‘Autisme is niet eng. Er niet over praten wél’

Trend op de werkvloer: de autisme ambassadeur

Gefocust, nauwkeurig en gedreven. Deze talenten komen bovengemiddeld vaak voor in combinatie met autisme. Toch blijven deze mensen op de arbeidsmarkt nog te vaak aan de kant staan. Of ze vinden hun draai niet op de werkvloer. Dat kan anders, vinden Marguerite Groet-Sneep (46) en Harold van Strien (47), autisme ambassadeurs bij respectievelijk ABN AMRO en gemeente Amsterdam. In dit openhartige dubbelinterview praten zij over werken met autisme en hun ambassadeurschap.

Autisme niet eng

H: Marguerite, wat doe je precies bij ABN AMRO?

M: Als acquisitieregisseur informeer ik klanten die een huis willen kopen over hypotheken. Dat doe ik via telefoon, beeldbellen, chat en mail. Er wordt vaak gedacht dat mensen met autisme niet empathisch zijn en dit soort mensenwerk niet kunnen doen. Maar ik kan dat wel. Hoe is dat bij jou?

H: Ik ben gevoelig voor de mensen in mijn omgeving. Collegiaal contact vind ik heel belangrijk. Met mijn hyperfocus ben ik alleen wel vaak geconcentreerd aan het werk. Als medewerker informatiebeheer bij gemeente Amsterdam helpt die hyperfocus me al 21 jaar om secuur werk te doen, zoals archiveren. Maar die focus wordt soms verward met in jezelf gekeerd zijn of geen interesse in anderen hebben. Dat is het dus niet.

M: Hoe kwam je erachter dat je autisme hebt?

H: 11 jaar geleden raakte ik in een burn-out, doordat ik niet meer kon omgaan met alle prikkels op de werkvloer. Dankzij tests bij de instelling waar ze me hielpen, ben ik erachter gekomen dat ik er een vorm van heb: PDD-NOS. Dankzij dat etiketje vielen veel dingen op hun plek. Ik liet op mijn werk weten wat ik nodig had om goed te kunnen functioneren. Hoe ziet jouw werkomgeving eruit? 

M: Ik werk in een kantoortuin met flexplekken. Maar toen ik erachter kwam dat ik Asperger heb, nu ASS1* genoemd, kreeg ik een eigen werkplek die wat meer afgescheiden is. Dat hielp. Nu we door corona vooral thuiswerken, kan ik me wel beter concentreren. Maar dat betekent niet dat ik geen contact met collega’s wil. Juist wel!

‘In de juiste context is autisme een kracht’

H: Hoe communiceer jij jouw autisme aan je collega’s? M: Ik geef nieuwe collega’s de ‘handleiding Marguerite’. Dat werkt heel goed. Ik vertel onder andere dat ik structuur fijn vind en bij onverwachte situaties wat ‘suddertijd’ nodig heb. Als een collega na het werk spontaan een online quiz organiseert, dan gaat dat te snel voor me. Maar morgen kan het misschien wel. Want online quizzen met collega’s vind ik hartstikke leuk! Ik sta al bekend als Marguerite-opedia, hahaha!
In de juiste context is autisme een kracht.

M: Hoe zie jij dat als autisme ambassadeur van gemeente Amsterdam?

H: Zelf ben ik nu 4 maanden aan de slag als autisme ambassadeur vanuit het programma Sterk in Werk. Ik werd gevraagd door tussenkomst van de Ombudsman, omdat er bij gemeente Amsterdam nog geen ambassadeur voor was. Door mijn ambassadeurschap kan ik collega’s met autisme helpen om ermee om te gaan. Zo kreeg ik laatst de vraag ‘Hoe vertel ik dat ik autisme heb?’ Door te helpen leer ik ook veel mensen in de organisatie kennen. Inmiddels heb ik een tweede collega enthousiast gemaakt voor het ambassadeurschap.

H: Hoe werken jullie bij ABN AMRO?

M: Bij ABN AMRO zijn we met vier autisme ambassadeurs. Wij zijn onderdeel van een het B-Able project, waarin ABN AMRO gericht mensen met een arbeidshandicap aantrekt om diversiteit op de werkvloer te vergroten. Iedere ambassadeur kan zijn of haar functie vanuit eigen talenten en ambities invullen. Zo vind ik het belangrijk om het bekender te maken en de angst ervoor weg te nemen. Want autisme is niet eng. Er niet over praten wél. Zo geef ik samen met een mede-ambassadeur in het kader van Diversity & Inclusion Week op 7 oktober een workshop aan collega’s.

‘Focus niet op beperkingen, maar op talenten’

M: Wat wil jij bereiken als ambassadeur?

H: Ik heb zelf best moeten knokken om op een gezonde manier te kunnen werken. Door wat veranderingen op de afdeling had ik vorig jaar zo’n last van alle prikkels dat ik er stapelgek van werd. Zo gaat het niet langer, dacht ik. Via de bedrijfsarts en een arbeidsdeskundige kreeg ik oordoppen. Maar die hielpen onvoldoende. Nu werk ik vier dagen thuis en één dag op kantoor in een concentratieruimte. En dat gaat goed. Met mijn ervaring wil ik lotgenoten helpen hun draai op de werkvloer te vinden.

H: Wat zijn jouw doelen?

M: Zelf wil ik graag andere auti’s gaan coachen om hun autisme als een kracht in te zetten. Focus niet op je beperkingen, maar op je talenten. Die talenten geven een organisatie de diversiteit die nodig is om succesvol te zijn. Zo hebben mensen met autisme weer een andere kijk op dingen. Zelf kan ik bijvoorbeeld goed tien stappen vooruitdenken. Daar help ik collega’s mee. Wat me ook gaat helpen om mijn ambassadeurschap vorm te geven is de opleiding tot autisme ambassadeur van de VAB op 5 oktober.

H: Oh echt? Ik ga ook de ambassadeursopleiding doen! Leuk, zie ik je daar!

Meer informatie hierover?

Bekijk de website van de VAB, Vanuit Autisme Bekeken, www.vanuitautismebekeken.nl

*Asperger en ASS I zijn niet hetzelfde. Net als PDD-NOS is Asperger een vorm van autisme, maar dit wordt niet meer gediagnosticeerd. Tegenwoordig wordt er gekeken naar hoeveel last je ervan hebt, en wordt er op die manier een classificatie aan gegeven: ASS I, ASS II of ASS III.

Deel dit artikel: