Corona nieuws

In deze live-blog worden de gevolgen van de coronacrisis voor sociaal werk in Amsterdam bijgehouden. Heb jij een inspirerend verhaal of creatieve oplossing? Mail ons. Op de website van het WSP Amsterdam vindt u belangrijke informatie over o.a. het aanvragen van de NOW.


Bijdrage in woonlasten

Update 8 maart 2021

De TONK is een eenmalige bijdrage in uw woonlasten van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021. U kunt de TONK aanvragen als u door de coronacrisis de hypotheek of huur niet meer kunt betalen. De TONK is zowel voor zelfstandigen en ondernemers, als Amsterdammers die in loondienst zijn of waren.

Door de coronacrisis is uw inkomen een stuk lager geworden en u hebt hoge woonlasten: dan kunt u misschien de TONK krijgen.

De TONK is een eenmalige bijdrage in uw woonlasten van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021. Hoeveel geld u krijgt hangt af van de hoogte van uw huur of hypotheek en van uw inkomen.

Alleen voor woonlasten

In Amsterdam is de TONK alleen een bijdrage in de woonlasten: hypotheek of huur. Voor de meeste huishoudens is dit namelijk de grootste maandelijkse uitgave.

Verschil met Woonkostentoeslag (WKT)

Als u vanwege de coronacrisis minder inkomsten heeft, kunt u beter de TONK aanvragen. Met de TONK heeft u niet de verplichting om een goedkopere woning te zoeken. Ook mag u meer spaargeld hebben. De hoogte van de uitkeringen is ongeveer gelijk.


Huur aangepast voor Happy Tosti

Update 30 juni 2020

Lunch restaurant Happy Tosti in de Amsterdamse Pijp en belegger Orange Capital Partners (“OCP”) zijn 25 juni tot een bijzondere overeenstemming gekomen. Voor elke werknemer met een arbeidsbeperking krijgt Happy Tosti een korting op de huurprijs. Huurder en verhuurder gaan dit partnership aan onder de naam “Huur met Impact”. Deze unieke samenwerking is tot stand gekomen omdat Happy Tosti de huur van haar pand niet meer kon opbrengen als gevolg van de coronacrisis.

Lees meer

Weer op gang in coronatijd

Update woensdag 27 mei

Nu we in de volgende fase van de coronatijd zijn beland en bedrijven voorzichtig weer open gaan, zien we ook bij verschillende sociale firma’s en sociale projecten dat zij hun activiteiten, aangepast, hervatten. Zo is er Amsterdam Underground, een coöperatie van beschut werkers die in 2019 is opgezet met ondersteuning van De Regenboog Groep en de gemeente Amsterdam. Michel schrijft: ‘Wij geven tours op het Wallengebied en vertellen een verhaal over het leven als, dakloze drugsverslaafde. Hoe wij overleefden op de straat. Wij zijn met 5 gidsen en hebben allemaal ons eigen verhaal. Uiteraard werken wij volgens de richtlijnen van het R.I.V.M. en houden 1.5 meter afstand. Er zijn ook mondkapjes verkrijgbaar.’ 

Ook de vestiging van Brouwerij de Prael aan de Houthavens gaat weer open en bij Klimpark Fun Forest in het Amsterdamse Bos kun je reserveren voor een uitje met kinderen en volwassenen. 

Ook Ctaste, het restaurant met blinde medewerkers, gaat op 2 juni weer open, in het donker! Bas de Ruiter vertelt hoe ze dat doen: ‘In normale tijden is ons werk een contactberoep: er wordt veel aangeraakt, bij het begeleiden van de gasten naar de tafel, het aangeven van glazen enz. Nu kan dat niet. Er is een heel streng protocol voor de horeca in het algemeen en wij hebben zelf onze extra regels. Zo krijgen de gasten bij binnenkomst een serveerwagentje waarmee ze afstand kunnen houden tot de ober die ze naar hun tafel en stoel begeleidt. Er wordt heel veel extra schoongemaakt en voor het afruimen van de glazen worden dienbladen op tafel gezet.’ Als restaurantbezoek er even niet in zit kun je ook meedoen met de digitale blinde bierproeverij. Die wordt ook via Zoom als bedrijfsuitje of vrijdagmiddagborrel gegeven. Deelnemers krijgen een pakketje met ‘geblindeerde’ biertjes thuisgestuurd en een blinde ober leidt de proeverij. 

Meldpunt Sociale Firma’s

Update maandag 25 mei

Sociale firma’s zijn heel waardevolle partners voor de gemeente. Zij bieden betaald werk of arbeidsmatige dagbesteding aan veel mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente wil waar mogelijk de continuïteit van deze waardevolle banen en/of werkplekken ondersteunen. Daarom stelt de gemeente een tijdelijk ‘Corona meldpunt sociale firma’s’ in. Uit een eerste inventarisatie door de Omslag is namelijk gebleken dat de gevolgen van de corona-crisis voor sociale firma’s groot zijn. Bent u een sociale firma en wilt u meer weten of knelpunten melden: lees hier de brief aan Sociale Firma’s.

Loonwaardemeting mag telefonisch (tot 1 juni)  

Update vrijdag 8 mei

De interviews voor de loonwaardebepalingen mogen als gevolg van de coronamaatregelen telefonisch worden uitgevoerd voor de periode 1 maart tot 1 juni 2020. Voorwaarde daarbij is dat de telefonisch vastgestelde loonwaarde voor maximaal zes maanden geldt en dat zodra de omstandigheden zijn genormaliseerd zo spoedig mogelijk een werkplekbezoek plaatsvindt. Deze maatregel draagt bij aan baanbehoud van mensen met een arbeidsbeperking. Lees hier meer.

De beste corona-initiatieven in jouw wijk

Update donderdag 7 mei

Foto van Saskia van Osnabrugge

Amsterdam Impact heeft een makkelijk overzicht gemaakt van impact ondernemers in jouw buurt! ‘De makkelijkste manier om het beste van de Amsterdam in huis te halen en gelijk solidariteit te tonen, is door je euro uit te geven aan producten van een impact ondernemer. Dit noemen we ook wel “buy social”. Op deze manier kunnen de impact ondernemingen blijven doen waar ze goed in zijn: het creëren van een positieve verandering in de wereld.’ Neem snel een kijkje voor een impact ondernemer in jouw buurt op Iamsterdam.com.

Supermarktbeveiliging door BMS Security

Update maandag 20 april

BMS Security is onlangs partner geworden van de Sociaal Werkkoepel Amsterdam. Het bedrijf verzorgt beveiligingsdiensten bijvoorbeeld bij evenementen, horeca en bouwplaatsen. Door de coronacrisis is een heel deel van de omzet weggevallen. Eigenaar Bulent Dogan: ‘Wij konden dat opvangen door nu onze diensten bij winkels uit te breiden. Wij leiden mensen op tot overal inzetbare allround beveiligers, daardoor kunnen we flexibel inspelen op veranderingen.’ Dogan is erg betrokken bij zijn medewerkers: ‘Meteen toen we het nieuws hoorden hebben we iedereen gebeld en even naar kantoor gehaald om te bespreken wat er zou gaan gebeuren. We hebben ze de eerste tijd, toen nog niet direct vervangende werkzaamheden beschikbaar waren, mee laten helpen met de verbouwing van ons nieuwe pand. Mede daardoor hoefden ze niet thuis te zitten en konden we veel angst en onrust voorkomen’.

BMS supermarkt

Mondkapjes bij De Regenboog Groep

Update donderdag 16 april

De Regenboog heeft inloophuizen voor dak- en thuislozen en verslaafden. Daar werken medewerkers en vrijwilligers ook in deze tijd. Marit Postma, manager Programmallijn informele zorg, vertelt erover: ‘De anderhalve meter afstand is niet altijd makkelijk te hanteren, dat is af en toe heel ingewikkeld. Dan is het fijn als je materiaal hebt om jezelf en anderen te beschermen. Mondkapjes waren niet te krijgen. Dus zodoende zijn we een paar weken geleden PAM begonnen, Project Mondkapjes Amsterdam. Samen met Tandartspraktijk Nieuw Amsterdam en het Amsterdam Fashion Institute,  zijn we mondkapjes gaan produceren. Met mensen die dat vrijwillig thuis zijn gaan doen en met een paar kleine naaiateliers. Op die manier hebben we onszelf kunnen bevoorraden.’ Er zijn mensen van de doelgroep bij betrokken, die al meteen in het begin op de stoep stonden om te helpen, het was niet zozeer een georganiseerde vorm van dagbesteding. Ze hebben de stof gewassen, geknipt en genaaid.  Inmiddels is na een paar weken de situatie veranderd, er zijn meer mondkapjes verkrijgbaar. Nu produceren ze nog een voorraadje en in mei kijken ze verder. ‘Het was een mooi, spontaan, initiatief en een goede samenwerking met een mooi resultaat’.

Loonkostensubsidie wordt niet verrekend met NOW

Update dinsdag 14 april

Goed nieuws!: ‘De NOW is dus ook van toepassing op de mensen uit de doelgroep banenafspraak die vaak met loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet op een baan voor de banenafspraak werken’. Dit zei staatssecretaris Van Ark afgelopen vrijdag in reactie op Kamervragen.

flower family

Buy Social lanceert #buysocialjuistnu

Update dinsdag 14 april

De campagne #buysocialjuistnu is door Buy Social gelanceerd om zichtbaarheid van sociale ondernemingen te vergroten. Doe mee met:

#buysocialjuistnu

Hoe? Gebruik de hashtag om jouw product of dienst (B2B en B2G) in de spotlight te zetten! Breng het onder de aandacht en activeer je eigen netwerk via Twitter en Linkedin. Wanneer je de hashtag gebruikt, vergroot Buy Social jouw bereik en neemt je op in de posts van Buy Social. Vergeet ook niet om elkaar te helpen en deel posts van collega sociaal ondernemers met #buysocialjuistnu

Steun sociale ondernemers – IAmsterdam

Update vrijdag 10 april

Corono/virus

In deze coronacrisis is het voor ondernemers heel lastig hun hoofd boven water te houden, zo ook voor sociale ondernemers. Hier kun je zelf bij helpen door juist lokaal bij deze sociale ondernemers te kopen. Amsterdamse ondernemers zijn vindingrijk en creatief en proberen in deze vreemde tijden samen te werken om met de crisis om te gaan. Amsterdam Impact heeft een overzicht gemaakt van alle speciale kortingen, cadeau boxen en bezorg boxen van hun bewuste shop routes.

Corona toolbox – Cedris

Update donderdag 9 april

De maatregelen ter verspreiding van het coronavirus raken ons allemaal. Om werkgevers van medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving en over manieren van omgang en begeleiding, heeft ‘Op naar de 100.000 banen’ de toolbox ‘Corona en Banenafspraak’ opgezet.

In de toolbox

De toolbox Corona en Banenafspraak van ‘Op naar de 100.000 banen’ helpt inclusieve bedrijven met informatie over de verschillende noodmaatregelen die genomen zijn en legt relevante wet- en regelgeving uit. Daarnaast biedt de toolbox tips en adviezen over de begeleiding van medewerkers in deze verwarrende tijd. Op de werkvloer, maar ook daarbuiten.

Constant actueel

De toolbox geeft antwoorden op vragen als: ‘Hoe zit het met de No-Riskpolis?’ en ‘Geldt de NOW-maatregel ook in geval van loonkostensubsidie/loondispensatie?’ Omdat de ontwikkelingen rondom het Coronacrisis elkaar in rap tempo opvolgen, wordt De toolbox voortdurend geactualiseerd.

Totstandkoming

De toolbox Corona en Banenafspraak is tot stand gekomen met medewerking van het ministerie van SZW, de Kennisalliantie, FNV, Divosa en De Normaalste Zaak.

Thuiswerken met hulp van ARGO 360

Update woensdag 8 april

Argo 360 krijgt door de toenemende hoeveelheid thuiswerkers veel verhuuraanvragen voor thuiswerkplekken. Hierbij leveren zij bijvoorbeeld laptops, tablets, TFT-schermen, keyboards, muizen, dockings etc. Bij de verhuur volgt het ARGO 360 natuurlijk de noodzakelijke maatregelen van kabinet en de RIVM om het coronavirus te beteugelen. Alle operationele mensen zitten daarom thuis. Zij werken aan opgestelde leerdoelen ter versterking van het nieuwe ERP-systeem. Lopende projecten worden opgepakt en verwerkt door de vennoten. Mocht je behoefte hebben aan apparatuur om het thuiswerken te bevorderen? Neem dan contact op met ARGO 360 om een afspraak in te plannen. In overleg is het mogelijk dat apparatuur wordt opgehaald.

Breedweer op corona afdelingen

Update maandag 6 april

Bedrijven komen met oplossingen om hun medewerkers, ook die van de doelgroep, aan het werk te houden. Zo ook Breedweer, dat nu speciale corona afdelingen in zorgcentra schoonhoudt. Lees er hier meer over. Heeft u ook vragen, oplossingen en ideeën die u wilt delen? Mail ze ons.

Coronacrisis Sociaal Werkkoepel

Update maandag 30 maart

De wereld staat op zijn kop! Sinds 15 maart hebben de Coronamaatregelen ook Nederland in hun greep. Samen met alle partners werken we sinds 2018 succesvol aan meer sociaal werk voor Amsterdammers. Maar de huidige Coronacrisis heeft voor veel van onze partners en hun werknemers grote gevolgen. 

Met de gemeente en De Omslag zet de koepel zich in om werkgevers zo snel mogelijk inzicht te bieden in hoe de bestaande regelingen op het gebied van sociaal werk samenlopen met de noodregelingen van het kabinet. Datzelfde geldt ook voor de gevolgen voor de financiering van arbeidsmatige dagbesteding, vooral van belang voor sociale firma’s. 


Op de website van het WSPGroot Amsterdam kunt u alle tot nu toe bekende informatie vinden. Daarnaast wordt op de website van stichting De Omslag verwezen naar initiatieven ter ondersteuning van sociale firma’s. Beide websites bevatten waardevolle informatie en worden goed up to date gehouden.
Mochten er andere vragen spelen dan kunt u daarover contact met ons opnemen.

Door de coronacrisis ontstaan er ook veel mooie initiatieven in de stad. Graag delen we die met elkaar via LinkedIn. Als u als gevolg van de coronacrisis zelf een creatieve wending heeft gemaakt met uw bedrijf, dan vernemen we dat heel graag! We besteden aandacht aan deze initiatieven in onze volgende nieuwsbrief. Bel één van ons of mail naar info@sociaalwerkkoepel.nl 

De voorbereidingen voor ons zomerevent waren al in volle gang, maar we stellen het voorlopig uit tot na de zomervakantie. Heel graag ontmoeten we jullie dan allemaal in goede gezondheid. Exacte informatie daarover volgt! 
We wensen iedereen op alle fronten het allerbeste!

Hartelijke groet,
Het team Sociaal Werkkoepel Amsterdam