Samenwerking Mediamarkt en Werkgeversservicepunt (video)

De samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed. Vanuit Mediamarkt willen we ook echt wel een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dus vinden we het fijn dat wij mensen zo aan een baan kunnen helpen.

Meer over de samenwerking tussen Mediamarkt en Werkgeversservicepunt

Joshua: het werk heeft me heel veel beïnvloed

Ik ben logistiek medewerker bij de Mediamarkt. In die functie beveilig ik producten en houd ik het hier ook netjes. Mijn IPS-coach heeft me geholpen dingen uit te zoeken die ik leuk vond. Om vervolgens een baan in die richting te gaan zoeken. En toen ben ik uiteindelijk hier beland. Het werk is leuk, want ik mag het allemaal op mijn eigen tempo doen. Ik heb niet echt dat mensen zeggen: “Dit moet voor die tijd af.” Ik krijg dan ook enorm veel vrijheid in wat ik doe. Het werk heeft me heel veel beïnvloed, ik ben nu veel socialer.

Chaymae: je hebt sociale contacten

Mijn functie is hier bij Mediamarkt is Telefoniste. Dat houdt in dat ik de buitenlijn opneem en ik spring ook wel eens bij met mijn collega’s bij de kassa. Hiervoor zat ik in de bijstand. Daarom heeft mijn jobcoach mij geholpen een baan te zoeken. De jobcoach had connecties bij de Mediamarkt. Zo ben ik dus hier terechtgekomen. Je hebt dankzij het werk toch sociale contacten, collega’s, je hebt een leven eigenlijk, zo moet je het bekijken.

Je hebt een leven eigenlijk, zo moet je het bekijken

Chaymae

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video samenwerking Mediamarkt en Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

Robbie Verwei: mensen hebben een opstapje nodig

media markt

Robbie Verwei, teammanager Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam : Het Werkgeversservicepunt zoekt banen voor mensen die het niet zelf lukt om die baan te vinden. Je ziet vaak dat mensen die lang niet gewerkt hebben, dat die een opstapje nodig hebben om weer in het reguliere arbeidsproces een plek te kunnen vinden. Dus we gaan met werkgevers in gesprek om te kijken of ze die omstandigheden kunnen creëren. Zodat mensen aan het werk kunnen gaan. Sinds de Participatiewet 2015 is die opdracht veel meer gegeven aan reguliere werkgevers. Die moeten dus ook banen creëren voor mensen die die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voordeel voor werkgevers is dat ze op die manier eigenlijk een afspiegeling zijn van de samenleving. Want ze nemen mensen op in het arbeidsproces die anders aan de kant zouden blijven staan. En dat is, denk ik, een heel groot voordeel.

Wouter Gabriël: Samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed

Wouter Gabriël, Floormanager Mediamarkt

Wouter Gabriël, Floormanager Mediamarkt:  De samenwerking met Werkgeversservicepunt is hartstikke goed. Vanuit Mediamarkt willen we ook echt wel een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Daarom vinden we het fijn dat wij mensen zo aan een baan kunnen helpen. En aan de andere kant zijn we daar zelf ook echt bij gebaat. Want we hebben daardoor mensen in dienst die best wel heel lang in dienst kunnen zijn in dezelfde functie.

Tip voor andere werkgevers: gewoon proberen

Ik heb echt als tip voor alle andere werkgevers om het in eerste instantie maar een een keer gewoon te proberen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Ze krijgen ook goede mogelijkheden. Zoals een proefperiode. Je moet het dus echt zien als een win-win situatie voor beide kanten.

Vroegop en Cordaan werken samen

Vroegop en Cordaan zijn een samenwerking aangegaan. Want groentespecialist Vroegop stond open voor een plek Beschut Werk. Daarom zijn Cordaan en Vroegop in gesprek gegaan voor een plek voor Murad.

Samenwerking Vroegop en Cordaan is heel belangrijk

Davinia Wijsman Cordaan

‘Mijn werk als jobcoach bij Cordaan houdt in dat ik kijk met mensen wat voor werk ze willen doen en dan de baan vinden en helpen behouden. Murad heeft de kwaliteiten om door te stromen naar betaald werk en dat wilde hij zelf ook graag.  Vroegop stond open voor een plek Beschut Werk en zo zijn we in gesprek gegaan. Murad heeft bij Vroegop eerst een proefperiode gehad en uiteindelijk ging dat zo goed dat Vroegop hem een contract heeft aangeboden, een betaalde baan.

Wat wij belangrijk vinden, is dat iemand met plezier naar zijn werk gaat en dat het contact goed is, met zijn collega’s en ook met degene die hem op de werkvloer begeleidt. Dus de samenwerking is heel erg belangrijk. Daardoor kan iemand langdurig blijven en zegt niet na een maand, ik kom niet meer.’

Rust en plezier

Mark Geven Vroegop

Vroegop is een groentespecialist. ‘Wij zijn productiemensen. Een stichting als Cordaan heeft heel veel kennis ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking, dus zij geven ons tips, probeer het eens op die manier aan te pakken of bekijk het eens op die manier. ‘aldus Mark Geven.

‘We zijn met Murad met heel licht werk begonnen. Het zijn belangrijke werkzaamheden die vanuit productiemensen weinig aandacht krijgen. Er is winst te behalen als producten op de juiste plek staan. Voordeel voor de organisatie is dat Murad zoveel plezier uitstraalt dat het ook uitstraalt op de groep mensen die om hem heenlopen. We hebben een hectisch proces en Murad brengt dan toch een beetje rust met zich mee. Het is ook financieel aantrekkelijk, alleen voor mijzelf is dat geen drijfveer om het te doen. Het ligt een beetje aan de beperking, iemand wordt ingeschaald op zijn niveau en daarvoor krijg je subsidie, dat kan oplopen tot 60% subsidie.’

Murad straalt zoveel plezier uit dat het ook uitstraalt op de groep mensen die om hem heenlopen.

Mark Geven

Leuk om hier te werken

Murad aan het werk dankzij samenwerking Vroegop en Cordaan

Murad is productiemedewerker bij Vroegop: ‘Het is gewoon leuk om hier te werken, goede collega’s, teamleiders, goede baas. Wat kan ik goed? Alle bestellingen opruimen, nieuwe bestellingen achter zetten, de oude vooraan, first in first out. Mijn wens? Mijn wens is heftruck leren rijden, een certificaat hebben.’ aldus Murad.

Spannend voor Murad en voor Vroegop en Cordaan

Het is zeker spannend geweest, niet alleen voor Murad maar voor alle partijen. Je moet elkaar ook gewoon de tijd geven. Als ik zie in die tijd hoe hij gegroeid is. Dat je gewoon een jongen met weinig zelfvertrouwen kan opwerken naar iemand die zelfvertrouwen heeft, lol heeft om te werken, hij maakt grapjes met mensen, hij zoekt ze ook op, als ze hem iets vragen dan gaat hij dat gewoon doen, dus hij is gewoon een van de groep. En dan vind ik mijn missie geslaagd met Murad om hem zover te krijgen.

Werksessie Doorstroom van werk naar werk

Vrijdag 29 maart 2019 – We zijn in Mid West, een oud schoolgebouw waar de Sociaal Werkkoepel Amsterdam duikt in ‘Werksessie Doorstroom van werk naar werk’. Tien enthousiaste werkgevers stellen zichzelf voor en wie ze hebben meegenomen. ‘Ik heb David Balhuizen en Michiko Scannell van Klimpark Fun Forest uitgenodigd,’ zegt Wouter de Vaal van Milieuwerk. ‘We hebben samen al geëxperimenteerd met doorstroom. Zij hebben namelijk hele leuke banen voor mensen uit de doelgroep arbeidsbeperkten waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen, maar in het winterseizoen stopt het werk en moeten ze bij een andere werkgever aan de slag.’

Werksessie Doorstroom van werk naar werk

Diverse werkgevers, veel kansen op doorstroom

Doorstromen of juist beter binden?

De groep werkgevers is divers, Milieuwerk, De Lokatie en Pantar hebben werk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, werkgevers als Amsterdam UMC, de Sociale verzekeringsbank (SVB), het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB en ook het ROC van Amsterdam zoeken vooral ‘de toppers uit de doelgroep’, ‘mensen die in een drukke omgeving kunnen werken en verantwoordelijkheden kunnen nemen’. De gemeente Amsterdam is ook aanwezig, niet alleen met het Werkgeversservicepunt (WSP) en de afdeling Werk & Re-integratie (W&R), maar ook als werkgever. Lex de Boer van Pantar geeft een bedrijfspresentatie. Zij onderzoeken momenteel een payroll-constructie zodat ze medewerkers voor onbepaalde tijd kunnen aannemen (zekerheid bieden) en bij andere werkgevers detacheren (zodat zij met minder risico invulling kunnen geven aan de Participatiewet). Er klinken geïnteresseerde geluiden in de zaal.

Over de gang klinken enthousiaste geluiden. In een aparte ruimte is de helft van de werkgevers aan de slag gegaan met live matchen. Robbie Verwei (WSP) is gespreksleider en verzamelt alle ideeën. Ilja Swets van Amsterdam UMC trapt af: ‘We hebben het over doorstroom, maar ik wil kandidaten juist beter binden aan onze organisatie. Er is wel budget voor deze doelgroep voor de eerste twee jaar, maar daarna gaat het mis. Hoe kan ik budget realiseren om écht duurzaam te plaatsen?’ Er klinken geluiden van herkenning. Joke de Wit van de SVB zegt daarop: ‘Waarom zouden we steeds twee jaar hetzelfde kunstje herhalen? Het werk is er gewoon! Een payroll-constructie zou een hele mooie oplossing kunnen zijn.’

Doorstroom sessie: van werk naar werk

Het systeem kan beter

Marktplaats voor vraag en aanbod

‘Maar misschien moeten we het omdraaien,’ zegt Joke de Wit na een discussie over de wet- en regelgeving en hoe bedrijven invulling geven aan de Participatiewet. ‘Als je je doel niet kunt bereiken vanwege het systeem, dan moet je het systeem aanpassen.’ Ilja Swets van Amsterdam UMC voelt daar wel wat voor: ‘Kunnen wij ons als grote werkgevers hierover niet uitspreken en zo de politiek bereiken?’ Erwin Schut, programmamanager Sociaal Werkkoepel: ‘Dat doen wij al wel, maar ik hoor hieruit dat we dat meer met jullie moeten delen.’ ‘Heel graag,’ zegt Ilja. ‘Want in onze organisatie is dit ook onderwerp van gesprek.’

Een netwerk opzetten in samenwerking met de koepel, dat is een van de ideeën. Erwin Schut zet de deur van de Sociaal Werkkoepel wijd open: ‘Daar zijn wij voor. Maar we vragen ook iets van jou. Blijf scherp en nieuwsgierig, ga op bezoek bij elkaar, bel ons en vertel wat je nodig hebt, dan gaan wij het faciliteren. Samen vinden we de vorm van ons netwerk.’ Robbie Verwei wijst op een rits geeltjes. ‘Veel van jullie vragen je af of er een vorm te bedenken is waar je vraag en aanbod bij elkaar brengt. Er is behoefte aan een marktplaats.’ Tijdig zoeken naar kansen voor doorstroom is ook een punt.  Anneke Broekman van de koepel: ‘GVB vertelt zojuist dat zij doelgroepkandidaten maximaal 23 maanden in dienst hebben en dat het wel zonde is om ze te laten gaan. Je kunt als werkgever een halfjaar van tevoren samen met de kandidaat en WSP voorsorteren op de volgende stap.’

‘Er is behoefte om dit structureel te doen voor alle kandidaten vanuit een centrale aanpak’.

De rol van de medewerker

Conclusie 1: Meer begeleiding en een centrale aanpak

‘We hebben het gehad over de rol als werkgever. Maar wat is de rol van de medewerker?’ vraagt Robbie aan de deelnemers. Annet Rensen van het ROC trapt af: ‘Het is belangrijk dat de manager het gesprek voert met de medewerker om de eigen verantwoordelijkheid te stimuleren en om duidelijkheid te bieden over wanneer het dienstverband gaat eindigen bij de werkgever. De jobcoach kan hen daarin ondersteunen’. Daar is iedereen het mee eens en er wordt gretig over doorgepraat. ‘WSP organiseert twee keer per week een matchingsoverleg.’ zegt Anneke Broekman. ’Alle uitstromende kandidaten zijn daar welkom om aan te sluiten. Ze kunnen daar ook alle vacatures inzien.’

gesprek doorstroom sessie

Als beide groepen hebben gebrainstormd en gematcht is het tijd voor een wrap up. ‘Er gebeurt veel goeds voor individuele kandidaten, maar…’ zegt Anneke Broekman ‘Er is behoefte om dit structureel te doen voor alle kandidaten vanuit een centrale aanpak. Dat is de conclusie van de eerste groep. In de tweede groep waren meer sociale firma’s vertegenwoordigd, zij hebben behoefte aan meer instroom. Deze werkgevers werken met kandidaten die niet altijd in staat zijn om door te stromen naar regulier werk. Genoeg aandachtspunten dus waar de werkgevers mee aan de slag kunnen en waar de Sociaal Werkkoepel Amsterdam hen in zal faciliteren.’

Conclusie 2: Meer live matching

Lothar de Graaff en Tamara Papenburg, accountmanagers van WSP doen verslag van de live matching; ‘Zoals dat twee keer per week ook bij het matchingsoverleg gebeurt hebben we ook hier vandaag heel veel cv’s besproken. Je merkt dat werkgevers blij zijn dat we meteen concreet kunnen worden. Wie is deze kandidaat en zou hij misschien in jouw bedrijf passen? Talenten en valkuilen worden besproken zodat je meteen inzicht krijgt in de kans op matching. Laten we kijken hoe we dit kunnen volhouden met elkaar, het liefst met de kandidaten erbij.’

Had u erbij willen zijn? Wilt u meer weten over de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Wilt u partner worden? Neem dan contact met ons op!

interactie doorstroom sessie

ervaringen uitwisselen tijdens sessie van werk naar werk

Inclusieve stad waar iedereen mee kan doen (video)

‘Amsterdam wil een rechtvaardige stad zijn met een inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen mee kan doen,’ zegt wethouder Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering. ‘Want Amsterdammers met een arbeidsbeperking of verminderde loonwaarde moeten gewoon mee kunnen doen aan de samenleving en ook kunnen werken’ .

De ambitie is dat iedere Amsterdammer met een arbeidsbeperking die een werkplek zoekt, die ook snel kan krijgen

Amsterdam als inclusieve stad

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video wethouder Groot Wassink 19 februari 2019

Oprichting Sociaal Werkkoepel voor een inclusieve stad

Samenwerking voor meer plekken

Daarom hebben we het initiatief genomen tot oprichting van de Sociaal Werkkoepel. Zodat iedereen in Amsterdam met een arbeidsbeperking die een werkplek zoekt, die ook kan krijgen. In de Sociaal Werkkoepel werken daarom bedrijven, sociale firma’s, gemeente Amsterdam en organisatie als Pantar samen. Om te zorgen dat we zo veel mogelijk plekken kunnen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking.

We hebben nu 4.000 sociaal werkplekken. En we willen dat dat aantal groeit naar 4.500 werkplekken in 2022. In lijn met de participatiewet en het sociaal akkoord willen we bovendien, dat meer Amsterdammers met een arbeidsbeperking of verminderde loonwaarde duurzaam aan de slag zijn bij reguliere bedrijven en sociale firma’s. Ook bij de gemeente zelf kijken we of meer mensen met een arbeidsbeperking een plek kunnen krijgen.

Catering als hulpmiddel om sociale missie te bereiken (video)

Tante Tosti is onder andere de in house cateraar van Nachtlab, broedplaats voor festivals en nachtleven. ‘Het is heel leuk om te zien hoe het uitgaanspubliek reageert op onze tantes. Alleen daarvoor zou je het al doen!’ Yvon den Biesen startte nog geen twee jaar geleden Tante Tosti. ‘We werken met 50-plussers die zelf niet aan werk kunnen komen, ze doen een leertraject, leerstage of werken als vrijwilliger, veelal gericht op het vinden van een betaalde baan.’

Catering als hulpmiddel

Tante Tosti wil drie dingen tegelijk

‘We bestaan nog geen twee jaar en zijn nu al een succes. Mensen vinden het eten lekker, het logo doet het goed en onze ooms en tantes zijn een hit. Dat is geweldig, maar we zijn er nog niet.’ Yvon vertelt wat het betekent om een sociale firma te hebben. ‘We willen eigenlijk drie dingen tegelijk. We zijn een commerciële cateraar, we zijn een leerwerkbedrijf voor 50-plus, en we hebben een verbindende functie in de buurt door actief te zijn in de buurt op markten en festivals. De catering is eigenlijk een hulpmiddel om onze sociale missie te bereiken.’

Sociaal ondernemen vraagt verschillende vaardigheden

‘Die drieledige functie vereist ook veel verschillende vaardigheden. Mijn chef bijvoorbeeld is niet alleen kok, hij is ook leermeester van de tantes. Ik run Tante Tosti, maar ben ook de een-op-een contactpersoon voor de leerwerk-deelnemers en stel leerplannen samen met mijn contactpersoon bij de gemeente Amsterdam.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video Tante Tosti

Diversiteit is onze kracht. Samen zijn we Tante Tosti

Yvon den Biesen – Tante tosti

Binnen drie jaar rendabel

‘Met Tante Tosti hou ik mensen uit de bijstand, maar winstgevend opereren lukt nog niet. Gewone ondernemers hoeven zich slechts op hun onderneming te richten. Als leerwerkbedrijf zijn we toeleverancier voor andere bedrijven en we halen mensen uit de bijstand. En dat heeft een financiële waarde. Nu werken we nog met subsidies en bijdragen van fondsen, maar het is mijn ambitie om over drie jaar rendabel te zijn, dan moet tantetosti zonder hulp haar eigen broek kunnen ophouden.’

Diversiteit is de kracht van het team

Yvon spreekt niet over arbeidsbeperkten of over een afstand tot de arbeidsmarkt, ook niet als ernaar gevraagd wordt. Ze kijkt naar wat mensen wel kunnen. ‘De een kan fysiek meer aan, de ander heeft sociaal veel meerwaarde. Iedereen neemt weer iets anders mee, ook op cultureel vlak bijvoorbeeld. De kracht van ons team is dat we allemaal zo verschillend zijn. Samen zijn we Tante Tosti. Onze medewerkers vinden we hoofdzakelijk via de gemeente Amsterdam en de banenmarkt maar soms komen de tantes gewoon binnenlopen.’

Tante Tosti maakt van 50-plus een meerwaarde

‘Ik vond de naam Tante Tosti wel leuk. Ik zag het ook wel voor me, jonge meiden op festivals met strijkboutjes om de tosti’s aan te drukken. Maar het kwam er niet van, het idee belandde in een la. Tot ik twee, drie jaar geleden – ik was zelf inmiddels vijftig – die la weer opendeed. En opeens wist ik dat Tante Tosti met echte tantes moest werken. Ooms en tantes van 50 jaar en ouder die in onze maatschappij lastig aan werk kunnen komen. Tante Tosti maakt van 50-plus een meerwaarde.

Tante Tosti's Tante Elly vertelt hoe zij via de banenmarkt van WSP bij Tante Tosti terecht is gekomen - Sociaal Werkkoepel Amsterdam

Tante Elly “Ik spreek weer mensen, ik voel me weer gewaardeerd”

‘Ik ben hier terecht gekomen via de banenmarkt in de Witte Kerk. Daar waren allemaal bedrijfjes die personeel zochten. Bijvoorbeeld een van verkeersregelaar. Nou dat zie ik echt niet zitten! Toen zag ik Tante Tosti. Die meiden achter de stand waren heel gezellig en enthousiast. Dus toen heb ik me direct aangemeld als vrijwilliger. Snel daarna ben ik uitgenodigd voor een gesprek.’

Tante Mariana: ‘Thuiszitten is niet goed voor mijn hersenen’

Mariana stopte 16 jaar geleden met haar werk als schoonmaakster. De alleenstaande moeder werd steeds somberder en kon financieel amper rondkomen. Tot ze de gouden tip kreeg van haar jobcoach bij de gemeente Amsterdam. ‘Hij zei, wil je niet bij Tante Tosti werken?’ Mariana: ‘Ik zat jaren alleen thuis, dat is niet goed voor mij hersenen geweest. Sinds ik werk ben ik hartstikke blij en trots op mezelf. Staan is soms wel zwaar, maar ik blijf op de been, het is hartstikke leuk om te doen.’  ‘Het is mijn droom om een eigen zaak te hebben. Ik heb het naar mijn zin hier, maar het is financieel wel krap. Uiteindelijk wil uit de uitkering. Ik wil mijn kind meer kunnen geven.’

‘Ik vind het leuk om in de catering te werken. Vroeger heb ik ook in een koffiehuis gewerkt. Het is zo fijn als ze lekker kunnen genieten van het eten. En dat ze met een glimlach weggaan. In het Nachtlab maken we zelf het eten klaar. Ik at eigenlijk nooit vegetarisch. Maar nu ga ik steeds meer vega eten, omdat Tante Tosti dat serveert. Dat is ook wel een grappige ervaring.’

‘Deze baan is voor mij is het heel belangrijk. Toen ik geen werk had zat ik veel alleen thuis. Ik had nergens meer zin in, het huis verslonsde. Sinds ik hier twee dagen in de week werk heb ik veel meer zin in alles. Ik spreek weer mensen. Ik voel me weer gewaardeerd.’

Tante Tosti

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.

Jumbo investeert in jongeren met een arbeidsbeperking (video)

Jumbo in Diemen Noord biedt werk aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Enes Cincil is bedrijfsleider. ‘Van de 60 werknemers zijn er 10 á 15 via de gemeente Amsterdam bij ons terecht gekomen. Kevin is een van hen, hij werkt al 5 jaar bij ons, onder begeleiding van een jobcoach van de gemeente Amsterdam.’

Maak kennis met Kevin

Kevin komt over als een rustige nuchtere jongen. Hoe langer hij bij Jumbo werkt, hoe beter het gaat. ‘Het wordt alleen maar leuker, ik werk hier al vijf jaar en ken mijn collega’s nu heel goed.’

Kevin heeft geen bijzondere tips voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Je moet gewoon doen wat je gevraagd wordt, en dan kom je best wel ver.

Intensieve begeleiding

Abdoel el Bouch is de jobcoach van Kevin. Hij begeleidt zo’n 30 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt bij verschillende werkgevers. ‘Al deze werkgevers investeren tijd en aandacht in onze kandidaten. Wat je vaak ziet is dat deze jongeren in het begin niet alles kunnen geven. Dat vraagt van een werkgever geduld en vertrouwen. Als je het vertrouwen van zo’n jongere hebt gewonnen dan krijg je er veel voor terug. Dat zie ik steeds weer gebeuren.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video over Kevin, werknemer Jumbo Diemen Noord (jobcoach)

Veel werkgevers weten niet dat jongeren zich enorm kunnen ontwikkelen

Enes Cincil – Jumbo Diemen Noord A. Anderson, Bedrijf

Uitgebreid kennismaken

Voor werkgevers is het vaak wel een drempel om deze werkzoekenden een kans te geven. ‘Werkgevers zijn vooral heel benieuwd naar de kandidaten. En andersom. Dus daar nemen we de tijd voor. We komen langs op de werkvloer. We stellen de jongeren voor, en laten ze rustig kennismaken met collega’s waardoor de kandidaat op zijn gemak wordt gesteld. En intussen krijgt de werkgever een beeld van de sollicitant.’

Een investering die zich uitbetaalt

Of het de investering waard is? Bedrijfsleider Enes Cincil vindt van wel: ‘Wat veel werkgevers niet weten is dat jongeren zich enorm kunnen ontwikkelen. Dat is bij Kevin zeker het geval. Toen hij net bij ons werkte was hij heel verlegen. Ik had nooit gedacht dat hij collega’s zou aansturen, maar dat doet hij nu wel.’

Jumbo Diemen-Noord

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.

Zelf ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven (video)

Marlies Bron vertelt over de inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt: “Er zijn zoveel mensen die zich met hart en ziel inzetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op werk te geven. De positieve sfeer die dat met zich meebrengt. Die ga ik ontzettend missen!” Zij is namelijk vertrekkend teammanager Werk en Re-integratie bij de gemeente Amsterdam. Autonomie is een sleutelwoord voor haar. “Ik gun het iedereen om vanuit autonomie te ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven.”

Inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt

Grote samenwerking, concrete resultaten

Marlies is vanuit haar functie ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de Sociaal Werkkoepel. ‘Grote organisaties – het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, Economische Zaken, onderwijsinstellingen en natuurlijk het bedrijfsleven – hebben elkaar gevonden. En werken samen aan een inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt. We hebben bijvoorbeeld in het voorjaar bedrijfsbezoeken voor 150 praktijkschoolleerlingen georganiseerd. In drie dagen tijd kregen zij daardoor de kans bij 30 bedrijven langs te gaan. Om te snuffelen aan de praktijk.’

Begeleiding vanuit het onderwijs

‘Wat we vaak zien is dat jongeren droombaan voor ogen hebben. Maar dat is niet altijd realistisch. Want hoe krijg je jongeren gemotiveerd voor een broodbaan? Een baan die je de kans geeft om je te ontwikkelen? Daarover gaan we met scholen in gesprek.’ Begeleiding van jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt vanuit het onderwijs is heel effectief, vertelt Marlies. ‘Daarom hebben we geïnvesteerd in relaties met scholen in het praktijkonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, en sinds kort ook met de MBO-onderwijsinstellingen.’

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Video Marlies Bron, Werk en Re-integratie, gemeente Amsterdam over de inclusieve Amsterdamse arbeidsmarkt

Ik gun het iedereen om vanuit autonomie te ontdekken hoe belangrijk werk is in je leven.

Marlies Bron, Werk en Re-Integratie gemeente Amsterdam

MKB-werkgevers bedankt!

Het is niet altijd makkelijk geweest, geeft Marlies toe. ‘De gemeente is een enorme organisatie. De partijen waarmee we samenwerken zijn ook flink. En intussen moeten we zo veel mogelijk werkgevers enthousiast krijgen. Om vervolgens samen met ons meer banen voor meer mensen te realiseren.

Er zijn overigens wel veel grote organisaties enthousiast voor inclusief ondernemen. Maar uiteindelijk worden de meeste plaatsingen gerealiseerd door het MKB. Dus, bedankt MKB-werkgevers!’

Gemeente Amsterdam, werk en re-integratie

Ook meedoen met de Sociaal Werkkoepel Amsterdam? Klik hier voor meer informatie.