Wethouder Groot Wassink reikt eerste twee verklaringen MBO praktijkleren uit
Op 10 maart reikte Wethouder Groot Wassink tijdens een online bijeenkomst de eerste twee verklaringen MBO Praktijkleren uit aan Jurre en Marzieh.
Jurre en Marzieh werden bij Pantar en Roetz Bikes opgeleid. Met de MBO praktijkverklaring krijgen ze een landelijke erkenning van hun praktische vaardigheden.
Een brug te ver
Start van de pilot
Voor sommigen is het behalen van een volledig mbo-diploma, inclusief de entreeopleiding, nog een brug te ver. Met de MBO praktijkverklaring kunnen kandidaten op de werkvloer leren en aantonen wat ze wél kunnen en welke vaardigheid ze hebben. Zowel Jurre als Marzieh haalden hun verklaring in de sector fietstechniek. Jurre via Pantar en Marzieh via Roetz Bikes, beide erkende leerwerkbedrijven. ROC TOP is als opleidingsinstituut actief betrokken.
Erwin Schut, programmamanager Sociaal Werkkoepel Amsterdam, brengt als gastheer nog even de start van de pilot MBO Praktijkleren onder de aandacht.
Eind 2019 startte de pilot onder de hoede van de Sociaal Werkkoepel in samenwerking met vele partijen: ROC Amsterdam, ROC TOP, Wellant college, het Leerwerkbedrijf van Cordaan, Pantar, Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam, Amsterdamwerkt! en House of Skills.
De pilot is bedoeld voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma of certificaat nog niet haalbaar lijkt. Ze kunnen in de praktijk hun vaardigheden te ontwikkelen.
Het belang van praktijkleren: waarderen wat mensen wel kunnen
Erwin vraagt Pantar, Roetz Bikes en ROC TOP naar het belang van praktijkleren. Lex de Boer, directeur van Pantar: ‘Pantar is aan de ene kant aangesloten bij het onderwijs via ROC TOP en aan de andere kant bij het bedrijfsleven zodat mensen die hier vaardigheden leren ook kunnen doorstromen. Daarvoor zijn we in contact met fietsenmakers in de hele stad. We zijn blij dat we dit aan Amsterdammers kunnen bieden’.
Ellen Heeres, directie Roetz Fair Factory: ‘ We willen mensen versterken voor wie het niet standaard is naar een reguliere baan door te stromen. We werken aan vaardigheden en eigenwaarde. We zijn blij dat er een praktijkverklaring mogelijk is, een erkende opleiding. Een mooie aanvulling op wat we al doen om de weg naar de arbeidsmarkt makkelijker te maken’.
Justin Schild van ROC TOP: ‘Ik ben blij dat we als ROC TOP hierbij aangesloten zijn. Wat we belangrijk vinden is dat wij studenten niet afrekenen op wat ze niet kunnen, maar waarderen om wat ze wel kunnen, waardoor ze veel meer kans hebben op de beroepenmarkt de komende jaren. Dat doen we in samenwerking met bedrijven zoals Pantar. Dicht bij de praktijk een leeromgeving creëren en zorgen dat praktijk en onderwijs meer met elkaar vervlochten worden’.
Erkenning
Rutger Groot Wassink; wethouder Sociale Zaken gemeente Amsterdam: ‘Praktijkleren is een mooie manier om werken en leren te combineren en het biedt een kans om mensen die niet zo makkelijk die weg weten te vinden te ondersteunen en zo een erkenning te krijgen om daarmee een stap verder te zetten.
Dit project laat een mooie samenwerking zien met alle partners; begeleiders, Pantar, Roetz Bikes, Jobcoaches, onderwijs als ROC TOP.
Leren in stukjes
Rutger Groot Wassink gaat in gesprek met de kandidaten en begeleiders.
Wat betekent dit voor hen? Marzieh; ‘Ik werk 1 jaar bij Roetz Fair Factory en ik ben blij. Ik heb heel veel geleerd en ik hou erg van fietsen maken, dit is mijn droom.
Wat mijn plannen zijn? Ik zou een eigen zaak willen en leraar fietsenmaker worden en ik wil me ontwikkelen zodat anderen fietsenmaker kunnen worden’.
Niels Mooij, werkbegeleider: ‘Marzieh is een enthousiaste en talentvolle kandidaat die het snel oppakt en behulpzaam is naar andere monteurs. Als een monteur graag wil is het eigenlijk heel makkelijk’.
Jurre bij Pantar: ‘Ik vind het eigenlijk ontzettend leuk en gezellig hier en ik leer hier heel veel met mijn handen, waardoor ik gewoon door wil leren. Ik vind het ook leuk als ik klaar ben ik zie wat het resultaat is. Zoals een mooie fiets.
Inspiratie voor anderen..
Ik ben heel blij dat ik dit papiertje krijg met wat ik kan en dat ik het leren in stukjes kan doen. Pantar heeft me helpen leren en me geholpen om ook collega’s te helpen hoe je een fiets in elkaar kan zetten’.
Moeder van Jurre, Evita Westdijk: ‘Ik ben supertrots, het aanbod op scholen en MBO’s past niet altijd bij zijn manier van leren. Met deze praktijkgerichte aanpak kan hij laten zien wat hij wel kan en dat blijkt heel veel. Hij kan zo ook voor de maatschappij van meerwaarde zijn’.
Tico Visser, de ontwikkelcoach van Pantar geeft aan dat teamleider Gerrit voor Jurre een setting heeft gecreëerd waarin hij floreerde. Hij kon in alle rust zijn werkplek inrichten naar zijn behoefte en hij heeft Jurre helpen groeien in zijn vakbekwaamheid.
Erwin Schut sluit af met een bedankje aan Jurre en Marzieh. ‘Gefeliciteerd en jullie zijn een grote inspiratie voor anderen om te gaan Praktijkleren!’
Wilt u ook praktijkleren aanbieden?
Is praktijkleren mogelijk ook geschikt voor uw organisatie? Neem dan contact op met Marije Uilenberg, projectleider praktijkleren, via Marije.Uilenberg@UWV.nl of LinkedIn