‘Ik ben de ogen en oren van Nieuw-West’

‘Ik ben een vraagbaak en luisterend oor ineen. De ogen en oren van Nieuw-West.’ Lydia Kliphuis (62) is naar eigen zeggen een echt buitenmens. En ze houdt van werken met mensen. Niet zo gek dus dat ze in Nieuw-West helemaal haar draai vond als gastvrouw van de wijk. Via Sociaal Werk vond ze deze veelzijdige functie bij Startpunt van Gemeente Amsterdam.

Gastvrouw: ogen en oren Nieuw-West

“Als gastvrouw ben ik de ogen en oren van Nieuw-West”, vertelt Lydia enthousiast. ‘Met een team van zo’n dertig mensen werken we aan de gastvrijheid en leefbaarheid in winkelcentra, rond schoolpleinen en andere plekken. Ik signaleer gevaarlijke situaties of buitensporig afval op de stoep. Ik luister naar iemand die geluidsoverlast heeft van hangjongeren of naar een goed idee voor de wijk. En momenteel helpen we ook ondernemers coronamaatregelen te nemen.”

Buiten werken

Voor deze baan heeft Lydia jarenlang een werkend bestaan in diverse functies. Tot ze door ziekte thuis komt te zitten. Via het netwerk van Sociaal Werkkoepel durft ze langzaamaan weer de stap naar werk te zetten. “Een jaar geleden ging ik in gesprek met mijn jobcoach Olga Lau Akin en jobhunter Mussi Negash van Werk en Re-integratie bij Gemeente Amsterdam. Want wat ging ik doen? Aanvankelijk dacht ik aan een administratieve baan. Maar zij vroegen me wat ik zélf graag wilde. Nou, dat wist ik wel. Ik wilde met mensen werken, het liefst buiten. Toen vertelden zij over de WSP-vacature van gastvrouw. Ik voelde meteen: dit is het.”

'Hier kan ik mezelf zijn'

Lydia

Uniform

En Lydia krijgt gelijk. Het jasje van gastvrouw zit haar als gegoten. Letterlijk. “Ik vind het fijn om dit uniform te dragen. Zo is iedereen gelijk in ons team. Hier kan ik mezelf zijn.” Dat Lydia zich op haar plek voelt komt ook door de goede begeleiding. “Elke maandagochtend starten we gezamenlijk met onze praktijkbegeleider Guido van Luijk. Met hem bespreek ik ook hoe het gaat. En het gaat heel goed! En tja, soms gaat het even niet. Dan moet ik een paar uur rusten. Hier durf ik dat gewoon te zeggen. Vroeger deed ik dat echt niet.”

Talent voor communicatie

In haar jarenlange werkervaring ontwikkelde Lydia een talent om met uiteenlopende mensen te kunnen communiceren. Die gave zet Lydia dagelijks in in haar werk als gastvrouw. “Ik heb me ook verdiept in geweldloze communicatie. Het is fantastisch om te zien dat iemand zich gehoord voelt door simpelweg oprecht te luisteren. Frustratie en boosheid zie je ter plekke verminderen. Dat geeft me voldoening. Ik zit hier echt op mijn plek.”

Natuureducatieprogramma van Startpunt

Nu Lydia bijna een jaar in dienst is, kijkt ze voorzichtig naar de toekomst. “Als alles goed gaat krijg ik binnenkort een nieuw jaarcontract. En ik ga opbouwen van 20 naar 24 uur per week. Die extra vier uur ga ik teamroosters maken. Ik vind het leuk om daarmee te gaan puzzelen. En in de zomerperiode ga ik ook helpen bij Natureluur, een natuureducatieprogramma van Startpunt. Daar kan ik buiten in de natuur aan de slag. Heerlijk toch? Ik ben en blijf een buitenmens!”

Deel dit artikel: