‘Weet je, ik ga deze jongens gewoon een kans geven’

Interview met Cliff Roman van de nieuwe netwerkpartner van de Sociaal Werkkoepel, Roman SeleQt.

Cliff Roman is in 2012 begonnen met Roman SeleQt. Eerst in de recruitment voor ICT. Bij toeval is hij vervolgens in het koeriersvak beland. Aanvankelijk bij DHL en later als zelfstandige. Hij werkte met steeds meer mensen samen en heeft er in 2015 een echt bedrijf van gemaakt: in transport, logistiek en koeriersdiensten. Dat gaat goed. Want het bedrijf groeit en er werken nu 20 mensen voor of met Roman SeleQt. Deels in loondienst, deels als zzper of (vaste) inhuur.

Cliff Roman Roman SeleQt

“Ik heb twee stappen harder moeten lopen dan de gemiddelde Nederlander. En dat geldt ook voor deze jongens. Het is gewoon heel lastig voor ze om zich te ontplooien.” Aldus Cliff Roman van Roman SeleQt.

Persoonlijk contact met de gemeente

Een kans geven bij Roman SeleQt

Toen het steeds lastiger werd om mensen te krijgen als koerier, heeft hij via via contact gekregen met Anne Jan de Jong, jobhunter van het jongerenteam W&R van de gemeente Amsterdam. Hij vroeg of Cliff iets met jongeren wilde doen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt.  Daar is Cliff op ingegaan en dat beviel zo goed dat die relatie nu nog steeds bestaat. Als hij een vacature heeft vraagt hij aan de jobcoach of er bij de gemeente nog een passend iemand beschikbaar is. Daarnaast werft hij via zijn eigen werknemers.

Dat Cliff telkens weer via de gemeente werft heeft te maken met de goede ervaringen, maar zeker ook met zijn eigen ervaringen in het werk. ‘Ik ben van Surinaamse afkomst en ik heb veel tegenslagen gehad en heel hard moeten werken om te bereiken wat ik wil. Ik heb twee stappen harder moeten lopen dan de gemiddelde Nederlander. En dat geldt ook voor deze jongens. Het is gewoon heel lastig voor ze om zich te ontplooien. Dat is voor mij ook een drijfveer om te zeggen: weet je, ik ga deze jongens gewoon een kans geven. Dat gaat met vallen en opstaan. Ik heb er een paar gehad, daarmee lukte het om de een of andere reden niet. Ook na een tweede kans. Daar heb ik in samenspraak met de gemeente afscheid van genomen. Met de jongens die er nu zitten gaat het echt heel goed. Je ziet ze gewoon opbloeien. Ook als het ergens anders niet goed gegaan is, kan het bij mij wel lukken. Sommigen gaan dan ook een opleiding doen.’ Meisjes zijn trouwens ook welkom….

De mannen van Roman SeleQt

Mogelijkheden

Van de 20 mensen waar Cliff mee werkt zijn er vier via de gemeente en met loonwaardesubsidie in dienst. Zij maken, als ze goed blijven presteren, kans op een vast contract. Roman SeleQt blijft groeien en kan mensen gebruiken. Waar ze vandaan komen is niet belangrijk, als ze maar gemotiveerd zijn. De goede samenwerking met Anne Jan en jobcoach Flore de Groot maakt dat hij ondanks het ruimere aanbod van andere kandidaten toch eerst met hen kijkt of er misschien een passende kandidaat via de gemeente beschikbaar is.

Groei ondanks corona

In het begin van de coronatijd was het best lastig. De goederenstroom uit het buitenland droogde op, omdat de grenzen gesloten waren. Het transport en goederenvervoer nam ook in het binnenland af.  De omzet ging omlaag, maar niemand is ontslagen. Cliff ging naarstig op zoek naar nieuwe opdrachtgevers en dat lukte goed, nog steeds. Het is voornamelijk business tot business in heel Nederland, zelfs sinds kort over de grens.

Inmiddels is door de uitbreiding van het werk een kantoor noodzakelijk geworden en daar heeft Cliff nu Fahima voor in dienst. ‘Zij zat in de WIA en al geruime tijd thuis, ze is op gesprek geweest en het klikte vanaf dag een. Ook de wat zwaardere taken pakt ze heel goed op.’

Omdat Fahima er is, kan Cliff de tijd vrijmaken voor zaken zoals dit interview.

Deel dit artikel: