50I50 Amsterdam en de Tour langs 4 hotspots
50 | 50 Amsterdam is een initiatief van het Leger des Heils om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inspirerend werk te bieden en hen te laten terugkeren in het arbeidsproces.
50 | 50 Amsterdam tour
Daar wilden we natuurlijk wel meer van weten. We gingen daarom graag mee met de ‘Tour’ langs 4 locaties van 50 I 50 Amsterdam met Peter Lauffer, manager van GWCA 50 | 50 , en Ian Steenbeek, zorgcoördinator van alle 50 I 50 onderdelen.
Het ontstaan van het Leger des Heils
We werden op het eerste adres van de tour aan de Rode Kruisstraat van harte welkom geheten. Peter Lauffer vertelde ons vervolgens in geuren en kleuren hoe het Leger des Heils eigenlijk ontstaan is. Het Leger des Heils is namelijk in 1887 overgewaaid uit Engeland naar ons land.
Het Leger des Heils is sindsdien vooral na de tweede wereldoorlog gegroeid tot een organisatie met duizenden vaste medewerkers en vrijwilligers. Op dit moment is het een wereldwijde zorgorganisatie die in 126 verschillende landen duizenden mensen helpt. Met een directe en energieke aanpak verlenen zij hulp aan mensen in onze samenleving die daar behoefte aan hebben, ongeacht hun religieuze achtergrond.
Leger des Heils
Peter vraagt ons waar wij het Leger des Heils van kennen? Tja, natuurlijk toch voornamelijk van de daklozen die een kopje soep kunnen krijgen in de winter en Majoor Boshardt. Dat het ook een hele nieuwe kant heeft met leer-werkplekken waar veel reguliere werkgevers producten van afnemen is tot nu toe nog minder bekend.
Het ontstaan van 50 I 50 Amsterdam
Lauffer gaf aan dat in 2004 de naam 50 | 50 ontstaan is. Toen Het Leger des Heils destijds een samenwerking aanging met de Bijenkorf om een kledingmerk te lanceren. Dat is in die tijd van start gegaan. Vervolgens is dat initiatief uitgegroeid in werkbedrijven waar cliënten van het Leger des Heils arbeidsmatig kunnen re-integreren. ‘We hebben op een aantal locaties in het land productiekeukens en leveren dagelijks maaltijden aan een brede en diverse klantenkring,’ noemt Peter Lauffer als voorbeeld van een werkbedrijf aan. ‘Klanten kunnen gebruik maken van een gevarieerd menu, waarbij kwaliteit en smaak het uitgangspunt vormen. Vanuit de productiekeukens van 50 | 50 Food verzorgen wij de voorbereiding van gerechten voor restaurants.’
Kwaliteiten van de deelnemers
Peter Lauffer vertelt ons enthousiast over de kwaliteiten die de 17 mensen hebben die hier als dagbesteding komen. ‘We willen deelnemers enthousiasmeren voor de sector horeca. Met onze activiteiten leren wij hen vaktechnische vaardigheden aan voor het werken binnen de horeca.’ De meesten willen graag en kunnen na een tijdje doorstromen naar een reguliere werkgever als ze willen, eventueel ook naar een andere afdeling zoals bijvoorbeeld logistiek. Met de eigen jobcoach kijken ze samen naar de mogelijkheden,’ aldus Lauffer.
Ervaringen van de deelnemers
We kwamen precies op het goede moment op bezoek: tijdens lunchtijd. En gedurende de heerlijke warme lunch spraken we met een deelnemer die hier nu net 3 maanden aan het werk is. ‘Ik woonde drie jaar geleden op straat. Dan voel je je toch naast de maatschappij staan. Ik schaamde me voor mijn familie en zwierf van opvangplaats naar opvangplaats. Gelukkig heb ik nu al 2 jaar mijn eigen woning en met deze dagbesteding voel ik me ook weer onderdeel van de maatschappij.’ William vervolgt vol enthousiasme: ‘ik zou graag een opleiding op MBO-3 niveau willen volgen. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging en ben blij dat ik nu het dagelijkse ritme heb voor 2 dagen per week bij 50 I 50 food.’
Ook spraken we na de lunch met Omar. Hij ging vroeger om met een groep jongeren waarvan er nu een aantal ‘vast’ zitten. Zijn ex-vriendin heeft hem destijds geïnspireerd om meer met het leven te doen dan rondhangen of erger. ‘Tijdens mijn jeugd waren mijn ouders heel streng en vonden ze het nooit goed genoeg wat ik deed. Ik volgde opleidingen en heb als jongerenwerker veel ervaring opgedaan. Dat de steun van mijn ouders er niet zo is geweest zoals ik graag gewild zou hebben, is nu eenmaal zo, en dat heb ik geaccepteerd.’ Omar zou graag als koerier aan de slag willen. Omar en William komen er volgens ons wel. Want ze zijn actief, genieten van het leven en hebben ook plannen voor de toekomst.
Doen, gaan, baan!
In de keuken komen we ook Thijs van Dijk, chefkok/zorgcoördinator van 50 | 50 Food tegen. Hij ondersteunt tevens de werkbegeleiders van de deelnemers . Thijs van Dijk bevestigt dat naast het koken er ook dagelijks voor 600 mensen maaltijden ingepakt wordt. Dus de doorstroommogelijkheden zijn breder dan alleen naar de horeca. ‘Ook doen we mee aan het project MBO praktijkleren’, geeft van Dijk verder aan.
50 I 50 Green
De Tour met 50 I 50 in Amsterdam gaat verder naar een mooie plek in de stad met – ja, u raadt het al – veel groen! ‘Met 50 | 50 Green hebben wij een tweeledig doel’ vertelt zorgcoördinator Ian Steenbeek. ‘Bij 50 | 50 Green willen we deelnemers enthousiast maken voor het werken binnen de groenvoorziening. En daarnaast willen we met inspirerend werk vaktechnische vaardigheden aanleren. Ons andere doel is kwaliteit te leveren aan de klant waarbij we het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Wij treden op als partner naar de opdrachtgever in groenonderhoud van tuinen, bedrijfsterreinen, landgoederen en parken.’
50 I 50 Budgetstore
Na deze interessante rondleiding door dit mooie, groene stuk van de stad gingen we de drukte van de stad weer in. We mochten een blik werpen op het sorteercentrum aan de Middenweg. Hier wordt veel gebruikte en ongebruikte kleding gesorteerd en verkocht in de budgetstore.
En..als laatste hotspot: 50 I 50 Reshare Logistics en Food Logistics
Bij 50 | 50 Reshare Logistics en Food Logistics aan het Zeeburgerpad verzorgen ze diverse assemblage-, eindafwerking en/of verpakkingswerkzaamheden. Dat doen ze voor het ophalen van kleding bij particulieren, kerken, retail en voor verschillende opdrachtgevers. Hier werken mensen die te maken hebben met meerdere problematieken in het leven. ‘Wij geloven in ieder mens en zijn of haar kunnen.’, gaf Lauffer aan. ’50 | 50 Reshare Logistics en Food Logistics is speciaal opgezet voor hen die aan het begin staan van de arbeidsre-integratie. Dit is tevens de plek waar je uit kunt vinden waar je grenzen qua fysieke belastbaarheid liggen.’
Plannen voor de toekomst?
We vroegen de heren natuurlijk nog naar hun plannen voor de toekomst. ‘Op dit moment zijn we op zoek naar strategische partners, vnl. via Social Return’, aldus Lauffer. ‘Ook willen we de doorstroom naar reguliere werkgevers nog verder bevorderen. Zo hebben we een deelnemer onlangs geplaatst bij Sligro Foods’. Dit klinkt al goed en we maken een vervolgafspraak om te onderzoeken hoe we nog meer deelnemers de volgende stap naar betaald werk kunnen laten zetten.
Vragen of interesse?
Lauffer geeft aan dat andere partners van de koepel of andere geïnteresseerden altijd contact op kunnen nemen voor vragen of interesse in afname van hun producten of diensten. En natuurlijk ook als u die werkgever wilt zijn die voor de doorstroming zorgt. Voor meer info over o.a. de subsidieregelingen kunt u ook bij ons aankloppen.