Bijeenkomst Sociaal Werkgeverschap (video link)

De zon schijnt op vrijdag 30 november om 9.00 uur het Amsterdamse Volkshotel binnen. Ruim 60 Amsterdamse sociale partners verzamelen zich hier omdat zij werk voor arbeidsbeperkten willen realiseren.

We zien hier niet alleen doorgewinterde sociale werkgevers, maar juist ook nieuwsgierige werkgevers die wel willen, maar nog niet weten hoe. Amsterdam heeft de ambitie om te groeien van 4.000 sociale werkplekken nu naar 4.500 in 2022. En daar wordt aan gewerkt vandaag.

Bijeenkomst Sociaal Werkgeverschap

Ook voor arbeidsbeperkten

‘Amsterdam wil een rechtvaardige stad zijn met een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen mee kan doen. Ook iedereen met een arbeidsbeperking.’ Judith Duveen, directeur Werk bij de gemeente Amsterdam zegt meteen waar het op staat. Amsterdam heeft de ambitie om te groeien van 4.000 sociaal werkplekken nu naar 4.500 in 2022. Dat is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Vandaag gaan we kijken wat jij kan doen, en hoe we samen kunnen werken om die duurzame arbeidsplekken te realiseren.’

Bijeenkomst Sociaal Werkgeverschap

Stap 1: Begrip voor de ander

De stad Amsterdam wil werk bieden aan iedereen. Ook aan mensen met een arbeidsbeperking. Dat zijn alle mensen die (nog) niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen en/of begeleiding nodig hebben bij het werken, of aanpassing op de werkplek. Bijvoorbeeld omdat ze een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking hebben. Of omdat er andere redenen zijn waardoor iemand (tijdelijk) meer ondersteuning nodig heeft. In Amsterdam is ook veel aandacht voor de groep met een licht verstandelijk beperking. Maar wie zijn die mensen? Stap 1 in sociaal werkgeverschap is begrip voor de ander. Om die reden wordt het filmpje ‘Ik ben 6 van 6’ afgespeeld. Het laat zien hoe het is om te leven en werken met een licht verstandelijke beperking. https://vimeo.com/247106731

Struikelblokken

Met welke verwachting zijn de aanwezigen vandaag gekomen? Sommige werkgevers staan nog aan de start. ‘Werken bij Eurotec is ingewikkeld vanwege de voorschriften om te werken met gevaarlijke stoffen. Ik ben benieuwd hoe we toch arbeidsbeperkten aan werk kunnen helpen.’ Ook Brandweer Amstelland komt vandaag met die vraag: ‘Hoe kunnen we in technisch zwaardere banen arbeidsbeperkten aan werk helpen?’ Hotel The Grand vertelt dat zij al meerdere mensen uit de doelgroep werk hebben gegeven, maar geen van hen is gebleven. ‘Hoe zorg ik voor duurzame plaatsingen?’

Betrokkenheid

‘Sociaal werkgeverschap kun je niet alleen.’ Joost Ravoo, dagvoorzitter en ook directeur Communicatie bij de gemeente Amsterdam zet al bij binnenkomst de toon. Die toon is warm en sociaal en blijft de hele ochtend voelbaar. Opvallend is de betrokken sfeer, iedereen denkt mee met elkaar. Zo komt de gemeente Amsterdam nog terug op de vraag van Eurotec: ‘We kunnen samen kijken of er een opleiding ontwikkeld kan worden zodat kandidaten uit de doelgroep kunnen leren werken met gevaarlijke stoffen.’

Tips uit de praktijk

Omdat iedere werkgever vanuit een eigen perspectief sociaal werkgeverschap al invult of wil gaan invullen hebben zij zich vooraf ingeschreven voor een werksessie op maat. Sipke Plat, van Post NL is een van de vier workshopleiders vandaag: ‘Eigenlijk kom ik vertellen dat het wél lukt. Als je maar wil. En ik ga ook vertellen wat ervoor nodig is.’ Wij stellen bijvoorbeeld concrete doelen. Bij elke nieuwe vestiging willen we 50 plaatsingen uit de doelgroep doen. Vervolgens bellen we het Werkgeversservicepunt in die regio en starten de selectiegesprekken. 4 van de 6 plaatsingen mislukt, dit is een landelijk beeld. Goede jobcoaching  is noodzakelijk en juiste aansturing door betrokken leidinggevenden. Leg contact met andere werkgevers, zorg voor een vangnet. Elke baan is anders, als het bij jou niet lukt zorg dan voor goede doorstroom. 

Miriam Hülsmann en Iwan Burger van de gemeente Amsterdam delen hun ervaring met het creëren van functies boven sterkte met apart budget. Hoe begeleid je arbeidsbeperkte kandidaten naar duurzame inzetbaarheid? Een inclusieve cultuur in het team, serieus genomen worden en begeleiding door een manager die het begrijpt is van groot belang. Bij goede ondersteuning door een naaste collega, wordt de kans voor succesvol participeren op de werkvloer aanzienlijk verhoogd (bv. door inzet Harrie-trainingen CNV). Amsterdam maakt gebruik van een ‘integratieprotocol’. Dit is een overzicht van de afspraken die de benodigde werkaanpassingen van een medewerker en zijn of haar functie op elkaar afstemmen.

Businesscase sociaal ondernemen en werken in de horeca

Rosan Lamers is HR-directeur bij Vermaat Groep en zij deelt haar businesscase van werken met arbeidsbeperkten in de horeca. ‘Onze opdrachtgevers vinden het belangrijk dat wij werken met arbeidsbeperkten. Sociaal ondernemen is dus ons handelsmerk.’

Tips van Rosan Lamers

Haar tips zijn als volgt:

  • Kruip in de huid van de kandidaat én in die van de opdrachtgever. Inclusief ondernemen vraagt veel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ga uit van wat de kandidaat goed kan en zoek daar passend werk bij.
  • Maak in je organisatie een dedicated team verantwoordelijk voor het vormgeven en implementeren van sociaal werkgeverschap.
  • Maak van inclusief ondernemen een business case. Dan kiezen je klanten er bewust voor, dan is er ook veel meer mogelijk.
  • Geef elke medewerker – met of zonder beperking – dezelfde behandeling.

Schiphol

Schiphol zag dat veel werk op de luchthaven gedaan kan worden door mensen met een arbeidsbeperking. Maar hoe kreeg Schiphol haar leveranciers enthousiast? Francien David is directeur Luchtvaart Community en benadrukt dat framing belangrijk is:

  • Hoe benader je een leverancier met je inclusieve ambitie?
  • Welk beeld schets je?
  • Geef je het een andere naam en kleur?

Dat zou kunnen helpen. Praat bijvoorbeeld niet over het plaatsen van kandidaten, maar over mentorschap van mensen met een arbeidsbeperking. En zorg vanaf de start voor steun vanuit de top. Vraag niet om commitment, maar wijs een vaandeldrager aan.

Daad bij het woord: Meet & Greet

Intussen voegen 8 werkgevers de daad bij het woord. Zij gaan in gesprek met werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dit zijn geen toevallige ontmoetingen, maar een match op basis van het profiel van de werkgever en de kandidaat. En dat verklaart wellicht het succes van deze meet & greet, 6 kandidaten zijn uitgenodigd voor een tweede gesprek.

Wat gaat u doen?

‘We moeten samen met jullie optrekken.’ Judith Duveen vat de lessen samen die de gemeente Amsterdam kan trekken uit deze bijeenkomst. ‘Ook wij moeten maatwerk leveren. Wij kunnen bijvoorbeeld veel beter inspelen op de behoefte aan personeel van werkgevers die in meerdere arbeidsmarktregio’s actief zijn. Misschien hebt u vandaag ook wel lessen geleerd? Wat gaat u in de komende drie maanden doen om arbeids-beperkten een kans te geven in uw bedrijf?’ De deelnemers gaan naar huis met een  beloftekaart waar ze het antwoord voor zichzelf en voor de Sociaal Werkkoepel opgeschreven hebben. Een geheugensteuntje voor een gezamenlijke sociale ambitie.

Deel dit artikel: