Fietsen zijn een middel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer mee te laten draaien

Roetz is een circulair bedrijf dat van oude frames met hoogwaardige onderdelen nieuwe fietsen maakt, waarbij de klant in grote mate zelf kan kiezen uit onderdelen. Roetz is ook een sociale firma die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt het vak van fietsenmaker leert en arbeidsmatige dagbesteding biedt.

Bovendien heeft Roetz een aantal Amsterdammers in dienst op sociaal werk. Er werken mensen met heel verschillende achtergrond en kenmerken.

Roetz Bikes

“Daar kijken we ook niet naar” zegt Ellen Heeres, directeur van de stichting Roetz Fair Factory en Roetz Bikes. ”Het enige wat we vragen is een intrinsieke motivatie om hier te komen en fietsen te maken. Vervolgens krijgt iedereen een op maat gemaakt traject met persoonlijke leerdoelen en werkzaamheden.”

Hoe gaat het in coronatijd?

“Het is natuurlijk een heftige tijd, we werken met een doelgroep die in mijn ogen hard wordt getroffen. Ze hebben fysieke of andere beperkingen, vaak ook een minder stabiel leven. Als de dagelijkse structuur wegvalt heeft dit grote impact. Ook als ze de taal niet goed machtig zijn, krijgen ze het (corona)nieuws minder goed door, wat voor onduidelijkheid en onrust zorgt. Toen corona uitbrak hebben we met iedereen een persoonlijk plannetje gemaakt en goed contact gehouden. Inmiddels zijn we weer vol aan de bak.

“Wij kunnen het goed doen in deze omstandigheden, omdat we in een grote hal zitten in Amsterdam Noord, waar we heel makkelijk afstand kunnen bewaren door looproutes in te richten. We zijn altijd open gebleven, dat was het streven ook, omdat we zien dat we belangrijke structuur geven aan het leven van mensen.”

Effecten op de afzet zijn er ook, omdat we deels voor bedrijven werken. Bijvoorbeeld in fietsonderhoud voor hotels, verkoop aan bedrijven; dat ligt nu grotendeels stil. De particuliere verkoop is juist aangetrokken.

Het bedrijf onderhoudt in andere tijden ook veel contact met klanten en andere belangstellenden. Dit gebeurt bijvoorbeeld om te inspireren door rondleidingen te houden, workshops te geven, kennismakingen met de makers te organiseren. Dat is er nu helaas niet bij. “Maar we zijn heel actief op social media zoals Instagram en Facebook en proberen het op die manier in te vullen. Het resultaat verschilt: bij de een werkt het online contact heel goed, bij de ander minder. We kijken vooral naar de mogelijkheden, wat wél kan.”

,,Dat stroomt door het hele bedrijf: dat niets afval is, dat alles waardevol is en dat jij en jouw bijdrage ertoe doet.”

Ellen Heeres, Directeur Stichting Roetz Fair Factory

Commercieel én sociaal

Roetz bestaat uit twee onderdelen:

  1. Roetz Bikes
  2. De stichting Roetz Fair factory

Roetz Bikes voor ontwerp en verkoop fietsen

Roetz Bikes is het circulaire bedrijf waar fietsen (deels naar klantwens) ontworpen en verkocht worden. Door de stichting Roetz Fair factory worden mensen opgeleid en vindt de feitelijke productie plaats. Dit versterkt elkaar mooi. “We zien dat het de mensen enorm stimuleert, dat hun eigenwaarde en zelfvertrouwen stijgt door te werken in een commerciële omgeving met naast de recyclede frames hoogwaardig duurzame onderdelen. Je doet er echt toe, je draagt bij. ingericht dat mensen op sommige plekken niet de productiedruk voelen. Er zit veel speling in het proces, zodat ook mensen die moeite hebben met tempo en tijdsdruk, een goede bijdrage kunnen leveren. De klanten merken hier niets van. We zijn gewoon een commercieel bedrijf, als je hier een fiets koopt dan zit er een bepaalde levertijd op en daar houden we ons aan.”

Aan het werk bij Roetz Bikes

Hart van het bedrijf

“Fietsen zijn een middel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer mee te laten draaien. Het is het hart van het bedrijf:

  • Hoe gaan we om met mensen en grondstoffen?
  • Op welke manier geven we mensen een tweede kans?
  • Wat kunnen we doen om te voorkomen dat oude frames gedumpt worden in ontwikkelingslanden?

Het is zo mooi om mensen die veel hebben meegemaakt de kans te geven blanco te beginnen en aan een mooi product te werken. Dat stroomt door het hele bedrijf: dat niets afval is, dat alles waardevol is en dat jij en jouw bijdrage ertoe doet.”

Opvallend gestructureerde processen

“Daarnaast bieden we het werk aan in een duidelijke structuur. Ik geloof erg in structuur omdat het mensen houvast biedt om door te ontwikkelen. Dat is heel belangrijk en daar is heel veel aandacht voor. Voor ieders leerprocessen en functioneren. Ook het mijne!

Impactmetingen

Wij werken ook met impactmetingen, om zelf te reflecteren op hoe het gaat en of we bereiken wat we willen; maar ook om dat naar buiten te laten zien.

Duurzame arbeidsparticipatie

We hopen ook anderen te inspireren door onder meer in de fietsenbranche te laten zien dat het heel goed kan: werken met mensen uit de doelgroep. Je kunt in je werkprocessen aanpassingen doen, waardoor deze mensen naar kunnen en wensen mee draaien in de maatschappij. Vorig jaar zijn zo 12 mensen doorgestroomd naar een betaalde baan. We houden dan contact, want we zijn erg voor duurzame arbeidsparticipatie. De leidinggevende krijgt ook begeleiding in wat werkt en wat niet met de betreffende persoon. Elk jaar bellen we dan terug over hoe het gaat.”

Aankoop voor maatschappelijke participatie

,,Ik hoop dat mensen die een Roetz bike kopen daar ook een beetje trots op zijn, dat ze met die aankoop bijdragen aan maatschappelijke participatie.”

Meer informatie:
https://www.roetz-bikes.com/nl_NL/
https://www.roetz-bikes.com/nl_NL/fairfactory

Deel dit artikel: