Zomerevent 2020: sociaal werk in coronatijd

Het zomerevent van de Sociaal Werkkoepel Amsterdam op donderdag 25 juni 2020 was anders dan andere jaren. Geen volle zaal met partners die visitekaartjes uitwisselen. Maar wel een paneldiscussie over sociaal werk in coronatijd en journalist Joris Luyendijk als gastspreker. De lege zaal in Pakhuis de Zwijger stond in verbinding met een volle chatroom die live kon meepraten. “Een geslaagd experiment”, aldus projectmanager Anneke Broekman.

Online zomerevent 2020 is live

“Ja, en we zijn live. Even zwaaien allemaal, mensen in de chatrooms!” Met maar liefst dertig graden op de thermometer opent moderator Bertine Müller het zomerevent 2020. Het woord is aan Erwin Schut, Programmamanager Sociaal Werkkoepel Amsterdam (SWK), met het laatste nieuws over sociaal werk. Bij de 500 werkgevers waar mensen momenteel sociaal werk verrichten zijn vrijwel geen ontslagen gevallen. Mensen die aan het werk zijn, blijven vooralsnog aan het werk, ook geholpen door de landelijke steunmaatregelen. Maar er zijn weinig proefplaatsingen en nieuwe plaatsingen op werkplekken. De nabije toekomst is echt minder rooskleurig.

Ondernemers in de regio

Ook Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, voorziet in de daaropvolgende paneldiscussie een sombere toekomst. “Een groot deel van de ondernemers is druk, maar niet met winst maken.” De horeca, de evenementenbranche, Schiphol en veel winkels in het MKB lopen massaal bezoekers mis. Ter illustratie: de hotels in Amsterdam draaien per maand 1 miljoen verlies. “Als de anderhalve meter maatschappij blijft, dan is voor het einde van het jaar tachtig procent van deze ondernemers in de regio failliet.” Bovendien ziet Drenth dan een tweede en derde golf faillissementen aankomen. “Een horecazaak die omvalt kan zijn administratiekantoor ook niet meer betalen.”

Sociaal werkplekken

Een van de werkgevers die in zwaar weer verkeert is Claire van Campen, General Manager van het Hard Rock Hotel Amsterdam American, dat ook sociaal werkplekken biedt. Het beroemde hotel op het Leidseplein werd onlangs een franchise van de keten Hard Rock Hotels. “We zien het aantal boekingen wel weer toenemen, maar die stijging is nog onvoldoende.” Van Campen voorziet dat ook haar bedrijf afscheid zal moeten nemen van een aantal medewerkers. “Dat doen we op basis van last in first out. Ongeacht het rugzakje dat je al dan niet bij je hebt”, benadrukt ze. “In hospitality moet je behulpzaam willen zijn en hard kunnen werken. De rest kun je leren, ook op een sociaal werkplek.”

Panel van zomerevent 2020

Kansen

Ook aan tafel zit Selma Nijhof, directeur van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP), dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bemiddelt bij “werkgevers met een warm hart”, aldus Nijhof. “Met een nieuw initiatief wil WSP samen met publieke en private partners in de regio voorkomen dat mensen door de coronacrisis in een uitkeringssituatie terechtkomen. Werkgevers, ook als zij mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben,  kunnen zich bij dit Regionaal Werkcentrum melden als zij ofwel met over-, ofwel met ondercapaciteit te maken hebben. Op basis van de talenten van de werknemers kijken we vervolgens of zij aan het werk kunnen bij werkgevers met ondercapaciteit.”  De Sociaal Werkkoepel is als partner betrokken bij het Regionaal Werkcentrum en werkt al samen met werkgevers voor doorstroom van medewerkers.

Samenwerking

Volgens Nijhof zijn er namelijk ook kansen. Bijvoorbeeld bij bedrijven in de logistiek, het transport en de zorg. Zowel werkgevers die personeel zoeken als bedrijven die geen werk hebben voor hun mensen, kunnen terecht op de nieuwe website Grootamsterdamwerktdoor.nl. Nijhof doet tot slot een oproep aan alle werkgevers: “Kijk naar de talenten van mensen, niet enkel naar hun cv. Als we daarnaast ook zicht hebben op het totaal in de regio, kunnen we beter deze crisis doorstaan, door het samen te doen.”

,,Nodig is dat we leren omgaan met verschillen en afwijkingen van de norm.''

Joris Luyendijk

Mannetjes

Na een inspirerende live chatsessie over talenten en kansen wordt er een mooie brug geslagen naar het onderwerp van Joris Luyendijk. De journalist onderzoekt waarom ‘mannetjes zoals hij’ overal de baas zijn, maar vooral hoe in een samenleving er altijd een ‘norm’ bestaat. Mensen die meer voldoen aan die norm hebben het makkelijker, en hoeven dus eigenlijk minder te kunnen om net zo ver te komen dan anderen die afwijken van de norm, vindt Luyendijk. “Mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ weten hier alles van, want die afstand is de mate waarin ze afwijken van de norm van de gemiddelde werknemer.” 

Norm

Luyendijk: “Nodig is dat we leren omgaan met verschillen en afwijkingen van de norm. Iedereen is wel op een bepaald kenmerk anders dan de meerderheid, maar iedereen valt ook wel ergens met die norm van meerderheid samen. Je kunt zwart zijn, maar wel hetero – dan heb je het langs die as van seksuele identiteit makkelijker.” En hoezeer ze qua uiterlijk, jeugd en opleiding op elkaar lijken, hebben ook ‘mannetjes’ zoals Joris Luyendijk, Mark Rutte, Wopke Hoekstra en Lodewijk Asscher kenmerken waarmee ze tot de ‘minderheid’ behoren. “Een broer die is gestorven aan aids, of een chronische aandoening, of een vroeg verloren ouder. Dat is de sleutel: kijk bij jezelf op welk kenmerk je afwijkt van de norm, zodat je je kunt verplaatsen in mensen die op andere kenmerken van die norm afwijken.”

Zomerevent 2020

Heeft u een onbeantwoorde vraag uit de chatroom? Een geweldig voorstel? Een inzicht? Of wilt u in contact komen met een van de partners? Deel het met ons via sociaalwerkkoepel@amsterdam.nl

Deel dit artikel: