Samenwerking Mediamarkt en Werkgeversservicepunt (video)

De samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed. Vanuit Mediamarkt willen we ook echt wel een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dus vinden we het fijn dat wij mensen zo aan een baan kunnen helpen.

Meer over de samenwerking tussen Mediamarkt en Werkgeversservicepunt

Joshua: het werk heeft me heel veel beïnvloed

Ik ben logistiek medewerker bij de Mediamarkt. In die functie beveilig ik producten en houd ik het hier ook netjes. Mijn IPS-coach heeft me geholpen dingen uit te zoeken die ik leuk vond. Om vervolgens een baan in die richting te gaan zoeken. En toen ben ik uiteindelijk hier beland. Het werk is leuk, want ik mag het allemaal op mijn eigen tempo doen. Ik heb niet echt dat mensen zeggen: “Dit moet voor die tijd af.” Ik krijg dan ook enorm veel vrijheid in wat ik doe. Het werk heeft me heel veel beïnvloed, ik ben nu veel socialer.

Chaymae: je hebt sociale contacten

Mijn functie is hier bij Mediamarkt is Telefoniste. Dat houdt in dat ik de buitenlijn opneem en ik spring ook wel eens bij met mijn collega’s bij de kassa. Hiervoor zat ik in de bijstand. Daarom heeft mijn jobcoach mij geholpen een baan te zoeken. De jobcoach had connecties bij de Mediamarkt. Zo ben ik dus hier terechtgekomen. Je hebt dankzij het werk toch sociale contacten, collega’s, je hebt een leven eigenlijk, zo moet je het bekijken.

Je hebt een leven eigenlijk, zo moet je het bekijken

Chaymae

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video samenwerking Mediamarkt en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

Robbie Verwei: mensen hebben een opstapje nodig

media markt

Robbie Verwei, teammanager Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam : Het Werkgeversservicepunt zoekt banen voor mensen die het niet zelf lukt om die baan te vinden. Je ziet vaak dat mensen die lang niet gewerkt hebben, dat die een opstapje nodig hebben om weer in het reguliere arbeidsproces een plek te kunnen vinden. Dus we gaan met werkgevers in gesprek om te kijken of ze die omstandigheden kunnen creëren. Zodat mensen aan het werk kunnen gaan. Sinds de Participatiewet 2015 is die opdracht veel meer gegeven aan reguliere werkgevers. Die moeten dus ook banen creëren voor mensen die die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voordeel voor werkgevers is dat ze op die manier eigenlijk een afspiegeling zijn van de samenleving. Want ze nemen mensen op in het arbeidsproces die anders aan de kant zouden blijven staan. En dat is, denk ik, een heel groot voordeel.

Wouter Gabriël: Samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed

Wouter Gabriël, Floormanager Mediamarkt

Wouter Gabriël, Floormanager Mediamarkt:  De samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed. Vanuit Mediamarkt willen we ook echt wel een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Daarom vinden we het fijn dat wij mensen zo aan een baan kunnen helpen. En aan de andere kant zijn we daar zelf ook echt bij gebaat. Want we hebben daardoor mensen in dienst die best wel heel lang in dienst kunnen zijn in dezelfde functie.

Tip voor andere werkgevers: gewoon proberen

Ik heb echt als tip voor alle andere werkgevers om het in eerste instantie maar een een keer gewoon te proberen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Ze krijgen ook goede mogelijkheden. Zoals een proefperiode. Je moet het dus echt zien als een win-win situatie voor beide kanten.

Vroegop en Cordaan werken samen

Vroegop en Cordaan zijn een samenwerking aangegaan. Want groentespecialist Vroegop stond open voor een plek Beschut Werk. Daarom zijn Cordaan en Vroegop in gesprek gegaan voor een plek voor Murad.

Samenwerking Vroegop en Cordaan is heel belangrijk

Davinia Wijsman Cordaan

‘Mijn werk als jobcoach bij Cordaan houdt in dat ik kijk met mensen wat voor werk ze willen doen en dan de baan vinden en helpen behouden. Murad heeft de kwaliteiten om door te stromen naar betaald werk en dat wilde hij zelf ook graag.  Vroegop stond open voor een plek Beschut Werk en zo zijn we in gesprek gegaan. Murad heeft bij Vroegop eerst een proefperiode gehad en uiteindelijk ging dat zo goed dat Vroegop hem een contract heeft aangeboden, een betaalde baan.

Wat wij belangrijk vinden, is dat iemand met plezier naar zijn werk gaat en dat het contact goed is, met zijn collega’s en ook met degene die hem op de werkvloer begeleidt. Dus de samenwerking is heel erg belangrijk. Daardoor kan iemand langdurig blijven en zegt niet na een maand, ik kom niet meer.’

Rust en plezier

Mark Geven Vroegop

Vroegop is een groentespecialist. ‘Wij zijn productiemensen. Een stichting als Cordaan heeft heel veel kennis ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking, dus zij geven ons tips, probeer het eens op die manier aan te pakken of bekijk het eens op die manier. ‘aldus Mark Geven.

‘We zijn met Murad met heel licht werk begonnen. Het zijn belangrijke werkzaamheden die vanuit productiemensen weinig aandacht krijgen. Er is winst te behalen als producten op de juiste plek staan. Voordeel voor de organisatie is dat Murad zoveel plezier uitstraalt dat het ook uitstraalt op de groep mensen die om hem heenlopen. We hebben een hectisch proces en Murad brengt dan toch een beetje rust met zich mee. Het is ook financieel aantrekkelijk, alleen voor mijzelf is dat geen drijfveer om het te doen. Het ligt een beetje aan de beperking, iemand wordt ingeschaald op zijn niveau en daarvoor krijg je subsidie, dat kan oplopen tot 60% subsidie.’

Murad straalt zoveel plezier uit dat het ook uitstraalt op de groep mensen die om hem heenlopen.

Mark Geven

Leuk om hier te werken

Murad aan het werk dankzij samenwerking Vroegop en Cordaan

Murad is productiemedewerker bij Vroegop: ‘Het is gewoon leuk om hier te werken, goede collega’s, teamleiders, goede baas. Wat kan ik goed? Alle bestellingen opruimen, nieuwe bestellingen achter zetten, de oude vooraan, first in first out. Mijn wens? Mijn wens is heftruck leren rijden, een certificaat hebben.’ aldus Murad.

Spannend voor Murad en voor Vroegop en Cordaan

Het is zeker spannend geweest, niet alleen voor Murad maar voor alle partijen. Je moet elkaar ook gewoon de tijd geven. Als ik zie in die tijd hoe hij gegroeid is. Dat je gewoon een jongen met weinig zelfvertrouwen kan opwerken naar iemand die zelfvertrouwen heeft, lol heeft om te werken, hij maakt grapjes met mensen, hij zoekt ze ook op, als ze hem iets vragen dan gaat hij dat gewoon doen, dus hij is gewoon een van de groep. En dan vind ik mijn missie geslaagd met Murad om hem zover te krijgen.

Milieuwerk stelt wens van de mens centraal (video)

Milieuwerk is een organisatie die zich richt op betaalde banen voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. De gemeente Amsterdam weet van ons bestaan, kent onze functies en weet hoe wij werken. Als een klantmanager of jobcoach denkt, dit lijkt me een goede match, dan worden mensen hier voorgesteld. En als mensen vervolgens zelf zeggen, dat lijkt me leuk, dan mogen ze beginnen.

Wens van de mens centraal bij Milieuwerk

Wij hebben ervoor gekozen de wens van de mens centraal te stellen. En die willen het liefst een betaalde baan. We zijn toen begonnen ze allemaal in dienst te nemen. Als mensen werknemer worden in plaats van cliënt, volwaardig collega in plaats van deelnemer, dan kan je ook meer op elkaar bouwen. En dan kan je de volgende stappen in je bedrijf ook makkelijker zetten. Dan kan je vervolgens samen verder groeien. Als jij mensen in dienst neemt dan gaan ze zich gedragen als volwaardig werknemer. Dat is het grote verschil.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video Milieuwerk: David Jansen (over beschut werk en loonwaarde)

Het is cool om mensen de volgende stap te laten maken

David Jansen - milieuwerk

Functies afpellen in deeltaken

Wij werken met een aantal grote bedrijven als partner. Ik denk dat dat voor veel bedrijven mogelijk zou zijn, die zelf een breed scala aan werkzaamheden ter beschikking hebben. Als je de ruimte hebt om functies af te pellen in deeltaken, dan kun je ze in veel gevallen ook passend maken voor de doelgroep.

Maak het niet te ingewikkeld

Mijn tip voor andere werkgevers: enerzijds maak het niet te ingewikkeld, het is minder ingewikkeld dan het soms lijkt op papier. Anderzijds zou mijn tip zijn, maak het ook niet te eenvoudig, want het is een reden dat mensen aan de kant staan. Je moet wel de tijd en ruimte hebben om het passend te maken.

Mensen helpen, dat is zo ontzettend verslavend.

Het is zo cool om mensen op een kantelpunt in hun leven, wat het toch vaak is, om ze de volgende stap te laten maken.

Als je het leuk vindt gaat de rest vanzelf

Wat je krijgt als je met deze doelgroep aan de slag gaat, zijn mensen die heel graag willen werken. Misschien kunnen ze nog niet alles precies zoals jij het wil, maar dat kan je mensen leren.

Wij hebben één hele belangrijke regel en dat is, je moet het leuk vinden. Als je het leuk vindt gaat de rest vanzelf. Het tweede wat je moet doen om te zorgen dat het werkt is, dat dat je mensen allemaal als gelijk behandeld. De een is niet meer of minder dan de ander. We zijn allemaal mensen en we doen allemaal ons best naar ons vermogen.

Catering als hulpmiddel om sociale missie te bereiken (video)

Tante Tosti is onder andere de in house cateraar van Nachtlab, broedplaats voor festivals en nachtleven. ‘Het is heel leuk om te zien hoe het uitgaanspubliek reageert op onze tantes. Alleen daarvoor zou je het al doen!’ Yvon den Biesen startte nog geen twee jaar geleden Tante Tosti. ‘We werken met 50-plussers die zelf niet aan werk kunnen komen, ze doen een leertraject, leerstage of werken als vrijwilliger, veelal gericht op het vinden van een betaalde baan.’

Catering als hulpmiddel

Tante Tosti wil drie dingen tegelijk

‘We bestaan nog geen twee jaar en zijn nu al een succes. Mensen vinden het eten lekker, het logo doet het goed en onze ooms en tantes zijn een hit. Dat is geweldig, maar we zijn er nog niet.’ Yvon vertelt wat het betekent om een sociale firma te hebben. ‘We willen eigenlijk drie dingen tegelijk. We zijn een commerciële cateraar, we zijn een leerwerkbedrijf voor 50-plus, en we hebben een verbindende functie in de buurt door actief te zijn in de buurt op markten en festivals. De catering is eigenlijk een hulpmiddel om onze sociale missie te bereiken.’

Sociaal ondernemen vraagt verschillende vaardigheden

‘Die drieledige functie vereist ook veel verschillende vaardigheden. Mijn chef bijvoorbeeld is niet alleen kok, hij is ook leermeester van de tantes. Ik run Tante Tosti, maar ben ook de een-op-een contactpersoon voor de leerwerk-deelnemers en stel leerplannen samen met mijn contactpersoon bij de gemeente Amsterdam.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video Tante Tosti

Diversiteit is onze kracht. Samen zijn we Tante Tosti

Yvon den Biesen – Tante tosti

Binnen drie jaar rendabel

‘Met Tante Tosti hou ik mensen uit de bijstand, maar winstgevend opereren lukt nog niet. Gewone ondernemers hoeven zich slechts op hun onderneming te richten. Als leerwerkbedrijf zijn we toeleverancier voor andere bedrijven en we halen mensen uit de bijstand. En dat heeft een financiële waarde. Nu werken we nog met subsidies en bijdragen van fondsen, maar het is mijn ambitie om over drie jaar rendabel te zijn, dan moet tantetosti zonder hulp haar eigen broek kunnen ophouden.’

Diversiteit is de kracht van het team

Yvon spreekt niet over arbeidsbeperkten of over een afstand tot de arbeidsmarkt, ook niet als ernaar gevraagd wordt. Ze kijkt naar wat mensen wel kunnen. ‘De een kan fysiek meer aan, de ander heeft sociaal veel meerwaarde. Iedereen neemt weer iets anders mee, ook op cultureel vlak bijvoorbeeld. De kracht van ons team is dat we allemaal zo verschillend zijn. Samen zijn we Tante Tosti. Onze medewerkers vinden we hoofdzakelijk via de gemeente Amsterdam en de banenmarkt maar soms komen de tantes gewoon binnenlopen.’

Tante Tosti maakt van 50-plus een meerwaarde

‘Ik vond de naam Tante Tosti wel leuk. Ik zag het ook wel voor me, jonge meiden op festivals met strijkboutjes om de tosti’s aan te drukken. Maar het kwam er niet van, het idee belandde in een la. Tot ik twee, drie jaar geleden – ik was zelf inmiddels vijftig – die la weer opendeed. En opeens wist ik dat Tante Tosti met echte tantes moest werken. Ooms en tantes van 50 jaar en ouder die in onze maatschappij lastig aan werk kunnen komen. Tante Tosti maakt van 50-plus een meerwaarde.

Tante Tosti's Tante Elly vertelt hoe zij via de banenmarkt van WSP bij Tante Tosti terecht is gekomen - Sociaal Werkkoepel Amsterdam

Tante Elly “Ik spreek weer mensen, ik voel me weer gewaardeerd”

‘Ik ben hier terecht gekomen via de banenmarkt in de Witte Kerk. Daar waren allemaal bedrijfjes die personeel zochten. Bijvoorbeeld een van verkeersregelaar. Nou dat zie ik echt niet zitten! Toen zag ik Tante Tosti. Die meiden achter de stand waren heel gezellig en enthousiast. Dus toen heb ik me direct aangemeld als vrijwilliger. Snel daarna ben ik uitgenodigd voor een gesprek.’

Tante Mariana: ‘Thuiszitten is niet goed voor mijn hersenen’

Mariana stopte 16 jaar geleden met haar werk als schoonmaakster. De alleenstaande moeder werd steeds somberder en kon financieel amper rondkomen. Tot ze de gouden tip kreeg van haar jobcoach bij de gemeente Amsterdam. ‘Hij zei, wil je niet bij Tante Tosti werken?’ Mariana: ‘Ik zat jaren alleen thuis, dat is niet goed voor mij hersenen geweest. Sinds ik werk ben ik hartstikke blij en trots op mezelf. Staan is soms wel zwaar, maar ik blijf op de been, het is hartstikke leuk om te doen.’  ‘Het is mijn droom om een eigen zaak te hebben. Ik heb het naar mijn zin hier, maar het is financieel wel krap. Uiteindelijk wil uit de uitkering. Ik wil mijn kind meer kunnen geven.’

‘Ik vind het leuk om in de catering te werken. Vroeger heb ik ook in een koffiehuis gewerkt. Het is zo fijn als ze lekker kunnen genieten van het eten. En dat ze met een glimlach weggaan. In het Nachtlab maken we zelf het eten klaar. Ik at eigenlijk nooit vegetarisch. Maar nu ga ik steeds meer vega eten, omdat Tante Tosti dat serveert. Dat is ook wel een grappige ervaring.’

‘Deze baan is voor mij is het heel belangrijk. Toen ik geen werk had zat ik veel alleen thuis. Ik had nergens meer zin in, het huis verslonsde. Sinds ik hier twee dagen in de week werk heb ik veel meer zin in alles. Ik spreek weer mensen. Ik voel me weer gewaardeerd.’

Tante Tosti

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.

Jumbo investeert in jongeren met een arbeidsbeperking (video)

Jumbo in Diemen Noord biedt werk aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Enes Cincil is bedrijfsleider. ‘Van de 60 werknemers zijn er 10 á 15 via de gemeente Amsterdam bij ons terecht gekomen. Kevin is een van hen, hij werkt al 5 jaar bij ons, onder begeleiding van een jobcoach van de gemeente Amsterdam.’

Maak kennis met Kevin

Kevin komt over als een rustige nuchtere jongen. Hoe langer hij bij Jumbo werkt, hoe beter het gaat. ‘Het wordt alleen maar leuker, ik werk hier al vijf jaar en ken mijn collega’s nu heel goed.’

Kevin heeft geen bijzondere tips voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Je moet gewoon doen wat je gevraagd wordt, en dan kom je best wel ver.

Intensieve begeleiding

Abdoel el Bouch is de jobcoach van Kevin. Hij begeleidt zo’n 30 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt bij verschillende werkgevers. ‘Al deze werkgevers investeren tijd en aandacht in onze kandidaten. Wat je vaak ziet is dat deze jongeren in het begin niet alles kunnen geven. Dat vraagt van een werkgever geduld en vertrouwen. Als je het vertrouwen van zo’n jongere hebt gewonnen dan krijg je er veel voor terug. Dat zie ik steeds weer gebeuren.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video over Kevin, werknemer Jumbo Diemen Noord (jobcoach)

Veel werkgevers weten niet dat jongeren zich enorm kunnen ontwikkelen

Enes Cincil – Jumbo Diemen Noord A. Anderson, Bedrijf

Uitgebreid kennismaken

Voor werkgevers is het vaak wel een drempel om deze werkzoekenden een kans te geven. ‘Werkgevers zijn vooral heel benieuwd naar de kandidaten. En andersom. Dus daar nemen we de tijd voor. We komen langs op de werkvloer. We stellen de jongeren voor, en laten ze rustig kennismaken met collega’s waardoor de kandidaat op zijn gemak wordt gesteld. En intussen krijgt de werkgever een beeld van de sollicitant.’

Een investering die zich uitbetaalt

Of het de investering waard is? Bedrijfsleider Enes Cincil vindt van wel: ‘Wat veel werkgevers niet weten is dat jongeren zich enorm kunnen ontwikkelen. Dat is bij Kevin zeker het geval. Toen hij net bij ons werkte was hij heel verlegen. Ik had nooit gedacht dat hij collega’s zou aansturen, maar dat doet hij nu wel.’

Jumbo Diemen-Noord

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.

Zelf ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven (video)

Marlies Bron vertelt over de inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt: “Er zijn zoveel mensen die zich met hart en ziel inzetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk te geven. De positieve sfeer die dat met zich meebrengt. Die ga ik ontzettend missen!” Zij is namelijk vertrekkend teammanager Werk en Re-integratie bij de gemeente Amsterdam. Autonomie is een sleutelwoord voor haar. “Ik gun het iedereen om vanuit autonomie te ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven.”

Inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt

Grote samenwerking, concrete resultaten

Marlies is vanuit haar functie ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de Sociaal Werkkoepel. ‘Grote organisaties – het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, Economische Zaken, onderwijsinstellingen en natuurlijk het bedrijfsleven – hebben elkaar gevonden. En werken samen aan een inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt. We hebben bijvoorbeeld in het voorjaar bedrijfsbezoeken voor 150 praktijkschoolleerlingen georganiseerd. In drie dagen tijd kregen zij daardoor de kans bij 30 bedrijven langs te gaan. Om te snuffelen aan de praktijk.’

Begeleiding vanuit het onderwijs

‘Wat we vaak zien is dat jongeren droombaan voor ogen hebben. Maar dat is niet altijd realistisch. Want hoe krijg je jongeren gemotiveerd voor een broodbaan? Een baan die je de kans geeft om je te ontwikkelen? Daarover gaan we met scholen in gesprek.’ Begeleiding van jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt vanuit het onderwijs is heel effectief, vertelt Marlies. ‘Daarom hebben we geïnvesteerd in relaties met scholen in het praktijkonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, en sinds kort ook met de MBO-onderwijsinstellingen.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video Marlies Bron, Werk en Re-integratie, gemeente Amsterdam over de inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt

Ik gun het iedereen om vanuit autonomie te ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven.

Marlies Bron, Werk en Re-Integratie gemeente Amsterdam

MKB-werkgevers bedankt!

Het is niet altijd makkelijk geweest, geeft Marlies toe. ‘De gemeente is een enorme organisatie. De partijen waarmee we samenwerken zijn ook flink. En intussen moeten we zo veel mogelijk werkgevers enthousiast krijgen. Om vervolgens samen met ons meer banen voor meer mensen te realiseren.

Er zijn overigens wel veel grote organisaties enthousiast voor inclusief ondernemen. Maar uiteindelijk worden de meeste plaatsingen gerealiseerd door het MKB. Dus, bedankt MKB-werkgevers!’

Gemeente Amsterdam, werk en re-integratie

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.