Banenafspraak Waternet: Jelle-Jan in het magazijn

Waternet biedt banen aan medewerkers uit de doelgroep van de banenafspraak. Want het bedrijf doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De medewerkers uit de doelgroep hebben extra ondersteuning nodig om aan het werk te gaan en te blijven. Binnen de verschillende afdelingen kijkt Waternet of er werkzaamheden zijn die zij kunnen vervullen. De functies zijn heel divers. Van magazijnmedewerker en werken in het groen tot administratieve- en juridische taken.

Begeleiding Banenafspraak Waternet

Het zijn in eerste instantie de naaste collega’s die de medewerkers begeleiden. Waternet biedt deze collega’s daarvoor de training “Begeleiden op de werkvloer” aan. De reacties hierover zijn heel enthousiast. Zij wisselen ervaringen uit en ze helpen elkaar. En daardoor komen er meer nieuwe aanvragen bij de afdeling Mens & Organisatie binnen van afdelingen die ook mogelijkheden zien. Waternet is er vorig jaar in geslaagd om het aantal banen in het kader van de Banenafspraak te verdubbelen. Er werken nu zo’n 32 medewerkers. Eén van hen is Jelle-Jan. Lees hier zijn verhaal.

Jelle-Jan werkt via de banenafspraak bij Waternet
Jelle-Jan op de vorkheftruck
Centraal Magazijn Waternet Weesperkarspel
Centraal magazijn van Waternet

Jelle-Jan werkt in het magazijn

Enthousiast

Jelle-Jan begint zijn werkdag om 8 uur ’s ochtends, nadat hij eerst met het openbaar vervoer een uur gereisd heeft vanuit Haarlem. Maar hij heeft zijn plek dan ook helemaal gevonden bij Waternet. Daar werkt hij als “participant”. Dit betekent dat hij met extra ondersteuning aan het werk is. Maar eigenlijk is Jelle Jan gewoon een collega, zegt Miklas.

Het is gezellig bij de koffieautomaat. Lachende en vriendelijke gezichten. Een fijne sfeer. We zitten met z’n vieren in de kantine voor ons gesprek. Even tevoren hebben ze de dagstart gehad. Jelle-Jan is een beetje zenuwachtig. Maar steekt gelijk van wal. Hij heeft zich goed voorbereid en opgeschreven wat hij belangrijk vindt om te vertellen. Hij  vertelt dat hij in oktober 2021 begonnen is met zijn proefperiode en in december al een contract heeft gekregen.

Inwerken

Leon en Miklas helpen Jelle-Jan zoveel mogelijk bij het inwerken in het centraal magazijn van Waternet bij de vestiging Weesperkarspel. “We boffen met Jelle-Jan”, zegt Miklas. “Hij heeft veel geleerd en let goed op de veiligheid. Dat is belangrijk in het magazijn. Daar hebben we aan hem een goede aan.”

Jelle-Jan raakt langzamerhand zijn zenuwen kwijt en begint enthousiast te vertellen. Dat hij bij het CGO werkt, waar hij onderdelen van de waterleiding in ontvangst neemt.

Wat is CGO?

Daar moet hij even over nadenken en hij kijkt naar Miklas. “Het centraal goederen ontvangst”, zegt Jelle-Jan. Miklas lacht. “Ja, dat was ook een van de eerste vragen die jij ons stelde. Wat is CGO? Daar staan wij nooit bij stil. Maar wij gebruiken echt veel afkortingen. En jij maakt ons ervan bewust dat we dat doen. En soms weten we zelfs niet meteen waar een afkorting voor staat.”

Afkorting

Jelle-Jan moet er ook om lachen. Niet lang daarna volgt er nog een afkorting. De MLO. Dat is de pakbon die hij moet ondertekenen en moet controleren op locatie en datum.

“Ik moet kijken of de artikelen goed zijn geleverd, of de beschrijving wel klopt en waar het naar toe moet.” Vervolgens zet hij  de goederen ook op de juiste plek in het magazijn.

Wij zijn beter met elkaar gaan communiceren, dankzij de komst van Jelle-Jan. Zo maken we elkaar een beter mens”, aldus Miklas.

Certificaat

“Hij had al een certificaat voor het rijden op de vorkheftruck”, zegt Leon. “Die heb ik gehaald via school”, vertelt Jelle-Jan trots. Leon knikt: “Je gaat er ook heel serieus mee om en je hebt de veiligheid hoog in het vaandel staan.” De eerste paar dagen heeft hij onder begeleiding de vorkheftruck gereden. Iets wat hij duidelijk heel leuk vindt. Miklas vertelt vol bewondering, dat hij gezien heeft dat Jelle-Jan ook experimenteert.

Leren en experimenteren

“Laatst zag ik, dat hij op een rustige plek pallets aan het stapelen was op de heftruck. Hij was op een veilige manier aan het oefenen en had de pallets gestapeld tot wel 4 meter hoog!” Hij staat ervoor open om nieuwe dingen te leren. Zo is hij bezig om Excel aan te leren, zodat hij de logistieke gegevens kan noteren en overzichtelijk kan maken. Leon: “Ik heb hem laten zien hoe het werkt in Excel. En hij gaf meteen aan, dat hij dat ook wilde leren.” Miklas: “Ontwikkeling is altijd goed. Dat maakt hem alleen maar beter inzetbaar op verschillende plekken hier in het magazijn.”

Leren van elkaar

Nog een vacature in het magazijn

Het is de bedoeling, dat Jelle-Jan ook af en toe op kantoor komt te werken. Miklas: “We willen dat  je leert in het team te werken, zodat je niet te veel gehecht raakt aan 1 persoon. Dus binnenkort ga je samenwerken met Dennis. Dan kun je in Excel bijhouden welke watermeterbeugels er terugkomen.” Jelle-Jan knikt.

Het mooie is, dat niet alleen hij veel leert, maar ook zijn collega’s leren veel van hem. “Wij zijn beter met elkaar gaan communiceren, dankzij de komst van Jelle-Jan. Zo maken we elkaar een beter mens”, aldus Miklas. “Wij zitten soms een beetje vastgeroest. Dankzij de vragen die jij aan ons stelt, staan we geregeld met de mond vol tanden. Daar moeten we dan diep over nadenken.” Hij noemt Jelle-Jan een echte topper. Ook al maakt hij soms fouten. Maar dat is niet erg. “Jelle-Jan legt de lat altijd heel erg hoog. Maar dat is helemaal niet nodig.”

Waternet zoekt nog medewerkers voor in het magazijn. En houdt zich aanbevolen voor nog meer collega’s à la Jelle-Jan.

Meld aan voor banenafspraak Waternet

Heb je interesse, dan kun je contact opnemen met de Sociaal Werkkoepel. Wij verwijzen je door naar de juiste contactpersoon.

Deel dit artikel: