‘Het samen doorlopen van de dagplanning geeft mij veel duidelijkheid’


Steban is nu 2 maanden in dienst bij The July B.V., locatie ID Aparthotel bij Sloterdijk. Daarvoor liep hij er al een half jaar stage als Assistent Facilitair medewerker. We zijn rustig aan begonnen’ vertelt Nikos Germanlis, Duty manager en begeleider van Steban. ‘Ja, heel fijn dat we via een stage konden kennismaken met Steban. En hij met ons. Zo werd het takenpakket stap-voor-stap uitgebreid en ook de afgelopen tijd zijn er taken gewijzigd en bijgekomen,’ legt Krista van der Laan, Talent Acquisition Specialist, uit.

Steban aan het bijvullen van de voorraad bij de receptie en rechtsboven Nikos, Steban en Krista bij de bar

Samenwerking met diverse partijen

Krista legt uit hoe de match tot stand kwam. Nadat Krista contact had gelegd met de Sociaal Werkkoepel werd ze voorgesteld aan Cosasja Berkenveld, Adviseur en Accountmanager van het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP). ‘In het wekelijkse matchingsoverleg heb ik onze vacature gepitcht en meer over onze organisatiecultuur en de werkzaamheden verteld.  Thijs Dijkman, Meewerkend Teamleider IPS Jobcoaches bij Cordaan zag toen een mogelijke match met Steban die hij al kende. Daarna ontstond een samenwerking met hem, Cosasja en Danielle Soester, Consulent Beschut Werk bij Gemeente Amsterdam.

En zo is het balletje gaan rollen en zijn we heel blij met Steban. Het is mooi om te zien hoe Steban zichzelf heeft ontwikkeld. Hij voelt zich hier inmiddels echt thuis. Dat dit een succes is geworden komt vooral door de goede begeleiding van Nikos, motivatie van Steban en Thijs die altijd op de achtergrond aanwezig was’.

Rol van jobcoach

Steban bevestigt dit en geeft aan dat hij ongeveer 1 keer per maand met zijn jobcoach Thijs de voortgang bespreekt. ‘Ook heeft Thijs in het begin twee keer ‘meegedraaid’ toen ik net begon. Dat gaf mij een vertrouwd gevoel en zo wist hij ook wat voor werkzaamheden ik doe. En als er plotseling iets is om te bespreken, dan is hij er ook altijd’, vult Steban aan.

‘Zo heeft Thijs ook een cursus Windows voor mij geregeld in het buurthuis. Heel zinvol! Deze heb ik net afgerond en ik ben alweer met een nieuwe cursus begonnen. Op de vrijdagen krijg ik nu een cursus Engels. Heel handig voor hier in het hotel.’

ID Aparthotel Steban Nikos en Krista in de bar
V.l.n.r. Nikos, Steban en Krista in The 51 Gastropub op de begane grond

Afwisseling in de taken

‘Het leuke van het werken bij ID Aparthotel is de afwisseling. Naast het bijvullen van de koelkasten, check ik nu ook beneden in de garage of de auto’s wel goed geparkeerd zijn. En krijgen de auto’s die niet goed geparkeerd staan en teveel ruimte in beslag nemen een kaartje van mij. Haha.. dat vinden ze niet zo leuk, maar ja dat hoort erbij. En na een dag werken, sluit ik af met een gesprekje met Nikos en dan natuurlijk nog even lekker sporten in de gym hier.’

Jobcarving

Krista legt uit dat bij andere hotels (zoals Hotel Boat &CO) ook een start is gemaakt met een proefplaatsing. En bij hotel Twenty Eight van The July in Amsterdam Zuid is er een nieuw profiel opgesteld en zijn wij weer op zoek naar een nieuwe collega die wellicht een extra steuntje in de rug kan gebruiken.‘We doen aan jobcarving; oftewel het afsplitsen van taken of werkzaamheden van bestaande functies om die vervolgens samen te voegen tot een nieuwe duurzame functie. Dit leidt tot het creëren van een passende baan voor een nieuwe medewerker. Het is ook belangrijk om het management van de organisatie erbij te betrekken, Flory Oosterop, General Manager ID Aparthotel, heeft ons vanaf het begin gesteund. Zo’n begeleiding kost tijd dus daar moet je operationeel ook rekening mee houden. En we hebben het voordeel dat we met de ervaring van Steban in het ID Aparthotel in Sloterdijk nu weten welke paden we moeten bewandelen en hoe je het beste stapsgewijs met de medewerker de taken kunt uitbouwen. Het blijft natuurlijk wel maatwerk’, geeft Krista aan.

Maatwerk voorop: we gaan uit
van de kwaliteiten van de persoon zelf

Krista van der Laan

Wat is verder jullie succes voor de goede start?

Nikos benadrukt nogmaals dat iemand rustig moet kunnen starten. ‘Door parttime te starten, hebben we de tijd gehad om een goede begeleiding te geven zonder dat je vastloopt bij je eigen werkzaamheden. Voor Steban was het ook prettig om in kleine stapjes nieuwe taken aan te leren. We beginnen met een dagstart waarbij we de planning doornemen en aan het einde van de dag evalueren hoe de dag is gegaan. Dit geeft structuur en dat verdient zich later dubbel en dwars terug’.

‘Neem de tijd voor goede begeleiding,
vooral in het begin’

Nikos Germanlis

Nog meer tips voor andere werkgevers?

‘Neem vooral contact op met de Sociaal Werkkoepel die de regels en wegen kent naar andere organisaties en alle subsidies en regelingen,’ zegt Krista.

Heel mooi dat we samen met alle betrokkenen de verbinding hebben kunnen leggen met dit mooie resultaat. We wensen Steban en zijn collega´s veel werkplezier bij Amsterdam ID Aparthotel.

Deel dit artikel: