HARRIE training: ‘Zelf leer ik er ook van: het versterkt elkaar!’

Aldus Danny Jacobs, oud-deelnemer van de HARRIE training en de buddy van Marijn Wolthuis.

Beiden zijn werkzaam bij De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB Danny en Marijn
Danny Jacobs (l) en Marijn Wolthuis

Danny Jacobs heeft ongeveer 1,5 jaar geleden besloten de HARRIE training te volgen. We vroegen ons af hoe het nu met hem gaat en hoe diegene die door hem wordt begeleid, het ervaart. Maar we maken graag eerst even duidelijk waar we het precies over hebben.

Voor wie is HARRIE?

De HARRIE training is voor een werknemer die een collega met een arbeidsbeperking heeft.  Een HARRIE is een buddy of het aanspreekpunt op de werkvloer. Dat kan een collega zijn of een direct leidinggevende, die dagelijks met de collega te maken heeft.

Waar staat HARRIE voor?

HARRIE is de ideale collega-werknemer van iemand met een arbeidsbeperking.  Als deze collega-werknemer over bepaalde kwaliteiten beschikt kan hij of zij een goede buddy zijn voor de collega met een arbeidsbeperking  Deze kwaliteiten zitten verstopt in de naam HARRIE.

HARRIE staat namelijk voor: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.

HARRIE training

Gelijkwaardigheid en respect

In de training wordt aandacht besteed aan hoe je gelijkwaardig en respectvol met elkaar samen werkt. Je bent in de eerste plaats elkaars collega en geen hulpverlener, maar je wil wel rekening houden met ieders beperkingen. Wanneer pas je je aan en wanneer is dat niet nodig? Welke grenzen ervaar je daarbij? Wat is de rol van de HARRIE ten opzichte van de jobcoach? En zo zijn er nog veel meer vragen die je als directe collega kan hebben. In de training bespreek je casuïstiek en krijg je verschillende instrumenten aangereikt. Het kan de samenwerkingsrelatie versterken en daardoor meer ruimte bieden aan ieders talenten en mogelijkheden.   

DNB & inclusieve samenleving

DNB wil graag dat iedereen toegang heeft tot financiële diensten en het economisch systeem. Het systeem moet werken voor iedereen, dus ook voor groepen zoals ouderen, slechtzienden, doven en mensen met beperkte digitale vaardigheden of bijvoorbeeld weinig kennis van financiële producten en diensten.

Daarom zet DNB zich in voor een inclusieve samenleving. Door onderzoek te doen, de overheid te adviseren, toezicht te houden op banken, pensioenfondsen en verzekeraars, en samen te werken met andere organisaties.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Danny Jacobs, service engineer bij DNB begeleidt Marijn Wolthuis, die bij een heel ander team zit (ICT). Terwijl bij andere organisaties de HARRIE vaak de naaste collega is, kiest DNB daar niet voor. ‘Dan ga je automatisch niet-werkinhoudelijke onderwerpen bespreken. En kijk je meer naar de mens. ‘Hoe voel je je’,  is dan de insteek.’

‘Door een half uurtje per week te wandelen met elkaar en dan met elkaar te praten over deze aspecten, houd ik eigenlijk ook mezelf een spiegel voor. Als je iemand adviseert om naar zijn gevoel te kijken en te luisteren, ga je dat bijna automatisch ook zelf doen. Marijn wordt overigens ook inhoudelijk door iemand vanuit ICT begeleidt,’ voegt Jacobs toe.

De Balans‘kaart’

Onderdeel van de HARRIE training was om de balans‘kaart’ voor te houden bij diegene die je begeleidt. ‘Zo bespreek je hoe het gaat. Rood is niet goed, oranje: okay en groen is goed. Hier kun je dan op doorgaan en die met elkaar bespreken.


De HARRIE training heeft me doen realiseren

dat het begeleiden van iemand belangrijk is.

Een stukje bewustwording en praktische technieken

heb ik er aan over gehouden.’

— Danny Jacobs, de nederlandse bank

Ervaring van Marijn Wolthuis

Marijn Wolthuis geeft aan dat de wekelijkse wandelingen hem rust geven en hem in het ‘NU’ houden. ‘Verder helpen onze gesprekken mij om bewust te zijn over hoe het met mij gaat. Wat mij hierbij het meeste helpt, is dat ik Danny een beetje als klankbord kan gebruiken voor keuzes die mijn balans kunnen verbeteren. Dit helpt mij om sommige gedachtes om te zetten in acties.’ vult Wolthuis aan. Heel fijn dat deze begeleiding goed werkt. We wensen Jacobs en Wolthuis beiden dan ook nog heel veel succes en werkplezier bij DNB.

Wil je ook een HARRIE training volgen?

De gemeente Amsterdam biedt een eendaagse HARRIE-training aan voor collega’s die buddy zijn. Door het hele jaar heen worden steeds nieuwe data bekend gemaakt op de website van de Sociaal Werkkoepel Amsterdam.

De eerstvolgende trainingen waar nog plek is zijn op 1 feb., 3 februari (online), 15 maart en 29 maart.

Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden. Meer informatie en aanmelden kun je hier.

Deel dit artikel: