Bijeenkomst netwerk: van elkaar leren (video link)

Op 12 juli 2018 was de eerste Sociaal Werkkoepel bijeenkomst van het netwerk.

Begeleid door Bureau Berenschot. Tientallen Amsterdamse werkgevers, sociale firma’s, maatschappelijke organisaties en ambtenaren kwamen bij elkaar in het FreedomLab en hadden het met elkaar over de functies van het netwerk.

Bijeenkomst netwerk

Netwerk, mentimeters en rollenspel

Erwin Schut, programmamanager Sociaal Werkkoepel trapte af: samen verkennen hoe de Sociaal Werkkoepel het netwerk kan zijn om samen alle Amsterdammers met een arbeidsbeperking een werkplek te kunnen bieden. Daarna doelgericht aan de slag met stellingen over Sociaal Werkkoepel: met de mentimeter, mobiel in de aanslag, wordt gelijk duidelijk welke thema’s de aanwezigen op dit moment het belangrijkst vinden.

beeldscherm bijeenkomst netwerk

Met een rollenspel stappen aanwezigen in de schoenen stappen van de klant, de job coach, de werknemer of de werkgever.

Hoe voelt dat en wat valt op?

“Snap niet zo goed wat ik dan fout doe. Ik ben niet zo snel als m’n collega’s en dat maakt me wel onzeker in het begin, maar het gaat nu juist heel erg goed voor mijn gevoel.”

“Als jobcoach sta ik te veel op afstand van de werknemer en werkgever, merk ik. Ik zou meer tijd moeten maken voor meer diepgaand contact om goed te kunnen begeleiden.”

Inzichten: “Luisteren naar wat de werknemer zelf zegt dat hij of zij nodig heeft” “Acceptatie en draagvlak op de werkvloer creëren”

Wat kan de koepel bijdragen?

Hoe kunnen we als netwerk elkaar versterken en verder helpen met het succesvol plaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking?

  • Door treintjes of ‘power clusters’ te maken: kan bijvoorbeeld een leer/werkplek bij de postkamer van HvA afgestemd worden op de behoefte van PostNL aan meer werknemers met een arbeidsbeperking?
  • Door elkaar te ontmoeten: een meet & greet van (potentiële) werknemers en werkgevers om elkaar op een informelere manier te ontmoeten en kijken wat er mogelijk is.
  • Kennissessies waarbij bijvoorbeeld door het delen van succesvolle cases (of juist briljante mislukkingen) of effectieve wervingsmethodes de partners elkaar verder brengen.
  • Zichtbaar maken dat de Sociaal Werkkoepel er is, zodat zoveel mogelijk partners aansluiten.

What’s next?

Erwin Schut sluit af. “Er is veel commitment! Een belangrijk thema blijkt om werknemers te vinden en toe te leiden of door te laten stromen naar voor hen geschikt werk. Als gemeente faciliteren we de Sociaal Werkkoepel.

Van meerdere kanten is aangegeven dat er behoefte is aan concrete acties, dit jaar al, zodat de partners ook weer andere relevante partners uit hun netwerk kunnen aanbrengen. Als er andere concrete ideeën zijn: neem contact met ons op, dan faciliteren wij dat als koepel.” 

Meer weten?

Bekijk de animatie over de Sociaal Werkkoepel.

Deel dit artikel: