Kees Klomp: ‘Kijk naar de mogelijkheden in plaats van beperkingen.’

Kees Klomp studeerde politicologie en communicatiewetenschap en werkte vijftien jaar als marketingadviseur. Sinds 2006 richt hij zich expliciet op advisering op het gebied van maatschappelijk betekenisvol ondernemerschap. Kees zegt weleens dat hij maar één doel heeft: het aanjagen van de betekeniseconomie in Nederland. Het welzijn zou de komende jaren tijdens het ondernemen centraler moeten worden gesteld in plaats van welvaart.

Kees Klomp hoofdspreker digitaal Winterevent

Ook tijdens het digitaal Winterevent van 28 januari jl. waar hij als hoofdspreker een interessante lezing gaf, kwam dit duidelijk naar voren. We spraken hem die middag in het mooie Felix Meritis gebouw in Amsterdam en vroegen hem wanneer dit omslagpunt kwam in zijn carrière?

‘Dit nationaal en internationaal willen uitdragen is mijn passie. Mijn burn-out in 2005 gaf de doorslag. Ik gooide het welbekende ‘roer’ in mijn leven om. En dacht: nu moet het anders en verhuisde met mijn gezin van de drukke Randstad naar het rustige Drenthe. Ik kwam in contact met de Boeddhistische Tibetaanse leer en durfde toen toe te geven aan mijn idealen.’

Kees Klomp winterevent
Kees tijdens het Winterevent op 28 januari
Kees Klomp Betekeniseconomie
Kees met het panel tijdens het Winterevent

‘Het voelde echt als een bevrijding’

Kees Klomp over het omgooien van het roer in zijn leven

Ochtendmeditatie

In de ochtend bij zijn ochtendmeditatie denkt hij na over de gebeurtenissen in het land of de wereld. Zoals onlangs ook met de avondklok rellen… Wat zit er achter die onvrede? Waarom voelen deze jongeren zich niet geroepen om zich maatschappelijk verantwoord te gedragen? Wellicht is hun perspectief voor de toekomst negatief veranderd door corona? Hij plaatst dan ook elke dag op LinkedIn een bericht vanuit zijn hart.

Nieuwe boek ‘Thrive, Grondbeginselen voor een Nieuwe Economie’

En ja, dat schrijven zit hem in het bloed. Hij heeft al een flink aantal boeken zoals ‘Het is nu tijd’, ‘Handboek Betekenisvol Ondernemen’ en ‘Pioniers van de Nieuwe Welvaart’ op zijn naam staan en nu komt de volgende alweer uit. ‘Ja, in het voorjaar komt het nieuwe boek ‘Thrive, Grondbeginselen voor een Nieuwe Economie’ dat ik samen met Shinta Oosterwaal heb opgezet uit. Het is heel anders dan de voorgaande boeken. We zijn er enorm trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen om met de belangrijkste en meest vernieuwende economische denkers zoals Kate Raworth, Charles Eisenstein, Clair Brown, Helena Norberg en Daniel Wahl te mogen sparren.’

‘We zijn met deze denkers in gesprek gegaan over de concrete stappen naar wezenlijke economische vernieuwing’

kees Klomp over zijn nieuwe boek

In dit boek schetst hij de essentie van hun gedachtegoed, waardoor je in één keer bij bent op het gebied van alle nieuwe denkrichtingen:

  • donuteconomie
  • welzijnseconomie
  • regeneratieve economie
  • gemene goed-economie
  • boeddhistische economie
  • lokale economie
  • postgroei-economie

Draagvlak bij de economie studenten van nu

Dit boek is ook studiemateriaal voor de economie studenten die aan de Hogeschool in Rotterdam zijn vak volgen. Hij is namelijk sinds 1 oktober daar aan het werk binnen het Kenniscentrum Business Innovation. Met de invulling van het lectoraat ‘betekenisvol ondernemen’ geeft de Hogeschool Rotterdam een belangrijke impuls aan de inhoudelijke vernieuwing van de curricula van de economische opleidingen.

Gelukkig volgen vele andere hogescholen in Nederland ook, gaf Kees aan. Zij houden gastcolleges dankzij initiatieven zoals ‘Purpose Company’. Een goede ontwikkeling aldus Kees. 

‘De nieuwe lichting studenten is zich ervan bewust dat sociaal ondernemen nu de norm moet worden. Er komt steeds meer draagvlak. En ook langzaamaan komt dit besef binnen bij de huidige managers en directeuren van generatie X.’

Hoe te starten met sociaal ondernemen?

Kees heeft afgelopen donderdag 28 januari tijdens het winterevent vele nieuwe inspirerende inzichten meegegeven aan de deelnemers.

Ten slot vroeg ik hem nog of hij tips heeft in het algemeen voor werkgevers die dit jaar aan sociaal ondernemen willen gaan beginnen? Waar moeten ze bijvoorbeeld op letten als zij de switch gaan maken naar een socialere organisatie?

‘Kijk naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Start ermee vanuit de overtuiging dat dit ondernemen de toekomst heeft en dat jouw klanten dit ook van je zullen eisen de komende tijd…sterker nog…het van jouw organisatie zullen gaan verwachten.’

Kees Klomp

Want dát sociaal ondernemen de norm wordt in de toekomst is een feit. De vraag is alleen: “Wanneer?”

Lees hier meer over het Winterevent Sociaal Ondernemen.

Voor meer informatie over het starten met sociaal ondernemen in Amsterdam kunt u altijd contact met ons opnemen. We helpen u graag op weg.

Deel dit artikel: