naar 59 locaties in de stad.  Daarvoor hebben we zoveel mogelijk ondernemers nodig die bereid zijn afval gescheiden in te leveren én ondernemers die bereid zijn onze grondstoffen af te nemen die we van het afval hebben gemaakt. Die willen we verbinden binnen de Circulaire Hub.

Daarmee krijg je circulariteit, want afval is pas afval als je het verspilt’.  

Toekomstbestendig

‘Deze prijs is niet alleen goed voor Pantar, maar voor de hele stad. Samen met de gemeente Amsterdam en ondernemers en maatschappelijke partners creëren we maatschappelijke waarde en dragen we bij aan een duurzaam schone en energiezuinige circulaire economie. Ik zie dit project als een belangrijke eerste stap die ons naar een innovatieve, duurzame en inclusieve toekomst leidt’.

Lex de Boer, algemeen directeur van Pantar

Meedoen of meer weten?

Wilt u ook bijdragen aan circulariteit in Amsterdam? Neem contact op met Pantar, Peter van ’t Klooster: 06-20114143 of Peter.van.t.klooster@pantar.nl

Pantar is een van de partners van het Sociaalwerkkoepel.

pantar werkinnovatie

Deel dit artikel: