Verslag Zomerevent 2021

Het zomerevent 2021 met als thema ‘Hoe verspreiden we inclusiviteit binnen organisaties?’ van de Sociaal Werkkoepel Amsterdam was, net als het zomerevent vorig jaar, anders dan andere jaren.

De mooie zaal in het Compagnietheater stond in nauwe verbinding met een volle chatroom die live kon meepraten. Veel actieve deelnemers deden mee met de stellingen en discussies die dit thema ‘verspreiden van inclusiviteit’ met zich meebracht.

Zomerevent 2021: ‘Hoe verspreiden we inclusiviteit binnen organisaties?’

Anneke Broekman, projectmanager bij de Sociaal Werkkoepel Amsterdam begeleidt de middag.

anneke broekman en erwin schut
Anneke Broekman in gesprek met Erwin Schut

En ze vraagt Erwin Schut, Programmamanager Sociaal Werkkoepel Amsterdam (SWK) naar de laatste ontwikkelingen van sociaal werk. ‘Het gaat goed, maar niet volgens verwachting’ geeft Schut aan. Goed, omdat het aantal ondanks de coronacrisis is gegroeid. Maar de groei was niet voldoende om de uitstroom uit de Wet Sociale Werkvoorziening te compenseren, wat voor corona wel lukte. Op dit moment zijn er ruim 1300 mensen vanuit de participatiewet aan het werk. Gelukkig zien we dat nu de corona maatregelen worden afgebouwd de groei weer begint toe te nemen.

Ambitie eind 2022: groei?

Ondanks de coronacrisis kunnen we de ambitie om 4500 mensen aan het werk te krijgen in sociaal werk in Amsterdam eind 2022 handhaven. Dit komt omdat er gelukkig toch een aantal sectoren groei hebben laten zien. Denk aan: food, logistiek, retail en transport. En er zijn meer plaatsingen bij Pantar op dit moment.

Spannend na de zomerperiode?

Hoe kijk je naar de volgende periode? vraagt Broekman hem, ‘vooral als straks de steunpakketten stoppen?’ ‘Toch heel hoopvol’ geeft Schut aan. Hij ziet dat er alweer meer vacatures worden aangeboden en het aantal werkzoekenden alweer afneemt en ook straks na de zomerperiode gaat iedereen weer hard aan de slag om de 350 mensen die klaar zitten om te werken, te kunnen plaatsen. ‘Bij de koepel zullen we ons dan richten op het duurzamer plaatsen met vaste(re) contacten, maar ook het verspreiden van inclusiviteit door nieuwe werkgevers te contacten.’

leonore zomerevent

Daarna was het de beurt aan de hoofdspreker en panelleider Leonore Nieuwmeijer, vml. inclusie specialist bij Asito (tot mei 2020) en nu haar eigen adviesbureau op het gebied van inclusiviteit. Andere activiteiten die op haar CV staan: Inclusie versneller bij De Normaalste Zaak –Initiatiefnemer Inclusief Nederland – Bestuurder Inclusiviteitsmonitor – Lid Begeleidingscommissie Instituut GAK – Algemeen Directeur Loopbaanstation U.A. en Adviseur Inclusiviteit branchevereniging Schoonmakend Nederland.

leonore met een stelling

Volop interactie met panel en deelnemers

Haar interessante keynote waar veel praktische voorbeelden werden genoemd, wisselde ze af met 3 stellingen die aan het panel en de deelnemers werden voorgelegd.

Stelling 1 zomerevent 2021

stelling zomerevent

Deze stellingen werden eerst aan de deelnemers digitaal via een poll voorgelegd. En goed nieuws! Maar liefst 43% van de deelnemers vond het niet heel veel moeite kosten.

poll zomerevent

Het panel bestond onder andere uit Renée van Scheppingen, Projectcoördinator Participatie en NOLOC Erkend Jobcoach bij de Vrije Universiteit. Zij vertelde dat zij deze functie onlangs gekregen heeft om de ondersteuning te bieden die gewenst is.

‘Mijn opdracht is om een centraal kennis- en servicecentrum op te zetten om de missie van de VU te realiseren meer kandidaten met een arbeidsbeperking te laten instromen.

Vanuit het servicecentrum ondersteunen wij de afdelingen om de doelstelling van de banenafspraak te behalen’, gaf Van Scheppingen aan. Haar antwoord op de stelling was dan ook ‘ja, het kost moeite, maar het is zeker mogelijk om je organisatie inclusief te maken.’ 

Stelling 2 zomerevent 2021

Ook de tweede stelling ‘Hoe kun je inclusiviteit laten groeien in je organisatie?’ werd aan de deelnemers voorgelegd en leverde mooie nieuwe inspiratie op:

wooclap zomerevent

Deze stelling werd ook neergelegd bij Menno Hoekstra, oprichter en manager van kringloopbedrijf De Lokatie. De Lokatie bestaat dit jaar 25 jaar en Hoekstra heeft veel ervaring met sociaal werk. Sterker nog, 79% van het personeelsbestand zijn mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En gelukkig heeft De Lokatie de weg naar alle regelingen al een lange tijd geleden gevonden. Maar Hoekstra geeft aan dat het voor een startende werkgever nog wel even een puzzeltje kan zijn.

‘Iedereen die bij ons begint met werken,<br /> krijgt een jobcoach toegewezen.’

Menno Hoekstra, oprichter en manager DE LOKATIE
leonore en menno
menno hoekstra

Stelling 3: ‘Werkgevers doen nog niet genoeg.’  

De derde stelling ging hierover. De groep werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking inzet, is nog steeds klein. De belemmeringen kennen we allemaal, maar de vraag is: hoe brengen we het enthousiasme over? Dit werd ook in de breakout rooms besproken en leverde mooie inzichten op.

Leonore Nieuwmeijer sloot haar presentatie daarna mooi concluderend af met:

Quote

ALdus Leonore Nieuwmeijer

De laatste vraag aan het panel was hoe een organisatie net een beetje inclusiever kan worden. Renée van Scheppingen geeft aan dat je als werkgever gewoon de eerste stap kunt zetten om een gesprek in te plannen, bij het WSP (Werkgeversservicepunt) bijvoorbeeld. Stap-voor-stap dus.

Menno Hoekstra geeft aan dat je de mensen met een arbeidsbeperking vooral ook ruimte moet geven en gunnen. Ook als het iets minder gaat. Dan komt het vaak wel goed.

Het vervolg..the mystery guest….

Dat was een mooie positieve afsluiting van Leonore en het panel en leverde gelukkig ook weer genoeg stof op voor discussie bij de breakout rooms die daarna volgde. Na een klein kwartiertje van discussie was het tijd voor de mystery guest. Wethouder Rutger Groot Wassink kon even tijd maken in zijn drukke agenda en gaf complimenten aan al die werkgevers en professionals die zorgen dat Amsterdam steeds inclusiever wordt.

digitale zomerevent

En dan tijd voor ontspanning:)

fabian franciscus

Cabaretier Fabian Franciscus trad speciaal voor ons op in het Compagnietheater. Fabian heeft McDD (Multiple complex Development Disorder) en is ambassadeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Fabian won het Leeuwarder Cabaret Festival en de Comedy Slam en speelde naast de finalistentour veel in Nederland en België. Wij waren getuige van vele grappen over de kracht van kwetsbaarheid.

Pitches:

4 Amsterdamse sociale initiatieven en projecten

Nu was het de beurt aan 4 Amsterdamse sociale initiatieven om in 1 minuut uit te leggen wat zij doen en waar ze voor staan.

MatchingsOverleg voor mensen met een arbeidsbeperking (MOAB)

Fabienne Snel, recruiter bij het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam en voorzitter van het MOAB startte met een duidelijke pitch wat het MOAB is. Het is een breed overleg met professionals van de gemeente, UWV en maatschappelijke organisaties waar vacatures gematcht worden op kandidaten. Ook werkgevers zijn van harte welkom bij het MOAB.

Meer info te verkrijgen bij f.snel@amsterdam.nl

Schuldhulpverlening en Taalhulp

Susanna van Santen, projectleider armoedebestrijding bij gemeente Amsterdam vervolgde. Haar pitch ging over waar werkgevers terecht kunnen om werknemers met taal- of financiele problemen te helpen. Er is nu één plek waar werkgevers terecht kunnen voor informatie en advies over geldzorgen en taalproblemen op de werkvloer.

Meer info te verkrijgen bij: sociaalwerkgeverschap@amsterdam.nl

Restaurant Freud

Marie-Claire Huijgen, werkbegeleider bij sociale firma restaurant Freud in Amsterdam West gaf aan dat ze gelukkig weer open zijn en dat de medewerkersweer fijn aan het werk zijn. Alle deelnemers (en lezers hier:) die een bezoekje aan het restaurant brengen en aangeven dat ze via de Sociaal Werkkoepel komen, krijgen 1 drankje bij hun diner- of lunchbestelling gratis!

Op naar Restaurant Freud

HalloWerk

Lothar de Graaf en Elmar Roelse, specialisten van HalloWerk vanuit het WSP (Werkgeversservicepunt) waren als laatste aan de beurt. Maar zeker ‘not least’. HalloWerk brengt werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact, via een online platform én persoonlijke dienstverlening! Er zijn nu al zo’n 500 werkzoekenden met een arbeidsbeperking die in het bestand staan uit alle sectoren en opleidingsniveaus en het aantal werkgevers groeit sterk.

Meer info: HalloWerk of neem rechtstreeks contact op met: L.de.graaff@amsterdam.nl of E.Roelse@amsterdam.nl.

Nieuwe contacten tijdens de breakout rooms

Als afsluiter van dit mooie zomerevent was er nog de mogelijkheid voor alle deelnemers om rechtstreeks met een van de vertegenwoordigers van deze 4 sociale initiatieven ‘na te borrelen’ en zo ook andere partners te ontmoeten. Tja, dan missen we natuurlijk wel de echte live ontmoetingen, waar de drempel om elkaar aan te spreken net even wat lager is.

Ondanks dat het niet live was, hoorden we dat er aan de borreltafel ook nog waardevolle verbindingen zijn gelegd die een vervolg krijgen.

Voor nu wensen we jullie allemaal een hele fijne zomer en graag tot snel ziens live of digitaal bij een van de volgende events.

Deel dit artikel: