Verslag Digitale Netwerkborrel oktober 2021

De Sociaal Werkkoepel is natuurlijk een netwerkorganisatie. We delen kennis met jullie en met elkaar. Met die doelstelling planden we voor donderdag 28 oktober jl. een uurtje in van 4 tot 5 uur via MS Teams voor de digitale ‘borrel’ voor alle partners.

Een informele netwerkborrel (ook non-alcoholisch natuurlijk) via de digitale snelweg kan ook heel gezellig en informatief zijn. Dat bleek tijdens deze middag weer. Anneke Broekman, projectmanager bij de Sociaal Werkkoepel heette iedereen van harte welkom.

Digitale netwerkborrel oktober 2021

De eerste vraag: wie ben je en waar ben je trots op?

Deel van de aanwezigen

Megan Veldema en Jerrian Severing van Career Rebels gaven aan dat ze vooral trots zijn op de inclusieve organisatie waar ze werken. ‘Zo hebben we sinds kort intern ook ex-gedetineerden aangenomen. Ook hebben we via Social Return evacuees en vluchtelingen geplaatst’ gaf Veldema aan.

Michal van Dantzig vertelde dat ze met 2 petten deelneemt aan deze netwerkbijeenkomst. Zo is ze bestuurslid van MKB Amsterdam, waar ze  trots is op het project ‘Mystery Guest’. Dit om te onderzoeken of er sprake is van discriminatie bij het vinden van een stage (project loopt nog). Ook is ze ondernemer en haar bedrijf ‘Win-Win Werkt’ heeft onlangs een label gestart. Deze heet ‘Onbekend Talent’ en zal een brug slaan tussen de (MKB)-werkgever en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ook Annet Rensen, loopbaanadviseur en coördinator van de Banenafspraak op het ROC van Amsterdam en Flevoland gaf aan dat ze inclusie weer meer op de agenda heeft gezet en nu na corona met hulp van de Sociaal Werkkoepel met nieuwe energie aan de slag gaat om binnen het ROC mensen met een arbeidsbeperking een kans te bieden.  

Niels Agterberg was dan weliswaar onderweg, maar volgde de borrel goed en vertelde dat hij met Everyday Heroes trots is dat hij net dat laatste stapje kan bieden voor een kandidaat die bijvoorbeeld een fiets of opleiding nodig heeft om bij die werkgever aan de slag te kunnen. Inge Dullens voegt toe dat dat inderdaad iets is om trots op te zijn. ‘Al 18 Amsterdammers zijn er afgelopen tijd geholpen met de certificaten van Everyday Heroes, dus dat is fantastisch.’

dig.netwerkborrel 28 oktober

Waar staan we nu in Amsterdam?

Inge Dullens is projectmanager bij de Sociaal Werkkoepel en met name verantwoordelijk voor meer werkplekken en sociaal inkopen. Zij vertelde ons o.a. wat de coronacrisis voor effect heeft gehad de afgelopen tijd op sociaal werk in Amsterdam. Gelukkig neemt het aantal Amsterdammers dat aan het werk is met de instrumenten van de Participatiewet nog steeds toe.

Dat was 1 september 1374 en nu 1401 op 1 oktober. Maar de groei was door corona wel minder groot Gelukkig zien we sinds het versoepelen van de coronamaatregelen dat we weer sneller groeien en meer mensen aan het werk zijn.

Wat gaat goed en wat gaat beter?

Na een minuutje pauze om een lekker drankje uit de koelkast te halen, start Marcel Riebel. Riebel is Adviseur bij Team Diversiteit & Inclusie van het Ministerie van BZK – UBR. Hij vertelt dat er veel goed gaat bij de Rijksoverheid, maar dat hij bij het invullen van vacatures  merkt dat het steeds lastiger wordt om kandidaten te vinden. ‘Die druk voelen we nu wel’ geeft Riebel aan.

Van Dantzig vraagt zich af of Riebel weet waarom hij de kandidaten niet kan vinden. ‘Voornamelijk hoger opgeleiden kandidaten zijn lastiger te vinden’ geeft Riebel aan. ‘Dit komt waarschijnlijk doordat ze zelf gemakkelijker een baan (zouden) kunnen vinden.’ Anneke Brinkman voegt toe dat de hoger opgeleiden wellicht ook wat meer last ervaren van het stigma dat aan het doelgroepregister kan kleven.  

Werkgevers staan te springen om kandidaten

Inge Dullens, Projectmanager Sociaal Werkkoepel Amsterdam

Dus de grote vraag tijdens de digitale netwerkborrel oktober 2021:

Hoe bereik je dan die hoger opgeleiden met een afstand tot de arbeidsmarkt?

‘Nu moeten we naar de scholen toe’ geeft Riebel aan. Mieke Termeulen van Orion College voegt toe: ‘de Wajong was wel een fijne voorziening, ook voor hoger opgeleiden. Het vangnet was prettig en die mis ik nu wel. Jongeren stromen nu uit naar Beschut werk en dan vraag ik me af of dat wel goed gaat. Ook heb ik nu moeite met het vinden van stageplekken’  voegt Termeulen nog toe.

Tip: LinkedIn groep: Beschikb@@r

Niels Agterberg van Everyday Heroes heeft de suggestie om eens te kijken naar Beschikb@@r.

Dit is een LinkedIn groep van 2400 leden die gestart is vanuit de gemeente Lingewaard. In deze groep plaatsen recruiters vacatures voor hoger opgeleiden. Beschikb@@r heeft als doel om kennis te delen en met behulp van LinkedIn de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor werkgevers en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van Dantzig voegt toe dat de organisatie ‘Onbeperkt aan de Slag’ wellicht ook interessant kan zijn voor hoger opgeleiden.

Krapte op de arbeidsmarkt

En dan hebben we het natuurlijk ook over de krapte op de arbeidsmarkt in het algemeen gehad. ‘Is dit geen kans voor de mensen met een afstand voor de arbeidsmarkt’ vroeg Anneke Broekman zich af? Veldema geeft aan dat het vinden van werkgevers voor deze doelgroep toch nog steeds een uitdaging is. Termeulen vult aan dat de begeleiding bij werkgevers vaak een lastige is.

Nieuwe serie HARRIE-trainingen in aantocht!

Broekman meldt dat gemeente Amsterdam daarom weer HARRIE trainingen gaat aanbieden.  Vanaf 2022 wordt het een online 1-daagse training ipv 2-daags zodat het werkgevers minder tijd kost. Agterberg voegt toe dat het buddy systeem ook zou kunnen werken. Ook zouden de werkgevers de eisen moeten bijschaven.

Certificaten voor Social Return verplichting

Er wordt gevraagd of de certificaten van Everyday Heroes ook kunnen worden ingezet voor eerdere stapjes? Dus bijvoorbeeld voor een stage of ander voortraject? Inge Dullens geeft aan dat het voor de Social Return verplichting het nu het uitgangspunt is dat het gaat om het laatste stapje naar betaald werk en dat de werkgever al een aanbod heeft gedaan.

Dan haakt op het allerlaatste moment om 5 uur Maria Nguyen van Cre8 nog aan. Ze had het tijdstip helaas verkeerd in haar agenda genoteerd, maar zij is zeker ook uitgenodigd voor de volgende keerJ. Anneke Broekman tipt de andere deelnemers om zeker eens op de website van sociale firma Cre8 te kijken voor leuke (kerst)kadootjes of relatiegeschenken gemaakt door de jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Aanmelden voor de volgende netwerkborrel:

donderdag 9 december van 4 tot 5 uur.

Ook de volgende keer gezellig digitaal meeborrelen en contact leggen met andere partners? Meld je dan hier aan voor volgende digitale netwerkborrel voor alle partners.

Deel dit artikel: