‘Voor ImPower was ik een stil muisje’

Ashley Reinold (24) maakt nogal wat mee. En komt vervolgens ook nog eens werkloos thuis te zitten. Maar nu wil ze vooruitkijken en anderen helpen. Bij ImPower, een werkgelegenheidsproject van diverse bedrijven en partners, kan dat. Samen met elf andere deelnemers leert Ashley om werkzoekenden te begeleiden naar betaald werk. Maar dat niet alleen. “Je werkt hier eerst aan jezelf voordat je anderen gaat helpen.”

Het is eind 2019 als Ashley bij de gemeente Amsterdam een reïntegratietraject volgt en in contact komt met jobcoach Saskia Meijnaar. Ashley: “Dat is mijn redding geweest. Saskia wees me op de vacature voor peercoach bij ImPower.”

In dienst bij partners van ImPower

Ashley zou in dienst treden bij Alliander of Vattenfall, net als Manpower en Randstad partners van ImPower. Ze zou een intensief traject van een jaar gaan volgen, waarin ze als peercoaches andere werkzoekenden zou leren begeleiden naar een betaalde baan. “Dat leek me geweldig!”

Eerste kennismaking bij ImPower

Maar ja, dan moest Ashley wel solliciteren naar de functie. “Ik was doodsbang toen ik de selectie ging doen”, herinnert Ashley zich de eerste kennismaking bij ImPower. Gelukkig kan ze er nu hartelijk om lachen. “Ik vond het toen nog erg eng om contact te maken met mensen. En ik moest daar ook nog eens mijn persoonlijke verhaal vertellen. Maar dat ging heel goed. Elke deelnemer heeft zijn eigen achtergrond, maar iedereen wil iets gaan maken van dit project. Dat schept een band. Daardoor voelde ik me er snel thuis.”

Online lessen

Nu zit Ashley sinds 13 maart vier dagen per week voor de camera van haar laptop. Want coronacrisis of niet, ImPower gaat gewoon door, via online lessen. “Het was wel even wennen om alles voor de camera te doen. Normaal gesproken spreek je elkaar op werk of school even tussendoor. Die koffieapparaat-momentjes moeten we nu zelf online creëren. En dat doen we ook. Het is eigenlijk extra leerzaam om peercoach op afstand te zijn.”

'Mensen in mijn netwerk vragen me nu al om hulp'

Ashley Reinold

Rollenspellen

En wat leer je dan eigenlijk, als peercoach?

“In een mix van theorie en praktijkoefeningen, zoals rollenspellen leer je elkaar te coachen en word je gecoacht, door de deelnemers zelf en door de twee trainers. We leren bijvoorbeeld hoe we een gesprek met een werkzoekende kunnen voeren door aandacht te hebben voor de persoon zelf en niet alleen te kijken naar het cv. En natuurlijk hoe we daarbij ons persoonlijke verhaal en onze ervaringen kunnen inzetten.”

Eyeopener

Door samen te oefenen leren de peercoaches van en met elkaar. Ashley: “Zo leren we positief feedback geven door een dialoog aan te gaan in plaats van een discussie. Hoe we dat doen? Nou, ik zag bijvoorbeeld dat een collega peercoach  steeds te veel hooi op haar vork nam. Toen vroeg ik haar: ‘Klopt mijn aanname dat je het altijd goed wilt doen?’ Mijn aanname klopte. Het was een eyeopener voor haar. En andersom leer ik ook veel van de anderen. Op die manier worden we klaargestoomd om in de praktijk aan de slag te gaan.”

Certificaat

En die praktijk komt snel dichterbij. “Op 10 juni was de certificaatuitreiking van de eerste module. De hele groep heeft toen een online presentatie gegeven aan professionals van de gemeente en ImPower. Dat ging heel erg goed. Ik ben trots op mijn certificaat en volg nu de tweede module van de opleiding. Daarin gaan we onder meer kandidaten werven om in de praktijk te begeleiden in hun zoektocht naar werk. Grappig genoeg komen mensen in mijn netwerk nu al op me af met vragen. Sinds ik heb gedeeld dat ik een coachopleiding volg weten mensen mij steeds beter te vinden.”

Vertrouwen

Ashley weet niet zo goed waar ze moet beginnen om te vertellen wat ze zelf allemaal al heeft geleerd in de opleiding. En misschien gaat het niet eens zo zeer om wat ze heeft geleerd, maar om hoe ze nu in het leven staat. Ashley: “Ik pieker minder en ben meer in het hier en nu. Daardoor zie ik weer mogelijkheden. Het kwartje begint te vallen. Dat geeft me weer meer vertrouwen in de toekomst. Door dat zelfvertrouwen durven mensen makkelijk dingen bij me neer te leggen als ze ergens mee zitten. Dat is een belangrijke skill voor een coach. Voor ImPower was ik een stil muisje. Nu ben ik op weg om zelfstandig coach of jobcoach te worden. Ongelooflijk toch?”

Deel dit artikel: