Derde Mix & Match markt druk bezocht

Donderdag 28 maart is voor de derde maal de Mix & Match Markt gehouden. Dat is een voorlichtingsbijeenkomst voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid. Er was tijd in het programma voor ontmoetingen met werkgevers, klantmanagers, trajectcoaches en andere instanties. De gemeente organiseerde het evenement. En Roads, onderdeel van Arkin, voerde het uit. Ongeveer 160 werkzoekenden en professionals kwamen bijeen in buurthuis MidWest. Er werden daar vervolgens 45 vervolgafspraken zijn gemaakt, van kennismaking tot sollicitatiegesprek.

Overzicht op Mix & Match markt

Derde Mix & Match markt

Pitchen en workshops

Er was een informatiemarkt, een sollicitatietafel en een cv-dokter. Werkzoekenden konden dus een pitch trainen. En daarna ook meteen pitchen bij werkgevers. Ervaringsdeskundigen gaven bovendien workshops. Het doel was dan ook om alle  partijen die betrokken zijn bij het toe leiden naar werk met elkaar in contact  te brengen.

Interesse uit andere gemeenten

Eerste conclusie is nu al dat dit ‘recept’ potentie heeft. En bovendien wellicht uitgebreid kan worden naar andere categorieën werkzoekenden die iets meer hulp nodig hebben om aan de slag te gaan. Interesse was er sowieso uit andere gemeenten. Een aantal vertegenwoordigers was namelijk aanwezig om de Mix & Match Markt in actie te zien.

Laagdrempelig

Voor werkzoekenden was het een laagdrempelige bijeenkomst. Want door de ongedwongen sfeer kregen zij de mogelijkheid om alleen even een kijkje te nemen. Velen besloten echter om te pitchen. En maakten bovendien meteen afspraken met werkgevers, klantmanagers of recruiters om te bespreken wat voor hen de mogelijkheden zijn om betaald aan de slag te gaan. Inmiddels is dan ook duidelijk dat zo’n 45 werkzoekenden daadwerkelijk een afspraak hebben gemaakt bij klantmanagers, trajectcoaches of uitzendbureaus!

Voor professionals was het een mogelijkheid om te netwerken en elkaar als gemeente en ggz beter te leren kennen.

Vragen en informatie

Voor vragen over de Mix & Match Markt of een Mix & Match markt in uw stadsdeel, kunt u terecht bij Annemarie Klip, projectmanager Sociaal Werkkoepel; a.klip@amsterdam.nl

Ik heb een paar jaar geleden een zware burn-out gehad en sindsdien steeds meer het gevoel gekregen dat meer dan dagbesteding er niet voor me in zit. Dat dit het is. Op de Mix & Match Markt heb ik met drie werkgevers afspraken gemaakt om naar een baan te gaan kijken. Ik had niet meer verwacht dat dit mogelijk was!

Charles
Mix and match
Werk is dichterbij dan je denkt
Drukte tijdens de Mix & Match markt

‘Maak Amsterdam Inclusiever’ prijsvraag 2018 (video)

Maandagavond 3 december bruist het bij Brouwerij de Prael. Want eindelijk is het zover. De uitslag van de prijsvraag Maak Amsterdam Inclusiever wordt vanavond bekend gemaakt.

(meer…)

Bijeenkomst Sociaal Werkgeverschap (video link)

De zon schijnt op vrijdag 30 november om 9.00 uur het Amsterdamse Volkshotel binnen. Ruim 60 Amsterdamse sociale partners verzamelen zich hier omdat zij werk voor arbeidsbeperkten willen realiseren.

(meer…)

Bijeenkomst netwerk: van elkaar leren (video link)

Op 12 juli 2018 was de eerste Sociaal Werkkoepel bijeenkomst van het netwerk.

(meer…)

Commissarissen diner 12 juni 2018

Het is een frisse zomerse dinsdagavond, normaal gesproken is de Van der Madeweg uitgestorven rond dit tijdstip, maar vanavond is het druk vanwege het commissarissendiner. De kantine van Amsterdamwerkt! is daarvoor omgetoverd tot restaurant.

Commissarissendiner

Aan lange tafels met witte lakens zitten de voorzitters van de Raad van Commissarissen van grote Amsterdamse bedrijven:

Wij bedanken hen voor hun sociale betrokkenheid bij de stad in hun rol van commissaris  van een van de bovengenoemde deelnemingen ‘Van beperkte mogelijkheden naar onbeperkte kansen,’ staat er op de menukaart.

De avond ademt Sociaal Ondernemen

Normaal gesproken is Amsterdamwerkt een leerwerkplaats aan de Van der Madeweg in Amsterdam. Amsterdammers Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zetten de eerste stappen in een vak onder begeleiding van een leermeester. In de keuken wordt hard gewerkt. Want daar bereiden deelnemers van Amsterdamwerkt!, de Prael en leerlingen van Kolom Praktijkcollege Noord het menu van het commissarissendiner. De kunst aan de muur, het brood, alles dat je kunt zien, aanraken, eten en drinken is afkomstig van een Amsterdamse Sociale Firma.

We dienen een publiek belang

‘Welkom allemaal!’ Terwijl de eerste gang geserveerd wordt door leerlingen van het praktijkcollege Noord opent Udo Kock, wethouder van financiën, de avond. ‘We hebben als Gemeente Amsterdam geen aandelen in jullie bedrijf om commerciële belangen, we dienen een publiek belang.’ Aan twee grote tafels wordt het onderwerp Sociaal Ondernemen benoemd en verkend door de gasten, aan de hand van drie vragen.

Wat zijn je ervaringen met werken met mensen met een beperking?

Hoe kijk je aan tegen mensen met een beperking als werknemer?

En hoe ziet voor jou Sociaal Ondernemerschap eruit?

Iedereen moet mee kunnen doen

Na het voorgerecht houdt Katrijn Kliphuis van de gemeente Amsterdam een bevlogen en betrokken Ted Talk. Naast de zakelijke en inhoudelijke betrokkenheid, vertelt ze ook over haar zoon die een auditieve beperking heeft. ‘“Mama, wat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?”, vroeg hij toen hij zeven was. “Oh ik weet het al, dat zijn mensen die niet net zoals jullie op de fiets naar het werk gaan.” Een op de zes Amsterdammers heeft een licht verstandelijke beperking,’ vervolgt Kliphuis. ‘Om dat concreet te maken, zij hebben een IQ tussen de 80 en 90. Zij moeten allemaal mee kunnen doen in Amsterdam.’ De zaal stemt in met applaus. En dan besluit ze: ‘Ik hoop dat mijn zoon later ook bij een betrokken werkgever aan het werk kan, misschien wel bij een van jullie.’

De rol van de Raad van Commissarissen

Tijdens het hoofdgerecht wordt aan tafel verder gediscussieerd over vragen als: Wat is de rol van de Raad van Commissarissen richting het bestuur als het gaat om Sociaal Ondernemerschap? Ben je intrinsiek gemotiveerd of commercieel gemotiveerd? Het werden levendige en inspirerende gesprekken aan de lange tafels. Ton Wilthagen, hoogleraar Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt, schuift aan bij een van de tafels om het gesprek te begeleiden.

‘Wat kunt u doen om Sociaal Ondernemen mogelijk te maken?’

Wat gaat u morgen anders doen?

‘We wilden jullie verrassen en vooral inspireren,’ vertelt Judith Duveen, directeur Werk bij de gemeente Amsterdam. ‘Maar nog veel liever wilden wij jullie koppelen aan één iemand met een arbeidsbeperking. Maar tot mijn grote teleurstelling is dat niet gelukt. Ze durfden niet te komen…’ De zaal luistert gespannen. ‘Ik en twee andere directeuren met mij, ben buddy van iemand met een beperking. Wij hopen dat u volgend jaar ook allemaal iemand onder uw hoede neemt.’ Duveen wijst de aanwezigen tot slot op het beloftekaartje dat iedereen voor zich heeft liggen op tafel. Er staan twee vragen op: Wat gaat u morgen anders doen? En: Wat kunt u doen om Sociaal Ondernemen mogelijk te maken? ‘We sturen u over een paar weken een herinnering zodat u kunt kijken of het is gelukt.’

Denk eens aan een Sociale Firma

‘Verder wil ik u vragen nog eens een blik te werpen op de menukaart. Denk eens aan een sociale firma als u een teamuitje heeft, een heidag organiseert of een grote lunch geeft. Alles wat u hier ziet en gegeten en gedronken heeft komt van Sociale Firma’s en de kunst die u ziet komt van Beeldend Gesproken. En u mag na afloop een zeepje meenemen van Soop, geproduceerd bij Pantar en gemaakt van sinaasappelschillen en de resten van de koffie die gedronken wordt in het stadhuis.’

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door: iambe broodbakkerij, Kwekerij Osdorp, Brouwerij de Prael, Amsterdamwerkt!, Beeldend Gesproken, Pantar Amsterdam, Kolom Praktijkcollege Noord, Shootlab Amsterdam.