Verslag van digitaal bezoek aan nieuwe pand Milieuwerk en RSC
Natuurlijk wilde Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam, eigenlijk ter plekke het nieuwe pand van Recycling Service Centrum BV (RSC) en Milieuwerk komen bewonderen. En dit gebeurt ook snel wanneer het weer kan. Maar voor nu werd het even een online bezoek.
Online bezoek aan Milieuwerk en RSC
Groot Wassink sprak daarom met Milieuwerk en RSC. Die zitten nu namelijk allebei in hetzelfde pand. Hij sprak onder andere met Paul Koolbergen, algemeen directeur van Recycling Service Centrum BV (RSC). Voor diegene die het RSC nog niet kent: het helpt organisaties het afval-en grondstoffenbeleid te verbeteren. Recycling Service Centrum BV is per 1 januari 2020 verzelfstandigd. Het AEB Amsterdam blijft verbonden met het RSC als minderheidsaandeelhouder. Het RSC huurt de benodigde medewerkers bovendien via de sociale firma Milieuwerk Amsterdam BV.
Verhuizing naar nieuw pand
Groot Wassink feliciteert hem en David Jansen, algemeen directeur Milieuwerk en Wouter de Vaal, operationeel directeur Milieuwerk. Natuurlijk vanwege het nieuwe pand dat vorig jaar nodig was in verband met de forse groei. ‘Om onze groei verder te kunnen faciliteren was een verhuizing naar een ander pand noodzakelijk. In samenwerking met Port of Amsterdam hebben we een pand kunnen huren aan de Kopraweg 3 in Amsterdam. Het pand beslaat in totaal 25.000 m2 waarvan wij nu ongeveer 15.000 m2 huren.’ geeft Koolbergen aan.
Milieuwerk en RSC
Vanaf het jaar 2000 heeft Milieuwerk nauw samengewerkt met AEB Amsterdam in de sortering en overslag van E-waste. Het kantoor van Milieuwerk is gehuisvest in het Recycling Service Centrum en twee derde van de medewerkers voeren werkzaamheden uit in opdracht van het RSC.
Het RSC sorteert nog steeds E-waste. Maar tegenwoordig voert het bedrijf nog veel meer werkzaamheden uit. Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen uit (Amsterdamse) reststromen. Het RSC is voor al de medewerkers van Milieuwerk de eerste plek waar ze werken. Waarna ze kunnen doorgroeien naar andere functies. Tegelijkertijd is dit ook de plek waar medewerkers kunnen terugvallen als het een keer minder gaat.
Andere opdrachtgevers van Milieuwerk zijn naast gemeente Amsterdam en gemeente Almere ook commerciële organisaties zoals CSU, BCC en Nissan.
Complimenten!
Op dit moment werken er bij RSC ongeveer 111 Amsterdammers op sociaal werk waarvan 40 beschutte medewerkers, 60 medewerkers op loonwaarde en 11 medewerkers via andere regelingen. De Vaal geeft aan dat het werk enkelvoudig is en dat er veel repetitieve taken zijn; dus veel handen zijn welkom.
Erwin Schut, programmamanager van de Sociaal Werkkoepel complimenteert Milieuwerk voor de begeleiding die zij deze medewerkers bieden. ‘Er is intensievere begeleiding en meer begrip voor nodig. Fantastisch dat jullie dat aanbieden.’
Doelstellingen & corona
Groot Wassink was benieuwd naar de afgelopen tijd. Zijn de doelstellingen behaald ondanks de corona crisis? Koolbergen kon dat gelukkig bevestigen: ‘Het was wel even spannend, want de medewerkers waren in het begin (terecht) toch wel angstig.
Ongeveer 50% van de mensen zat preventief thuis. Vorig jaar was er op een gegeven moment helaas toch een keer een medewerker positief getest. Iedereen naar de teststraat natuurlijk. Op 1 persoon na, was iedereen negatief getest. Dus goed dat we ons meteen konden testen. En het virus verder niet verspreid is onder het team.’
‘De balans tussen gezondheid en welzijn, was inderdaad wel een uitdaging de afgelopen tijd’, vult Jansen ook aan.
Social Hiring
Judith Duveen, directeur Werk van de gemeente Amsterdam, vraagt de heren van Milieuwerk naar het selectieproces bij medewerkers in beschut werk. ‘We nemen iedereen aan die enthousiast is en geven dus iedereen een kans. Na een week vallen minder gemotiveerde mensen automatisch af, waardoor er daarna een team van mensen ontstaat die echt gemotiveerd is om aan de slag te blijven.’ vertelt Jansen ons. Het zgn. social hiring proces.
‘We werken veel samen met Pantar en maken goede afspraken met hen’, vervolgt Jansen. Ook Duveen complimenteert Milieuwerk met hun samenwerkingen en bewezen sociaal hart. ‘Jullie laten zien dat iedereen een leven lang kan leren.’
Toekomstplannen: nieuwe samenwerkingen en groei organisatie
De circulaire hub groeit en er is veel beweging in deze markt. Pantar heeft daar een belangrijke rol in. Milieuwerk ziet in deze markt ook mogelijkheden en wil daar graag op inspringen. Jansen en De Vaal geven aan dat de cultuur in hun organisatie verandert. ‘We willen verder groeien van nu ongeveer 130 mensen naar een 500-tal in de nabije toekomst. Ook willen we nieuwe samenwerkingen aangaan’, geeft Jansen aan.
Groot Wassink vraagt nog naar wat de toekomst brengt als de huurkortingen aflopen? Jansen is optimistisch en geeft aan dat dan de nieuwe business en verdere samenwerkingen met RSC en o.a. gemeente Amsterdam mogelijkheden scheppen. Oftewel, genoeg uitdaging en plannen de komende tijd.
Groot Wassink wenst hen allemaal heel veel succes ‘en als de coronacrisis voorbij is’ geeft hij aan, ‘kom ik graag persoonlijk langs om jullie allen weer te zien en jullie nieuwe pand te bewonderen.’
Kijk op de site van Milieuwerk voor meer informatie over de werkzaamheden en mogelijkheden om ook medewerkers via hen te laten plaatsen in uw organisatie.